Site icon Turizm Günlüğü

Sud de France örneğinde Kolektif Markalar ve Yerel Kalkınma

Foto: Voyage Occitanie Facebook

Ülkemizde coğrafi işaretler ve turizmin ortak problemi ve ihtiyacı olan yönetim/yönetişim konularının çözümüne ilişkin olarak “Sud de France (SdF)” Örneği…

Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde bir dönem Tanıtma Genel Müdürlüğü ve Londra Kültür ve Tanıtma Müşavirliği görevlerini üstlenen, halen Bakanlık Müşaviri olarak çalışmalar yürüten İrfan Önal; ülkemizde coğrafi işaretler ve turizmin ortak problemi ve ihtiyacı olan yönetim/yönetişim konularının çözümüne ilişkin olarak “Sud de France (SdF)” Örneği’ni mercek altına aldı.

İrfan Önal’ın kendi blog’unda kaleme aldığı inceleme yazısı şu şekilde:

Sud de France örneğinde Kolektif Markalar ve Yerel Kalkınma

Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı (YÜciTA) ile Muğla Ticaret ve Sanayi Odası tarafından 20 Ekim 2023 günü gerçekleştirilen Muğla Uluslararası Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi’nin odak konusu, coğrafi işaretler, gastronomi ve turizmden ilham alarak, yöresel markaların kolektif yönetimi ve kalkınmaya desteklerinin sağlanmasıydı. Söz konusu zirve kapsamında, ülkemizde coğrafi işaretler ve turizmin ortak problemi ve ihtiyacı olan yönetim/yönetişim konularının çözümüne ilişkin iyi bir örnek olarak gördüğümüz Sud de France (SdF) ile ilgili sunumu Bölge Danışmanı M. Rene Moreno gerçekleştirdi, aşağıda SdF’ye ilişkin verilen bilgiler Sayın Moreno’nun sunumundan derlenmiştir.

Sud de France (SdF) örneği başarılı bir kolektif proje olarak anılmaktadır. Bu nedenle özellikle gelişmekte olan ülkelerde Cİ ve yöresel ürünler konusunda ticari önceliklerden ziyade ilk olarak düzenleyici konular üzerinde durulmasında yarar var; yönetim ve yönetişim, örgüt ve sürdürülebilirlik öne çıkan konular olmalıdır.

Buradan “Kolektif Yer Markaları” ile ilgili olarak amacın kamu-özel-sivil inisiyatif birlikteliğini sağlayarak sektörler arası sinerji yaratmanın başat olduğunu anlayabiliriz.

Aşağıda yer alan örnek olayı incelemeye geçmeden önce, anlaşılmasını kolaylaştırmak üzere, cevabını aradığımız soruyu şöyle belirtmek mümkün; Yer ve kültür, çevre, sosyoloji etkileşimi-iş birliği ile ortaya çıkan ve kendinizi ayrıştırarak markalaşma ve kalkınma yolunu açan bir strateji mi izleyeceksiniz? Yoksa kimliğinizi kaybettiğiniz, küreselleşme içinde aynılaşarak yok olup gidecek bir taktik/politika mı izleyeceksiniz?

Bu nedenle yer markalama, özellikle yöresel kimlik ve değerler, gastronomi ve turizmle ilişkili çeşitli pratiklerle öne çıkan bir konu olmaktadır, dolayısıyla kalkınma ve markalaşma için bu “enerji”yi iyi kullanmalıyız.

Sud de France markasını, Fransa’nın güney batı bölgesinde yer alan ve merkezi Montpellier şehri olan Occitanie bölgesinin şemsiye markası olarak adlandırabiliriz.

Dönemin belediye başkanının inisiyatifi ile 2006 yılında kurulan markanın amacı yerel kalkınmayı sağlamak ve bölgede yaşayan insanların yaşam kalitelerini yükseltmek olarak belirtilmiştir. Bu markanın doğuşuna sebep olan nedenler (problemler ve ihtiyaçlar) ise bölgenin tarımsal kapasitesinin (bağcılık ve şarapçılık) Fransa’nın ve Avrupa’nın en büyüğü olması ve ayrıca yanı başında yer alan ve aynı coğrafyaya sahip yörelerle karşılaştırıldığında turizmde istenen ölçüde gelir yaratamamaları olarak belirtmeliyiz.

Peki, ne yapılmalıdır?

Occitanie ürünlerinin tanıtılması, kazanılan katma değerin artırılması, üretim zenginliği ve çeşitliliğinin sağlanarak, turizm hizmetlerinde de yüksel standartlarda bir seviyeyi yakalamak ve sürdürmek amacı altında kolektif bir yapı oluşturulmuştur. Buna “Şemsiye/Kolektif Marka” denilebilir.

Markanın misyonu; Occitanie’nin imajını güçlendirmek, “Sud de France l’Occitanie” markasını gerçek bir ekonomik kaldıraç haline getirmek, bunu bölge genelinde ve ihracat için yaygınlaştırmak ve Occitanie sakinlerini ortak değerler etrafında birleştirerek, onları markanın gerçek elçileri haline getirmektir.

Böylece bölgesel şarap, tarımsal gıda üretimi, coğrafi işaretli ürünler ve turizm hizmetlerinin ortak bir çatı marka altında tanımlanmasının önü açılmıştır.

Marka hedefleri: Bölgede yetiştirilen ürünlerin tüketici açısından kolay tanımlanması ve tanınması, yerel, ulusal ve uluslararası düzeyde kolektif tanıtıma yönelik ticari strateji ve iş akışının geliştirilmesidir.

Bu amaçlarla oluşturulan markanın şemsiyesi altına girmek 3 yıl boyunca ücretsiz olarak sağlanmıştır.

