Last Updated on 4 Aralık 2023 by Turizm Günlüğü
Orayı nerden buldunuz, gidecek yer mi kalmadı sorularınız hazır mı? Ama durun bir dinleyin, belki sizi ikna edebiliriz. Dünyanın 10’uncu, Afrika’nın en büyük ülkesini merak ettik desek? Ya da biraz Osmanlı, çokça Fransız, büyük ölçüde Arap olan bir ülke nasıl olabilirin cevabını arıyoruz desek? Olmadı mı? Peki, o zaman şunu deneyelim; sömürülen bir toplumun, dünya üzerinde verilen en zorlu bağımsızlık mücadelesinin hikayesini yerinde dinlemek istedik olsa? Her haliyle farklı olan Cezayir’den merhaba. Cezayir’de gezilecek yerler.
Dünyada en fazla petrol çıkarılan 16’ncı ülkenin Cezayir olduğunu biliyor musunuz? Peki en çok doğalgaz çıkarılan 10’uncu ülke olduğunu? Ya da demir, uranyum, altın ve elmas rezervleri bakımından oldukça zengin olduğunu duymuş muydunuz? Peki bu kaynaklar doğrultusunda anlamamız gereken Cezayir zengin bir ülke mi? Cezayir, her yıl 8 milyar dolar bütçe fazlası veren ve dış borcu olmayan bir ülke! Evet yanlış duymadınız. Bütçe fazlası veren ve dış borcu olmayan.
Evet ekonomi iyi, ülke varlıklı sayılabilir ama bireylerin çoğu fakir. Ülkenin kazançları iyi olsa da vatandaşları bu kazançlardan çok pay alamıyorlar. Her dört Cezayirli ‘den biri günlük bir doların altında gelirle yaşamasından, ekonomi ile görünen arasında uçurum söz konusu.
Cezayir petrolün dünyada en ucuz olduğu 4’üncü ülke. Benzinin litresi yaklaşık 9 TL. (Su 10 TL, yani sudan ucuz gerçekten) Akaryakıtın pahalı olmadığı bir yer kesinlikle ucuzdur diyemeyiz elbette ama akaryakıtın ucuz olmasının büyük bir kuvvet çarpanı olmasıyla, Cezayir gerçekten ucuz ülkeler kategorisinde.
Cezayir’de Döviz Bozdurma Stratejileri
Kullanılan para birimi Cezayir dinarı (DZD). 1 TL yaklaşık; 5 DZD. (30 Eylül 2023). Para demişken bu konuda da bir ikilem söz konusu. Öncelikle Cezayir’e gelirken sakın TL getirmeyin çünkü bozdurmanız çok güç. En çok tercih edilen Euro ve Amerikan doları. Ülkede bu paraları kullanabilirsiniz ama yerel para birimi olan Cezayir Dinar’ı her zaman tercih sebebi ve hatta bazı yerlerde tek tercih.
Bu sebeple yanınızda getirdiğiniz dövizi bozdurmak yapılacak ilk işlerden birisi. İşte buraya dikkat! Ülkede makasın çok büyük olduğu 2 farklı kur uygulanıyor. (%40 – %50 farklı) Birincisi daha düşükten bozdurulan, resmi kur olan banka kuru, ikincisi ise banker/şahıslar tarafından daha yüksekten bozdurabileceğiniz serbest kur. Örneğin; 1 USD şu an Cezayir’deki bankaların kuru ile 137 DZD iken, bankerlerde/şahıslarda bunu 210 DZD ‘ye bozdurmanız mümkün. Cezayir’de gezilecek yerler.
Djamaa el Djazaïr: Bir Camiden Fazlası, Kütüphane ve Eğlence Parkı İçeren Kültürel Merkez
Bu aradaki fark kadar yüksek olan bir başka şey daha var başkent Cezayir’de. 267 mt yüksekliği ile Dünya’nın en yüksek minaresi, hatta Afrika’nın en uzun yapısı. “Djamaa el Djazaïr” bir camiden fazlası. Yapımı 1 milyar dolardan fazlaya mal olmuş, ibadet yerinin yanı sıra, müzesi, konferans salonu, bir milyondan fazla kitap içeren kütüphane, amfi tiyatro, otel, seminer odaları, alışveriş merkezi, restoranlar, eğlence parkı içeren dev bir kompleks. 5 imamı, 5 müezzini olan Djamaa el Djazaïr öylesine büyük ki, Mekke ve Medine’deki camilerin ardından büyüklük bakımından üçüncü sırada.
