Site icon Turizm Günlüğü

Avrupa Kentleri Kruvaziyer Turistlerinden Şikayetçi

Avrupa Kentleri Kruvaziyer Turistlerinden Şikayetçi

Barselona Kruvaziyer Limanı / Turizm Günlüğü görsel partneri Depositphotos

Avrupa’nın öne çıkan turistik kentleri, kruvaziyer turizmine yönelik önlemler almaya başladı. Avrupa Kentleri Kruvaziyer Turistlerinden Şikayetçi

“Overtourism” (aşırı turizm) ile mücadele kapsamında her geçen gün, daha fazla Avrupa şehri kruvaziyer gemilerinin sefer ve uğrak sayısını azaltmaya çalışıyor.

Bu kararın ardında çevresel nedenlerin yanı sıra ekonomik nedenler de yatıyor. Bu şehirlerin, yerel yöneticilerine göre kruvaziyer turistleri artık daha az harcama yapıyor.

Pandemi öncesinde Avrupa pazarı genelinde, kruvaziyer yolcu sayısının yılda yaklaşık 30 milyon olduğu tahmin ediliyordu. 2023 yılının sonuna kadar sektörün bu rakama yaklaşması bekleniyor.

Ancak kruvaziyer turizminin toparlanmasından herkes memnun değil…

Popüler kruvaziyer rotalarının önemli durağı olan bazı Avrupa şehirleri, çevresel, sosyal ve ekonomik sorunları gerekçe göstererek; kruvaziyer gemi girişlerini tamamen yasaklamaya ya da kruvaziyer seferlerinin sayısını azaltmaya çalışıyor.

VENEDİK ÖNCÜ OLDU

İtalya’nın önemli destinasyonu Venedik, Avrupa’da cruise gemilerini kısıtlayıcı kararı alan ilk şehir oldu. Venedik, 2021 yılında büyük cruise gemilerinin tarihi merkezine demir atmasını yasakladı.

Bunun nedeni ise; 2019 yılında yaşanan bir olay oldu. Bir yolcu gemisinin iskeleye çarpması sonucu 5 kişi yaralandı.

Ancak bu karara rağmen büyük gemilerin Venedik’e demir atmasının yasaklanması fikrinin ilk bakışta göründüğünden daha karmaşık olduğu ortaya çıktı. Kentteki lagün dışında yeni bir liman bulunmadığından, yasağın getirilmesinden iki yıl sonra bile yolcu gemilerinin çoğu hala şehir merkezine yanaşıyor.

BARSELONA VENEDİK’İ ÖRNEK ALDI

İspanya’nın Katalonya Özerk Bölgesi’nin başkenti Barselona, 22 Ekim 2023 tarihinden bu yana kuzey terminalini kruvaziyer gemilerine kapattı.

Bu karar sonrası yılda yaklaşık 340 gemi, şehrin yerleşim bölgelerine uzak olan Moll d’Adossat’ın Güney İskelesi’ne yanaşacak.

Daha önce kruvaziyer gemilerinden inen turistler, ünlü La Rambla Caddesi’ne yürüyerek 10 dakikada ulaşabiliyorken, artık şehir merkezine otobüsle 30 dakikada ulaşılabiliyor.

4 EURO ÖDEYECEKLER

Diğer yandan 2024 yılından itibaren, Barselona’yı 12 saatten daha kısa bir süre ziyaret eden kruvaziyer gemilerindeki yolcular 4 Euro’luk turizm vergisi ödeyecek.

Akdeniz, Karayipler’den sonra büyük ikinci kruvaziyer pazarı konumunda ve artan yolcu sayıları yerel nüfus üzerinde artan bir baskı yaratıyor.

MARSİLYA DA HAREKETE GEÇTİ

Fransa’nın en büyük kruvaziyer limanının yer aldığı Marsilya’da da kruvaziyer gemilerine aktif bir muhalefet var. Geçen yıl, 50 binden fazla kişi bu kentte yolcu gemilerinin yasaklanması çağrısında bulunan dilekçeyi imzaladı.

İspanya’nın Palma de Mallorca (Balear Adaları) destinasyonundaki protestolar da aynı anda limana girebilecek gemi sayısında kısıtlamalara yol açtı. Artık aynı anda sadece üç gemi limana demirleyebilecek. Daha önce bu rakam günde 5 – 6 cruise gemisi seviyesindeydi.

SANTORİNİ VE DUBROVNİK’TEN DE SINIRLAMA KARARI

Yunanistan’ın Santorini Adası ve Hırvatistan’ın Dubrovnik kenti de cruise gemilerine yönelik şartları sıkılaştırarak; aynı anda limanda bulunabilecek gemi sayısını sınırladı. Bu kararın nedeni olarak; “gelen çok sayıda turistin trafik sıkışıklığına neden olması”, “konukların geride bıraktıkları çöplerin temizlenmesine kadar yerel altyapı açısından sorunlar yaratması” olarak açıklandı.    Avrupa Kentleri Kruvaziyer Turistlerinden Şikayetçi

Diğer yandan İskoçya’yı ziyaret edecek kruvaziyer gemilerinin de Yeşiller Partisi tarafından yakın zamanda açıklanan planlar kapsamında yeni bir vergi ödemesi gerecek. Verginin, sera gazı emisyonları ve aşırı turizmden kaynaklanan olumsuzluklar için uygulanacağı belirtildi.

AMSTERDAM LİMANI ŞEHİR DIŞINA TAŞIMAK İSTİYOR

Amsterdam’da Belediye Meclisi, çevre kirliliğini ve turist yoğunluğunu azaltmak amacıyla kruvaziyer limanının kapatılması yönünde oy kullandı. Limanın, şehir merkezinin dışına taşınması en olası çözüm gibi görünüyor ancak henüz bir gelişme yok.

Hollanda’nın başkentine her yıl 100’den fazla gemi yanaşıyor ve bunun “aşırı turizm” sorununun en önemli etkenlerinden olduğu belirtiliyor.

KRUVAZİYER TURİSTLERİ AZ PARA GETİRİYOR

Avrupa’da yapılan araştırmalar, cruise gemilerinden inen yolcuların yerel ekonomiye önemli bir katkı sağlamadığını ortaya koyuyor. Buna göre tüm yiyecek, içecek ve eğlenceler gemide olduğundan, turistlerin parasının önemli kısmı gemilerde kalıyor.

Ayrıca, Kuzey Avrupa’nın popüler kruvaziyer limanlarından biri olan Norveç Bergen’in yetkililerine göre, kruvaziyer yolcularının %40’a varan oranı limanlarından asla ayrılmıyor.

Karaya çıkanların Bergen’deki ortalama harcamaları ise 23 Euro’nun altındaydı. Genel olarak kruvaziyer turistleri sadece hediyelik eşyalar satın alıyor.

Geçen yıl Barselona’da ise kruvaziyer turisti başına harcanan ortalama tutar 80 Euro idi. Barselona’da bu miktar “oldukça düşük” olarak değerlendiriliyor.


*atorus.ru’da (ATOR Vestnik) yer alan Elena Myagkova imzalı haberin çevirisidir

Exit mobile version