İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Turizm Müdürlüğü, İstanbul’un turizm potansiyelini artırmak adına son 4,5 yılda önemli adımlar attı. İBB Turizm Müdürlüğü bu önemli gelişmeleri, sosyal medya platformu X (Twitter) üzerinden kamuoyuyla paylaştı. Peki, İBB, İstanbul turizmine katkıda bulunacak neler yaptı?
İstanbul, tarihi ve kültürel zenginliğiyle sadece Türkiye’nin değil, dünyanın gözde turizm merkezlerinden biri olmaya devam ediyor. İBB’nin de İstanbul turizmi için gerçekleştirdiği çalışmaları gelin daha yakından bakalım:
Okuma önerisi: Başkan İmamoğlu’nun İstanbul’da Açıkladığı 2024 Turizm Vizyonu Eleştirilere Açık mı?
Türkiye’de Bir İlk: Birleşmiş Milletler Üyeliği
İstanbul, Birleşmiş Milletler Küresel Sürdürülebilir Turizm Konseyi’ne (GSTC) üye olan Türkiye’deki ilk şehir oldu.
420 Tur Programıyla 20 Bin Kişiye Eşsiz Deneyimler
İBB’nin 420 farklı tur programı ile İstanbul‘un tarihi ve kültürel mirası 20 bin kişiye tanıtıldı. Bu turlar sayesinde, dezavantajlı bölgelerdeki İstanbullular da şehrin güzelliklerini keşfetme fırsatı buldu.
Rehberlere Özel Eğitimler ve İstanbul Travel Influencer Summit
İstanbul Rehberler Odası’na kayıtlı 600 rehbere eğitim ve saha gezileri düzenleyerek, turizm kalitesi artırıldı. Ayrıca, İstanbul Travel Influencer Summit ile seyahat fenomenleri bir araya getirilerek, 80 milyon sosyal medya kullanıcısına ulaşıldı.
Uluslararası İş Birlikler ve Kültürel Etkinlikler
Pekin ve Guming şehirleri, Tokyo ve Çibuya belediyeleri ile başlatılan iş birlikleri ve 2024’te kutlanacak Japonya-Türkiye ilişkilerinin 100. yıl dönümüne özel etkinlikler, İstanbul’un kültürel zenginliğini dünyaya duyuruyor.
Yenilikler ve İlklerle Dolu Bir Dönem
İBB, İstanbul Turizm Envanteri, gönüllü turizm elçileri programı ve Turizm Haftası etkinlikleri gibi pek çok yeniliği hayata geçirdi. İlk kez açılan İBB Turizm Danışma Büroları ve artan fuar katılımları ile İstanbul, dünya turizminde hak ettiği yeri alıyor.
Geleceğe Yatırım: Sürdürülebilir Turizm İçin Adımlar
Dünya Turizm Örgütü INSTO üyeliği ve Çin İpekyolu Turizm Network kurucu üyeliği ile sürdürülebilir turizmde önemli adımlar atıldı.
İşte İBB Turizm Müdürlüğü tarafından yapılan o paylaşım:
“4,5 Yılda İBB Turizm’de Neler Yaptık?
- Birleşmiş Milletler Küresel Sürdürülebilir Turizm Konseyi (GSTC)’ne üye olan Türkiye’de ilk şehir olduk.
- İBB Miras alanları ve İBB Müzeleri’nin dahil olduğu 420 tur programıyla, 20 bin İstanbulluyu gezdirdik. Muhtarlıklar, Okullar, İBB Müdürlükleri ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile yapılan işbirliği ile dezavantajlı bölgelerdeki İstanbullulara ulaştık.
- 2023 yılı içerisinde, İstanbul Rehberler Odası’na kayıtlı 600 rehbere eğitim ve saha gezisi düzenledik.
- Visit Berlin ve Berlin Partner ile İstanbul’da Sürdürülebilir Destinasyon Paneli’ni düzenledik ve işbirliği kararları aldık.
- Yerli ve yabancı Seyahat influencer’larının katılımıyla, İstanbul Travel Influencer Summit’i düzenledik. Program boyunca düzenlenen geziler ile birlikte 80 milyona yakın yerli ve yabancı sosyal medya kullanıcısına ulaştık. Türkiye’de ilki gerçekleşen bu zirvede seyahat fenomenlerinin konuşmacı olduğu paneller düzenledik.
- 2023 yılında Pekin ve Guming şehirleri ile işbirliği süreçlerini başlattık.
- Tokyo Belediyesi ve Çibuya Belediyesi ile 2024 Japonya ve Türkiye ilişkilerinin 100. yılı nedeniyle karşılıklı kültürel işbirliği kararları aldık.
- Dünya Turizm Örgütü INSTO (Sürdürülebilir Gözlemevi Ağı) üyelik sürecini başlattık.
- 2022 yılında İlk kez İBB Turizm Danışma Bürolarını açtık.
- Turizm Müdürlüğü olarak katıldığımız uluslararası fuar kongre sayısını 10’dan 20’ye çıkardık.
- İlk kez İstanbul Turizm Envanterini hazırladık.
- İlk kez gönüllü turizm elçileri programını başlattık.
- İlk kez 2023 yılında İBB olarak Turizm Haftası etkinlikleri düzenledik.
- Çin İpekyolu Turizm Network Kurucu Üyeliği sürecini başlattık.”