Bodrum Cennet Koyu’nda devam eden otel inşaatına dair tartışmalar sürüyor. İYİ Parti Muğla Milletvekili Prof. Dr. Metin Ergun, bu konuda önemli bir harekete imza attı ve 700 dönümlük kamu arazisindeki otel inşaatını Meclis gündemine taşıdı. Cennet Koyu Otel İnşaatı
2010 yılında özelleştirme kararı alınan ve 2012’de özel bir firmaya satışı gerçekleştirilen Cennet Koyu‘nun satışının, 2016 yılında Danıştay tarafından iptal edildiğine dikkat çeken Ergun, bu arazinin doğal ve arkeolojik sit alanlarını da içeren bir bölge olduğuna vurgu yaptı.
Buna rağmen otel inşaatının devam ettiğini belirten Ergun, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’den, proje için “Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu alınması gerekli değildir” kararının gerekçesini açıklamasını istedi.
Ergun’un Bakan Özhaseki’ye sorduğu başlıca sorular şunlardır:
1. Bakanlığınızca amacı “çevre değerlerini ekonomik politikalar karşısında korumak” olarak açıkladığınız Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporunun, Cennet Koyu’nda yapılmak istenen otel projesinde alınmasına gerekli görülmemesi yönündeki kararınızın gerekçesi nedir? Çevre değerlerinin korunmasından daha elzem olan bir ekonomik politika mı benimsenmiştir ve gerekçesi nedir?
2. Bakanlığınızca ÇED’in Ana İlkelerinden biri “Çevresel değerlendirmenin, bir ülkede projelere ilişkin karar verme sürecindeki demokrasi düzeyini yükseltebileceği görülmektedir.” şeklinde ifade edilmiştir. Bu kapsamda yerel yönetimlerden, üniversitelerden, sivil toplum kuruluşlarından ve bölge halkından proje ile ilgili görüş alınmış mıdır? Alındı ise bu görüşler nelerdir?
3. Danıştay tarafından, otel projesi yapılmak istenen bölgenin özelleştirilmesi kararının ve satış ihalesinin kesin olarak iptaline karar verilmiş olmasına rağmen, ÇED raporu alınması gerekli değildir şeklinde karar verdiğiniz otel projesinin, işbu kez genişletilmesi talebi ile ilgili kamuoyunu aydınlatacak bir çalışmanız mevcut mudur?