Last Updated on 25 Aralık 2023 by Turizm Günlüğü
Uluslararası MICE Endüstrisi Derneği (I-MICE) Başkanı Hüseyin Kurt: 2024 yılında en yoğun gündemlerimiz; devam eden savaşlar, seçimler, enflasyon ve daralan ekonomi olacak. İp kısa, kuyu derin
Uluslararası MICE Endüstrisi Derneği (I-MICE) Başkanı Hüseyin Kurt, 2024 yılına yönelik öngörülerini, 2024 yılında turizm sektörünü ve seyahat endüstrisini olumsuz etkileyebilecek uluslararası arenada, siyaset ve ekonomi alanlarındaki gelişmeleri değerlendirdi.
2024 yılında da savaşların, seçimlerim, enflasyonun ve daralan ekonominin gündemde yoğun olarak yer alacağına dikkat çeken Hüseyin Kurt; bu doğrultuda 2024 yılında ihtiyatlı davranılması gerektiğini belirtiyor.
İşte Hüseyin Kurt’un, 2024 yılında yaşanması muhtemel olan ve turizm, seyahat endüstrisini olumsuz etkileyebilecek gelişmeleri irdelediği yazısı:
İp kısa, kuyu derin… Ayağımızı yorganımıza göre uzatmak gerek
Bir seneyi geride bırakırken, yeni bir seneye başlamamıza sayılı günler kaldı.
Hepimizi derinden sarsan binlerce insanımızı yitirdiğimiz, 11 şehrimizi etkileyen deprem felaketinde bir kez daha hayatını kaybeden insanlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına ve ulusumuza sabırlar dilerim.
Ülkemizin deprem kuşağında olduğu gerçeğini unutmadan, olası yenileri için başta bizler olmak üzere devletimiz ve yerel yönetimlerin tedbirlerini alması, imar düzenlemesi, yapılaşma ve bilinçlendirme başta olmak üzere hazırlıklı olma(mız)sı gerekmektedir.
Sel ve yangın felaketlerine karşın da tedbirli olmamız ve yeni acılar, kayıplar yaşamamız için önlem ve tedbirlerin de alınması gerekmektedir.
Rusya – Ukrayna Savaşı’ndan sonra İsrail – Hamas Savaşı ile gözyaşı ve insanlık dramının gölgesinde gireceğimiz yeni senenin öncelikle barış, sağlık, huzur ve mutluluk getirmesini temenni ederim.
❗YENİ SENE İHTİYATLI OLMAMIZI GEREKTİRECEK
Temennilerimiz ile birlikte yeni sene ihtiyatlı olmamızı gerektirecek, eskilerin tabiriyle ayağımızı yorganımıza göre uzatmamız gereken bir sene olacak. Malum görünen köy kılavuz istemez.
Ne yazık ki gündem yoğun bir seneye giriyoruz.
Sanıyorum en yoğun gündemlerimiz; devam eden savaşlar, seçimler, enflasyon ve daralan ekonomi olacak.
Gelelim bizleri bekleyen gündemlere;
İsrail’in Gazze saldırıları devam ederken savaşın bölgesel bir alana yayılma olasılığı ne yazık ki yüksek!
Bu durum “outgoing incentive” tarafında İsrail programlarının tamamının iptaline Lübnan, Ürdün ve Mısır tarafında ise iptallere ve gidişlerde yavaşlamaya sebep oldu.
Aynı zamanda bu durum bölgelerden ülkemize turlarda da iptallere sebebiyet verdi.
Hamas ile ilgili açıklamalarımız, uluslararası markaların menşeini bilmeden İsrail markası diye vatandaşı, markayı ve turisti rahatsız edecek asayiş olaylarına evrilmesi, İstanbulumuz’un son 2 ayda doluluklarda ciddi kayıplar yaşamasına ve dünyanın birçok yerinden de ülkemize olacak organizasyonların iptaline sebebiyet vermiştir.
Diğer tarafta Rusya ve Ukrayna savaşında yavaşlama yok. Savaş; Ukrayna’nın doğusunda ve güneyinde devam ediyor.
Savaş ekonomisi ve yaptırımlar ile yıpranır diye beklenen Rusya geri adım atmıyor. Yalnızlaşan Ukrayna için savaşın seyrini Amerika’da kongre, Avrupa’da ise Berlin ve Brüksel belirleyecek. Özellikle kışın Rusya’nın Ukrayna tarafında elektrik santrallerini vurması ile savaş daha dramatik bir hal alabilir.
Bu sene genel seçimler ve 2 turlu cumhurbaşkanlığı seçimi sonrasında gelecek sene bizi yerel seçimler beklemektedir.
🗳️ 2024 SEÇİMLER YILI OLACAK
Gelecek sene ülkemiz ve dünyada da deyim yerindeyse seçim yılı olacak.
Dünya nüfusunun yarısından fazlası; 4.2 milyar kişi oy kullanacak. 2024’te tam 70 seçim var. ABD, Avrupa Parlamentosu, Hindistan, Rusya, Endonezya en önemlileri…
Ülkemizde de 31 Mart günü yerel seçimler yapılacak. Seçimlerin tekrar etmemesi ve 31 Mart günü tamamlanması bizler için en önemlisi.
