İşte Türkiye’nin En Güzel Bikepacking Rotaları…
Bisiklet deneyimini yeni bir seviyeye taşıyan “bikepacking”, keşif peşinde olan maceracı gezginlerin yeni tutkuları arasında.
İhtiyacınız olan tüm malzemeleri ve teçhizatı yanınızda taşıyabildiğiniz bu keşif türünde, uzun mesafeleri bisikletinizle kat ederken; doğanın içinde özgürce yolculuk yapabilmeniz de mümkün.
Türkiye, doğal parkları, kanyonları, birbirinden etkileyici antik kentleri, kalabalık çarşıları, tarihi köy ve kasabalarıyla bikepacking deneyimi için macera meraklılarını çok farklı bir coğrafya ve olanaklarla karşılıyor.
Ancak Türkiye aynı zamanda, ulusal ve uluslararası eko-etiketlere sahip farklı ölçeklerdeki otel ve pansiyonları, kamp ve glamping alanlarıyla birlikte; bisiklet dostu otellerde konaklayanlara verilen güvenli park yeri, bisiklet temizleme ve onarım gibi hizmetlerle, bikepacking deneyiminin kalitesini arttıran birçok imkanı da bir arada sunuyor.
Gelin Türkiye’nin en güzel bikepacking rotalarına birlikte göz atalım…
🚴 BOĞAZ’DAN GELİBOLU’YA: İSTANBUL – ÇANAKKALE ROTASI
İstanbul’dan Çanakkale’ye uzanan bu rota, yerli bisikletçilerin en çok tercih ettiği güzergahlar arasında.
İstanbul’un mimari mirasıyla büyüleyen Tarihi Yarımadası’ndan başlayan rota nefes kesen manzaraların ardından Çatalca’ya uzanıyor. Çerkezköy üzerinden Tekirdağ ili ziyaret edilerek Kırklareli’nin sevimli ilçesi Lüleburgaz’a ulaşılıyor. Lüleburgaz’da, dünyanın dört bir yanından bisiklet gezginlerine ücretsiz konaklama ve bakım hizmeti sunan Yıldızlar Bisiklet Akademisi bulunuyor. Türkiye’nin En Güzel Bikepacking Rotaları
Tekirdağ’ın büyüleyici iç kesimlerine doğru ilerleyen güzergâh, Şarköy’de yeniden Marmara Denizi kıyılarına iniyor. Burada meşhur Tekirdağ köftesinin ve bölgenin üzüm bağlarında üretilen yerel şarapların tadına bakmayı unutmayın.
Güzergahın devamında Gelibolu tabelasını gördüğünüzde ise, Çanakkale sınırlarına girip rotanın son noktasına ulaşacaksınız. Gelibolu Yarımadası, 1. Dünya Savaşı sırasında Çanakkale Muharebelerine tanıklık ettiği için hem Türkiye hem de dünya tarihi açısından büyük bir öneme sahip.
Rota, köftesiyle ünlü diğer bir destinasyon olan Eceabat üzerinden Çanakkale’nin merkezinde son buluyor.
Rota hakkında detaylı bilgi için tıklayın
🚴 MAVİ VE YEŞİLİN BULUŞTUĞU CENNET: GÖKOVA ROTASI
Türkiye’nin güneyine doğru ilerlediğinizde Bodrum Yarımadası ve Datça Yarımadası arasında bulunun olağanüstü güzellikteki Gökova Rotasını keşfedebilirsiniz.
Yaklaşık 260 km uzunluğundaki Bodrum-Akyaka-Datça kıyılarında bulunan rota, muhteşem doğası, etkileyici manzaraları, küçük limanları, berrak suları ve antik kalıntılarıyla Türkiye’nin en etkileyici güzergahları arasında.
Bodrum’dan Datça’ya varana kadar yol boyunca Mazı, Alatepe, Karacasöğüt ve Balıkaşıran gibi çeşitli zirveler sizi bekliyor. Üstelik bu zirveler 450 metreyi geçmediği için bisiklet tutkunları için ideal bir keşif deneyimi de sunuyor.
Gökova Rotası’ndaki yolculuğunuz sırasında aynı zamanda engin maviliklere kulaç atabilir, çeşitli su sporlarını deneyimleyebilir ya da Ege ve Akdeniz mutfaklarının yöresel lezzetleri ve deniz ürünlerini tadabilirsiniz.
Rota hakkında detaylı bilgi için tıklayın
🚴 İÇ ANADOLU’NUN DERİNLİKLERİNDE: FRİG YOLU
İç Anadolu Bölgesi’ne doğru ilerlediğinizde sizi Ankara, Afyonkarahisar, Eskişehir ve Kütahya illeri arasında, Frigyalıların izini takip eden Frig Yolu karşılıyor.
Rota, Eskişehir’de Frigler’in en önemli yerleşim noktalarından olan Yazılıkaya’da başlıyor. Eskişehir’de, 2012’den beri UNESCO Geçici Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Odunpazarı mahallesini ziyaret edebilirsiniz.
500 km’den fazla süren Frig Yolu Rotası, Ankara (Gordion), Afyonkarahisar (Seydiler) ve Kütahya’da (Yenice) yer alan Frig Vadileri boyunca uzanıyor. Neredeyse tüm Frig eserlerinin görülebileceği şekilde oluşturulan ve uluslararası standartlara uygun bir şekilde işaretlenen rota boyunca, önemli kiliseler, mezar odaları, kaya yerleşimleri ve Avdalaz Kalesi de dahil, etkileyici yapılar yolculuğunuza eşlik edecek.
Rota hakkında detaylı bilgi için tıklayın
🚴 TARİHİ KEŞFETMEK: HİTİT YOLU
Tarih meraklısı bisikletçiler için bir diğer harika rota ise Hitit Yolu.
Eski kervan ve göç yolları üzerinde ilerleyen rotanın ana merkezi, Türkiye’nin UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki alanlarından olan; 236 kilometrelik bir bölgeyi kapsayan Hattuşaş.
Hitit Yolu’nda bisiklete binmek, geçmiş ile günümüz arasında eşsiz bir kültürel ve tarihi yolculuk yapma fırsatı da sunuyor.
Bu rotayla, zamanının “süper gücü” olarak kabul edilen Hitit medeniyetinin Anadolu topraklarındaki kültürel mirasını da keşfedebilirsiniz.
Rota hakkında detaylı bilgi için tıklayın
Kaynak: tga.gov.tr