Mekke’nin gizemli tepelerinden günümüze uzanan bir inanıştan ilham alan Sancaklar Camii, form’un ötesinde öze dönen kutsal mekan anlayışıyla karşımıza çıkıyor.
Bir zamanlar, Mekke’nin gizemli tepelerinde, Hz. Muhammed’in içsel yolculuğunun başladığı bir yer vardı: Hira Mağarası. Bu mağara, Nur Dağı’nın kuytularında saklı, gökyüzüne doğru yükselen bir sığınak olarak bilinirdi. Hz. Muhammed, burada dünyevi kaygılardan uzak, derin düşüncelere dalardı.
Bir gece, hayatının dönüm noktası olan bir olay gerçekleşti. 610 yılının Ramazan ayının 26’sından 27’sine geçen, Kadir Gecesi olarak bilinen bu anlamlı zamanda, Hz. Muhammed’e bir melek; Cebrail, göründü. Mağaranın sessizliğinde, Cebrail ona “Oku!” diye seslendi. Hz. Muhammed’in “Ben okuma bilmem” yanıtına rağmen, melek ısrarla aynı talepte bulundu ve sonunda Alak Suresi’nin ilk ayetlerini okudu. Bu olay, İslam tarihinin en mühim anlarından biri olarak kabul edilir.
İnşasında Hira Mağarası’ndan Esinlenildi
İşte bu tarihi an, 2013 yılında modern bir caminin inşasına ilham kaynağı oldu. Alışılagelmiş cami mimarisinden farklı olarak tasarlanan Sancaklar Camii, Hz. Muhammed’in ilk vahyini aldığı Hira Mağarası’ndan esinlenerek inşa edilmiştir.
Sancaklar Camii, bu derin tarihi ve manevi mirası modern bir yorumla sunarak, hem geçmişe bir saygı duruşunda bulunuyor hem de ziyaretçilerini tarihin o büyülü anlarına götürüyor.
Uluslararası Ödüller
Sancak ailesi tarafından Mimar Emre Arolat’a yaptırılan camii, Dünya Mimarlık Festivali’nde birinci olmuştur. Proje bazında Barselona’da ve bitmiş mimari projenin eseri olarak da Singapur’da birincilik ödülü almıştır. 2015 yılında ArchDaily Yılın Dini Yapısı Ödülüne layık görülmüştür.
Sade Tasarım Anlayışı İbadet Etmenin Saflığını Simgeliyor
Tasarımda doğal çevreyle bütünleşme ve ibadet için sakin bir ortam yaratma amaçlanmıştır. Dış cephenin ham betondan yapılmış olması ve içinde bulunduğu eğimli kırsal arazi de bununla bağlantılıdır. Eğimle birlikte aşağı inen merdivenler camiye giriş rotasının başlangıcını oluşturmaktadır.
İlk Defa Kadınlar Ve Erkeklerin İbadet Alanları Aynı Yerde
İç mekan tasarımında abartıdan ve gereksiz süsten kaçınılarak sade ve çağdaş bir üslup benimsenmiştir. İbadet alanında namaz kılmak için basamaklar da yer almaktadır. İbadet alanında kıble kısmından gelen doğal bir aydınlatma bulunmaktadır. Caminin en önemli özelliklerinden bir tanesi de, ilk defa kadınlar ve erkeklerin ibadet alanlarının ayrılmamış olmasıdır. Yani aynı safta ama estetik bir paravanın iki ayrı tarafında kadınlar ve erkekler ibadet edebilmektedir.
Toplam kapalı alan hacmi 1300 metre kare olan ve aynı anda 650 kişilik ibadet kapasitesine sahip bu özel yapı, sadece bir ibadet mekanı değil, aynı zamanda bilgi ve öğrenmenin bir merkezi olarak da tasarlanmış. Caminin arka bölümünde yer alan kütüphane, özellikle dini konular üzerine yüksek lisans, doktora veya mastır çalışmaları yapmak isteyenler için bir bilgi kaynağı olarak hizmet vermektedir.
Sancaklar Cami’sini canlı canlı görmek isterseniz @fotokusagi instagram hesabımdaki reels videosuna göz atabilirsiniz. (:
📍 Adres: Karağaç Mahallesi, Sırtköy Çiftliği Mevkii, G 84 Bulvarı, 34500 Büyükçekmece/İstanbul