WTM Londra Raporu’nda Türkiye Vurgusu

WTM Londra Raporu’nda Türkiye Vurgusu
Foto: Facebook WTM London

Last Updated on 7 Kasım 2023 by Turizm Günlüğü

World Travel Market’ın yeni araştırmasında Avrupa’ya gelen ziyaretçilerin pandemi öncesi seviyelere döndüğünü ve bu gelişmede Türkiye’nin öncülük ettiği vurgulandı.  WTM Londra Raporu’nda Türkiye Vurgusu

World Travel Market Küresel Seyahat Raporu 2023, WTM Londra Fuarı’nın açılışında yayınlandı.

World Travel Market’in yeni araştırmasında Avrupa’ya gelen ziyaretçilerin pandemi öncesi seviyelere döndüğünü ve bu gelişmede Türkiye’nin öncülük ettiği belirtildi.

Bu yıl, Dolar cinsinden ölçüldüğünde gelen seyahatlerin değeri 2019 yılına göre %19 daha fazla olacak, ancak 2019 yılında 440 milyon seviyesindeki ziyaret sayısı 2023 yılında %3 düşüşle 428 milyon seviyesine geriledi.

TÜRKİYE VURGUSU

Türkiye’nin bir destinasyon olarak çekiciliğinin devam ettiği vurgulanırken, “İngiltere ve Türkiye’yi de kapsayan Avrupa, gelen ziyaretlerin hacmi ve değeri en yüksek olan bölgedir. Bölgeye ülke bazında bakıldığında, Euro cinsinden ölçüldüğünde en büyük destinasyonların güçlü bir toparlanma kaydettiği görülüyor.

En büyük iki pazar olan İspanya ve Fransa, 2019 yılına göre sırasıyla %33 ve %31 artış gösterdi. Ancak her ikisi de 2019 yılında %73 artış kaydeden, bölgenin üçüncü büyük pazarı olan Türkiye’den daha iyi performans gösteriyor.

HIRVATİSTAN YÜKSELİŞTE

Bölgenin en büyük onuncu pazarı olan Hırvatistan, 2023 yılında pandemi öncesi seviyelerin %51 üzerine geçmesi beklenen bir diğer öne çıkan performans sergileyen pazar olarak öne çıkıyor.

2024 yılına girerken, Türkiye’nin bir destinasyon olarak devam eden çekiciliği, 2023 ile 2024 yılları arasında yıllık büyüme kaydetmesine rağmen 3. sıraya gerileyen Fransa’yı geçerek bölgedeki en değerli ikinci ülke haline gelmesini sağlayacak. Raporda ayrıca Portekiz’in de 2024 yılında pazar payına ulaşacak” ifadelerine yer verildi.

Rapora göre Birleşik Krallık’tan tatil amaçlı seyahatler, salgın öncesi seviyelere göre yatay seyrediyor ve Euro cinsinden ölçüldüğünde emsallerinin toparlanmasından daha düşük performans gösteriyor.

İngiltere, 2023 yılını 2019 yılıyla aynı değerde bitirecek; analiz edilen on pazar arasında en zayıf getiriyi elde edecek.  WTM Londra Raporu’nda Türkiye Vurgusu

Önümüzdeki yıl İngiltere, önemli ölçüde büyüyen diğer ülkelerin aksine, 2019 yılına göre ufak bir artışla tamamlayacak vurgusu yapıldı.

Kaynak: Turizm Databank