Marka pek çok marka ile iş birliği ve stratejik ortaklıklar geliştirmiştir. Bugün itibariyle 2 bin civarında marka ve 15 bin ürün Sud de France markası altında temsil edilmektedir.

Böylece markanın sağladığı standartlar, yönetişim ve denetim insanlara güven ve itibar vermektedir.

Sektörler ile birlikte yapılan çalışmalar ürünlere yönelik spesifikasyon ve denetimleri detaylandırdıkça tüketici güveni de aynı oranda artmakta ve markanın bilinirliği kökleşmektedir.

Özellikle bölgenin iyi yönetilmeleriyle ünlü coğrafi işaretli ürünleri markaya güç vermektedir.

Markanın 3 bölümü bulunmaktadır:

Sud de France-l’Occitanie’ye referans verilen herhangi bir ürün.

Sud de France-l’Occitanie referanslı, kalite ve menşe işareti taşıyan herhangi bir ürün (AOC/AOP/IGP/Kırmızı Etiket)

Organik Tarım sertifikasına sahip Sud de France-l’Occitanie referanslı herhangi bir ürün.

Hedefler: Kullanım düzenlemelerine ve spesifikasyonlara uygunluğu garanti etmek, böylece markanın bölgesel bilinirliğini, konumunu ve güvenilirliğini güçlendirmek.

Onaylı bir dış kuruluş tarafından denetimler gerçekleştirilmektedir.

İşleyiş:

Spesifikasyonlara ve ilgili ceza ölçeklerine göre kontrol planları yapılmaktadır.

Şirketlerin ürünlerinden yıllık numune alınması ve raporlanması sağlanmaktadır.

3 tür kontrol:

Belge kontrolleri.

İş kontrolleri.

Satış noktalarındaki kontroller.

Kolektif tanıtım

Bölgesel iletişim kampanyaları.

Sosyal medya tanıtımları.

Şarap, tarım-gıda ve tarım etkinlikleri (bölgesel tarım gösterisi vb.), spor ortaklıkları (rugby, futbol, hentbol), kültürel ortaklıklar (müzik festivalleri) vb. için destekler ve iş birlikleri yapılmaktadır.

🎬 Tanıtım videoları:

Occitanie tu nous régales ! 😋☀️ – YouTube

https://www.youtube.com/watch?v=tuufdmUXygM

https://www.youtube.com/watch?v=BMuhb0UYZB8

https://www.youtube.com/watch?v=_8qEilHaZi4

İş geliştirme için destekler verilmektedir.

İş kolaylaştırıcısı:

Üretici-Dağıtıcı-Tüketici’yi kapsayan değer zincirine yönelik hizmetler verilmektedir.

Özel amaçlar:

Distribütörler ve bölgesel üreticiler arasındaki ilişkileri teşvik etmek, geliştirmek ve güçlendirmek.

Fransa’da ve uluslararası alanda geniş bir ortak marka ağı kurulması.

Farkındalığı artırın/bilgilendirin/olasılık yaratın/tanıtın.

Tarım ve Tarımsal Gıda Piyasalarında bölgesel, ulusal ve uluslararası 360° destek:

Şirketlerin ticari projelerini yapılandırmalarına yardımcı olmak için dağıtım kanallarının organizasyonu ve onlara nasıl yaklaşılacağı, uzman danışmanlarla tematik çalıştaylar yapılmaktadır. (ticari müzakere, hikâye anlatımı, dağıtım kanallarının çeşitlendirilmesi, ağ yaklaşımı: e-ticaret, organik sektör için süpermarketler, ihracat pazarları, vb.)

Potansiyel pazarlara yönelik eylem formatları ve araçlar optimize edilmiş bir şekilde uygulanmaya çalışılmaktadır. (Foodhub platformu: bölgedeki tedarikçilerin iletişim bilgileriyle birlikte tüm SDFO ürünlerini listeler / “Showroom”: şirketlerin belirli bir bölgeden maksimum alıcıyla buluşmasına olanak tanıyan mini sergiler)

Toplu dağıtımda (kataloglar, posterler), günlük yemek mekânlarında çeşitli etkinlikler, ticari yiyecek içecek hizmetlerinde (etkinlikler, tadımlar), otoyol yardımlarında ve özel mağazalarda (şarap satıcıları, bahçe merkezleri) iletişim kampanyaları vb.

Sud de France örneği bize “Destinasyon Yönetimi” veya “Kolektif Marka Yönetimi” konusunda önemli sonuçlar göstermektedir. Yöresel markaları kolektif olarak yönetmek, bunun için kolektif marka yaratmak kalkınmaya destek olmak için yapılması gereken öncelikli bir konudur. Ülkemizde yöresel ürünler, coğrafi işaretler ve turizm ürün ve hizmetleriyle ilgili olarak büyük potansiyele sahip pek çok yöremizin ihtiyacı olan organizasyon; sektörler arası sinerjiyi sağlamada yardımcı olacak bir marka yaratarak kolektif marka yönetimini etkinleştirmek olabilir.

Sonuç olarak; coğrafi işaretlerin yörelerimizin kalkınmasında itici güç olarak konumlanması için Kolektif Marka seçeneğini Muğla Zirvesi vesilesiyle ülkemizin gündemine getirerek coğrafi işaretler, yöresel ürünler, gastronomi ve turizm hizmetlerinin yer markalaması ve yöresel kalkınmada önemi vurgulanmaya çalışılmıştır.

Yazı İrfan Önal’ın bloğundan izni ile alınmıştır.


Yararlanılan Kaynaklar:

Exit mobile version