Cezayir’in Tarihi Yerleşimi Kasbah: Turistik Cazibesi ve Rustik Atmosferi
Djamaa el Djazaïr kadar gösterişli olmayan bir yer var sırada. “Kasbah”, geleneksel mimarinin kalıntıları arasında, köklü bir topluluk duygusuyla ilişkili varlığını sürdüren kentsel yapıya verilen ad. Birçok yazıda “kasaba” kelimesinden türediği yazılsa da tam olarak öyle değil. Amazigh (Tamazight) yani Berberi dilinden türeyen bir kelime.
Bu arada Cezayir’in 2 tane resmi dili var. Biri Arapça diğeri de Berberice. Ama bu iki dilin yanı sıra herkes Fransızca biliyor ve konuşuyor. Hatta Dünya’daki en büyük 2nci Frankofon ulus olma özelliğine sahipler. (Frankofon; Fransızca konuşan kimse için veya çoğunluk olarak Fransızca konuşanlara verilen isim) Öyle ki resmi dil olmamasına rağmen dergiler, gazeteler, tabelalar ve çoğu TV kanalı dili Fransızca. Fransızca konuşulsa da biz buram buram Arap kokan, başkent Cezayir’in en turistik ve en rustik mekanlarını barındıran Kasbah’la devam edelim. Cezayir’de gezilecek yerler.
UNESCO Tarafından Dünya Mirası İlan Edilen Yer
1500’lü yıllarda Osmanlı Devleti tarafından etrafı surlarla çevrilen, dar sokakların otantik evleri birbirinden ayırdığı, ortak kullanım alanlarına sahip bir yer Kasbah. İç içe geçmiş her bina birbirinden güzel ayrıntılara sahip. Her birinin kendine has dokusunu ve yaşanmışlığını ise görmemek mümkün değil. Yıkılan duvarlarının sağlam olduğu dönemlerde Kasbah’a girmek için 4 veya 6 kapı kullanılır ve her gece farklı bir kapı açık tutulurmuş. İçerde yaşayanlar da o kapıyı bilir, farklı bir kapı deneyen kişiler ise tehdit olarak algılanıp öldürülürmüş. Cezayir’de gezilecek yerler.
Kasbah, Fransa’ya verilen bağımsızlık mücadelesinde dönemin ana üssü olmuş olmasından Cezayirliler arasında özel bir yere sahip. Sadece Cezayirliler değil, UNESCO da Kasbah’ı 1992 yılında Dünya Mirası ilan ederek tüm insanlık adına özel bir konuma dahil etmiş. Geleneklerin harmanlandığı, kendine özgü karakterlere sahip binaların, içine çeken ayrı güzellikleri ile halen içinde yaşayan insanların tüm kaosa ve karmaşaya inat güler yüzlerini sizden esirgemedikleri Kasbah’a mutlaka uğramalısınız.
Başkent Cezayir’in Ziyaret Edilmesi Gereken Tarihi ve Kültürel Mekanları
Başkent Cezayir’de başka uğramanız gereken yerler de var. Hatta mutlaka uğrayın ki dini bir mekânda başka bir din için dua edilmesi örneğini barındıran belki de dünya üzerindeki tek yer olup, misyonerlik çalışmaları Afrikalılar üzerine yoğunlaşılarak siyahi olarak tasvir edilen Hz. İsa figürüne sahip Notre Damme D’afrique Kilisesi’ni, ardından, fayans duvarlar, ahşap işçilikli ferforje çubuklar, harikulade mermerler ve eşsiz konsollarla buram buram Osmanlı kokan, 1576 yılından günümüze Kasbah’ın denize açılan kapısı, istisnai bir karaktere sahip “Palais des Rais”i ve az ilerdeki UNESCO mirası Keçiova Cami’sini yerinde görün. Cezayir’de gezilecek yerler.
Bu tarihi eserlerin yanı sıra 3 palmiye yaprağının göğe uzanan 90 metrelik halleriyle, bağımsızlık mücadelesinde ölen Cezayirliler anısına dikilen “Şehitler Anıtı”nı zaten istemeseniz de şehrin her tarafından göreceksiniz.
Ama hayatını kaybedenlere saygılarınızı sunmak ve ülkenin özgürlük yolculuğunu daha iyi anlamak için Şehitler Anıtı’nı yakından görmelisiniz. Hayır, yakından daha farklı görüleceğinden değil, altında bulunan “Ulusal Mücahit Müzesi”ne yapmanız gereken geziden ötürü. Sömürgecilik tarihinde yaşananların tüm gerçeklikleriyle gözler önüne serildiği bu müze sizi oldukça hassaslaştıracağından emin olabilirsiniz.
Yazının devamı için tıklayın: Cezayir’in Geleneksel ve Modern Yüzü
Cezayir Gezi Rehberinin ilk bölümleri için tıklayın: