Last Updated on 25 Kasım 2023 by Turizm Günlüğü
Uzakrota’nın “Hızlı Değişimi Yönlendirmek: Sektör Hazır mı?” başlıklı oturumunda, acentalar dijital alandaki yenilikleri iş modellerine nasıl entegre ettiklerini anlattı. Acentalar Hızlı Değişime Hazır mı?
24 Kasım 2023 tarihinde düzenlenen, seyahat teknolojileri zirvesi Uzakrota’nın, “Hızlı Değişimi Yönlendirmek: Sektör Hazır mı?” başlıklı oturumunda Türk acentalar, dijital platformlardaki yenilikleri iş modellerine nasıl entegre ettiklerini ve dijital platformlardan nasıl yararlandıklarını anlattı.
Moderatörlüğünü Happy Holiday CEO’su Fatih Şenel’in üstlendiği oturumun konuşmacıları arasında; More World Travel Kurucu Ortağı Özgür Gülün, Travel Xclusive Kurucusu Zeynep Yenice, Voyazia Kurucusu Burak Çalışkan, Kandes Travel Kurucusu Mary Mukaddes ve We Love to Travel COO’su Yakup Demir yer aldı.
ÖZGÜR GÜLÜN: DİJİTAL ANKETİMİZE GÖRE TURLARIMIZI ÖZELLEŞTİRİYORUZ
Oturumda ilk olarak More World Travel Kurucu Ortağı Özgür Gülün söz aldı. Özgür Gülün, More World Travel olarak müşteri memnuniyetini artırmak ve rekabet avantajı sağlamak için müşteri geri bildirimlerini dijital platformlar kanalıyla nasıl değerlendirdiklerini anlattı.
“More World Travel olarak yurt dışı ve yurt içi turları için dijital anket düzenlediklerini” belirten Özgür Gülün; “Tüm tur katılımcılarına dijital anketimizi gönderiyoruz. Katılımcılarımızın deneyimlerini değerlendiriyor, onların turu nasıl algıladıklarını beklentilerini, nasıl geliştirilmesi yönündeki isteklerini algılıyoruz. Buna çok önem veriyoruz. Sadece otel, rehber ya da seyahat hizmeti değil, destinasyonun geliştirilmesine yönelik de çok ciddi geri bildirimler alıyoruz. Bunun sonrasında da turlarımızı özelleştiriyoruz” dedi.
ZEYNEP YENİCE: LINK ÜZERİNDEN ÖDEME SİSTEMİNE GEÇTİK
Travel Xclusive Kurucusu Zeynep Yenice ise, dijital platformlarda güvenlik ve gizlilik konularında müşterileri için hayata geçirdikleri uygulamalar hakkında bilgiler paylaştı.
Özellikle ABD pazarındaki müşterilerin güvenlik ve gizlilik konularına büyük önem verdiklerine dikkat çeken Travel Xclusie Kurucusu Zeynep Yenice; “Güvenlik konusunda Travel Xcluise olarak link üzerinden ödemeye geçtik. Stripe, bizim kullandığımız bir portal. Müşteriye ödeyeceği miktarı link üzerinden yolluyoruz; herhangi bir şekilde kredi kartı ve kişisel bilgilerine dokunmadan ödemeyi alıyoruz. Yurt dışında kredi kartının POS cihazından geçmemesini isteyen ve bu konuda oldukça hassas olan müşterilerimiz var. Biz de konuda çok hassas davranıyoruz” ifadelerini paylaştı.
BURAK ÇALIŞKAN: DİJİTAL ORTAMDA EN KIYMETLİ UNSUR ZAMAN
Voyazia Kurucu Ortağı Burak Çalışkan ise Voyazia Travel olarak; hayata geçirdikleri, Dünya çapındaki tüm gemi ürünlerini satışa sundukları “voyazia.com” ve “gemitrend.com” platformları hakkında bilgiler paylaştı. Acentalar Hızlı Değişime Hazır mı?
“Cruise ve gemi seyahatleri için hayata geçirdikleri bu projelerin ileriye dönük önemli yatırımlar olduğunu” belirten Burak Çalışkan şu ifadeleri paylaştı:
“Bu yatırımlarla, Türkiye’de belki ilk etapta çok fazla beklediğimizi bulamayacağız ama bunların ileriye yönelik, önemli yatırımlar olduğunu düşünüyoruz. Çünkü tatilcilerin yaş ortalamasına baktığımızda “gençleşme” görüyoruz. Genel anlamda Türkiye’de, gezgin yaş gruplarında bir gençleşme görüyoruz. Gençler, bütün işlerini dijital ortamlarda çözüyor. Biz de bu doğrultuda bu platformları hayata geçirdik. Dijital ortamlarda en kıymetli unsur zaman… Biz de bu doğrultuda hızlı bir şekilde yol aldık ve bundan sonra da bunu göz önünde bulundurarak yol alacağız.”
MARY MUKADDES: UZAKDOĞU PAZARINDA TUR PROGRAMLARINDAKİ YENİLİKLERİMİZ İLE MÜŞTERİ TEKRARLILIĞINI ARTIYORUZ
Kandes Travel Kurucusu Mary Mukaddes ise; ağırlıklı olarak Uzakdoğu pazarından incoming operasyonları düzenleyen Kandes Travel’ın, “müşteri sadakati” ve “müşteri tercihlerinde tekrarı sağlamak” için izlediği yöntemler hakkında açıklamalarda bulundu.
“Kandes Travel olarak, çalıştıkları acenteler ve tur operatörleri ile bire bir temas halinde çalışma yürüttüklerini” belirten Mary Mukkades; “Sürdürülebilirliğimizi artırmak için; 25 yıldır Uzakdoğu pazarından düzenlenen incoming operasyonlarında, hiç değişmeyen 8 – 10 günlük kültür turu paketlerinde değişiklikler yaptık. Birincisi gastronomiyi öne çıkardık, bununla birlikte İpekyolu’nu takip eden yeni programı hayata geçirdik. Doğu’dan başlayıp İstanbul’a devam eden bu program çok başarılı bir şekilde devam ediyor. Üçüncü olarak da bu sene, Türkiye’de kayak ve gastronomiyi bir araya getirerek; kış turizmine de bir destek sağlamak istedik. Ve doğu turları ile tekrarlarımızı artırdık” şeklinde konuştu.
Mary Mukaddes, konuşmasının devamında ise Çin’deki sosyal medya platformlarının, Batı ülkelerindeki sosyal medya ve dijital platformlardan farklılığına, Çin’in nüfusundan kaynaklanan kullanıcı sayısındaki fazlalığa ve bu alandaki müşteri potansiyeline dikkat çekti.
YAKUP DEMİR: TURİZMDE BİR ŞEYLER YANLIŞ GİDİYOR; BUNU ÇÖZMEMİZ LAZIM
We Love to Travel COO’su Yakup Demir ise, ziyaretçi rakamları, otel ve acenta sayıları, turizm gelirleri ve turizm verileri ışığında; Türkiye turizmini, turizmde öne çıkan diğer ülkelerle karşılaştırdı. Yakup Demir, Türkiye turizmindeki niceliksel büyümenin, niteliksel gelişime ne kadar yansıdığını irdeledi.
Yakup Demir, turizm verileri doğrultusunda şu değerlendirmelerde bulundu:
“BM Dünya Turizm Örgütü’nün 2022 verilerine baktığımız zaman; Fransa 80 milyon turist, İspanya 71 milyon turist ağırlarken, ABD 51 milyona yaklaştı, Türkiye ise 50 milyonu geçti. Turizm gelirlerine baktığımız zaman ise Fransa 60 milyar Dolara yaklaştı, Amerika 135 milyara ulaşmışken, Türkiye 46 milyarda kaldı. Bu verilerde uzun zamandır değişmeyen tek şey; “En çok turisti Fransa’nın ağırlaması, en fazla turizm gelirini ABD’nin elde etmesi. ABD özellikle iç turizm anlamında çok ciddi işler yapıyor. Türkiye’nin turizm gelirlerini artırması konusunda ABD’de hayata geçirilen projeler, izlenen faaliyetler araştırılmalı…
Diğer yandan Türkiye’de 14 binden fazla acenta var. Otel sayımız da 20 bini geçmiş durumda… Fransa’daki acenta sayısı 3 bin, İtalya’da ise acenta sayısı 5 bin civarı… Bir şeyler yanlış gidiyor, bunu çözmemiz lazım.
2022 yılında en çok ziyaretçi alan şehirleri merak ettim inceledim. İstanbul ve New York’a yoğunlaştım.
İstanbul havalimanlarına gelen yolcu sayısı 100 milyon civarında, ziyaretçi sayısı 16 milyon, otel sayısı ise 5 bin civarında… New York’ta da yolcu sayısı 130 milyon, otel sayısı 1.800… Otel sayısı az, yolcu sayısı fazla… ADR (Average Daily Rate) anlamında New York’ta 361 Euro, İstanbul’da ise 115 Euro…” Acentalar Hızlı Değişime Hazır mı?
Yakup Demir, bu kapsamda; ilk etapta Türkiye’de kısa eğitim programları ile nitelikli personel, kalifiyeli eleman sayısının artırılmasına, İstanbul gibi önemli destinasyonda yaşanan taksi sorunu gibi sorunların öncelikli olarak halledilmesi gerektiğine dikkat çekti.