Önemli seçimlerin başında Hindistan ve ABD seçimleri gelmektedir.
ABD seçimleri küresel jeopolitiğe ve ekonomiye yön verebilir. Donald Trump’ın yeniden seçilmesi halinde, iklim politikalarından Ukrayna’ya yardıma ve İsrail – Hamas Savaşı’nda destek ve taraf olmak kadar birçok kilit konuda politika değişikliklerine evrilebilir.
📊 2024 YILINDA EKONOMİ GÜNDEMİ
Ekonomi ve enflasyon tarafında; bankalar ve şirketler aşırı borçlu, piyasalar aşırı risk almış durumda. Belirsizlik ve korku başta finans piyasaları olmak üzere hepimizi etkilemektedir.
Merkez Bankası’nın faiz artırımları ile sıkılaşan finansal ortam şirket ve ekonominin vites düşürmesine neden oluyor. Gelecek sene temel ihtiyaçların tüketimi dışında birçok sektörde ihracat hariç daralma olması beklenmektedir.
Yüksek faiz politikaları ki bizde (gecikti) Ülkemizi ve dünyayı ticaret anlamında baskılamaya devam edecek. Yüksek faiz almak varken; “Neden alım – satım ile uğraşmalıyım?” algısının önünü almak gerek.
Dünyada; küresel ekonomiyi daha önceki yıllarda sırtlayan başta Çin olmak üzere Asya hız kesti. Küresel üretim ve ticaret yavaşladı.
Gelir adaletsizliği tavan yaptı. ABD’de 1960’larda en zengin yüzde 1 milli gelirden yüzde 10 pay alırken, şimdi yüzde 40’ını alıyor.
Dünyada orta sınıf büyürken bizde orta sınıf kayboluyor. Zengin daha zengin ve fakir daha fakir olma yolunda hızla ilerliyoruz. Küresel eşitsizlikte en zengin yüzde 10’un milli gelirden aldığı pay ABD’de yüzde 48, Çin’de yüzde 43 iken Türkiye’nin dünya ortalaması ile aynı; yüzde 52…
Dünyada en alttaki yüzde 50’nin toplam küresel zenginlikteki payı sadece yüzde 2.
Enflasyonist dönemin de etkisiyle güç ve nüfusun ve dolayısıyla zenginliğin daha da artacağı kesin. 2024’te ücretleri eriyen ve daha fakirleşen kesimlerin öncülüğünde dünyada sosyal huzursuzluğun, protestoların ve işçi eylemlerinin artması bekleniyor. Olası protestoların ve grevlerin sosyal hayatın akışı kadar turistin aldığı hizmetlerin aksamasına etkisi unutulmamalı.
Dünyada kutuplaşma, ticaret savaşları gelecek yıl da sürecek. Gelişmekte olan dünya Çin ve Rusya liderliğinde bir araya gelmeyi sürdürecek. Ocak ayında Çin, Rusya, Hindistan, Brezilya ve Güney Afrika’dan oluşan BRICS’e altı yeni üye; Arjantin, Mısır, Etiyopya, İran, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri katılacak.
Burada Hindistan’ın politikaları etkili olacak. Rotayı Pekin ya da Washington yönüne kırması önem kazanacak. Tabii Hindistan’da yapılacak seçimler de belirleyici olacaktır.
“İŞ KAYIPLARI EN BÜYÜK KORKU VE ENDİŞE OLMAYI SÜRDÜRECEK”
2023’ten devamla yapay zeka çalışmaları artarak devam edecek. Bireyler ve işletmeler yapay zekayı benimsedi. Şirketler, yazılımları daha da geliştirmeye devam edecek. Teknolojinin en hızlı büyüyen alanı olacak. Ancak iş kayıpları en büyük korku ve endişe olmayı sürdürecek. İp kısa, kuyu derin
Özetle;
İnsan kaynağı sıkıntısı, 2023 yılında yaşadığımız en temel problemlerin başında gelmektedir. Sektörün belediye, bakanlık ve üniversiteler ile bu konuda ciddi adımlar atması ve çalışmalar yapması gerekmektedir.
Aksi durumda öncelikli övündüğümüz hizmet kalitemiz aşağıya doğru gidişatını devam ettirecektir.
Sektörümüzde gelecek sene maliyet artışı, şimdiden %20 fiyatlanmış durumda. Seçim sonrası ekonomi daralacak.
İhtiyatlı iyimserliği korumak ve nakit akışını ciddiye almak gerek.
Asgari ücret %50 artar 17.000 TL’yi bulursa işverene maliyeti 23.000 TL’yi bulacak.
Pandemi etkisi ve öncesinde aldığı yaralar ile ciddi sıkıntılar yaşayan turizm ve hizmet sektörü olası zamla birlikte insan kaynağını tutamayabilir.
Bu bağlamda işverene destek ve teşvik paketleri devreye girmeli.
Son söz; evrene ne gönderirsek o olur. İyi düşünelim. İyi olsun. Güzel bir sene sektörümüz ve sevdiklerimiz ile olsun.
Herkese iyi seneler.
—O—
OKUMA ÖNERİSİ
POYD Başkanı Hakan Saatçioğlu: Personel Sorunu 2024’te Daha da Sıkıntılı Bir Hal Alacak