Site icon Turizm Günlüğü

“Fuarlardan Gelen İşaretler Çok Olumlu 2024 İçin İyimser ve Umutluyuz”

Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Müberra Eresin, konaklama sektörü açısından 2023 yılını değerlendirdi; 2024 yılı beklentilerini paylaştı. Müberra Eresin: Fuarlardan gelen işaretler çok olumlu 2024 için iyimser ve umutluyuz…

Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Müberra Eresin, 2023 yılı değerlendirmesi kapsamında; ziyaretçi rakamlarındaki artışa rağmen otel doluluklarında yaşanan düşüşe dikkat çekerek; bunun tek nedeninin günlük kayıtdışı kiralanan evler olmadığını belirtti.

Doluluklarda yaşanan düşüşün ardında yatan etkenleri sıralayan Müberra Eresin; 2024 yılı için “En son katıldığımız Rimini, Londra, Cannes gibi uluslararası turizm fuarlarından gelen işaretler çok olumlu. Fuarlar oldukça başarılı geçti. Türkiye, en fazla ilgi gören destinasyonlardan biri olarak öne çıktı. 2024 yılında otel doluluklarında artış olacağını umuyoruz” ifadelerini paylaştı.

TÜROB Başkanı Müberra Eresin’in 2023 yılı değerlendirmesi ve 2024 yılı beklentileri şu şekilde:

TURİST SAYISI ARTTI AMA DOLULUKLAR GERİLEDİ

Pandemi sonrası yıl olan 2022’de Türkiye olarak dünya turizm sahnesine yeniden güçlü bir giriş yaptık. Hem doluluklarda hem ziyaretçi sayısında pandemi öncesindeki son yıl olan 2019 yılını yakaladık, hatta bazı dönemlerde aylık bazda geçtik…

2023 yılına da iyimser beklentilerle başlamıştık. Ancak ilk 10 ayda Türkiye’ye gelen turist sayısında yüzde 11.5 artış olmasına karşın doluluklarımız geriledi. Resmi makamlarca açıklanan rakamlarla aramızda çıkan farkın nedeni, biz otelciler olarak otellerde konaklayan misafir sayılarını baz alırken, resmi makamlar haklı olarak Türkiye’ye giriş yapan yabancı sayılarını dikkate alıyorlar.

2023 yıl başından Ekim sonuna kadar geçen sürede İstanbul’da doluluk oranı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13 gerilemeyle yüzde 65.5 oldu.

Antalya Ocak-Ekim döneminde yüzde 9.5 gerilemeyle yüzde 58.5 doluluğa ulaştı. İlk 10 ayda doluluklarda Türkiye ortalaması ise yüzde 9 düşüşle yüzde 59.7 oldu.

RAKAMLARDAKİ DÜŞÜŞ İÇİN TEK SEBEP KAYITDIŞI EVLER DEĞİL

Önemle altını çizmemiz gerekir ki; 2023 yılında otellerdeki kan kaybının tek sebebi olarak günlük kayıtdışı faaliyet gösteren kiralık evleri görmek yanlış bir değerlendirme olur.

Genel seçimlerin sektörümüzü negatif yönde etkileyeceği ve özellikle talebe yönelik ertelemelere yol açabileceğini öngörmüştük. Bunun yansıması olarak da beklentimiz yılın ikinci yarısıyla birlikte talepte artış olacağı ve sektörde konaklama rakamlarının yukarı doğru gideceği grafiklerin oluşacağı yönündeydi. Ancak maalesef genel seçim sürecinin negatif etkisi ve 11 ayrı şehrimizde yaşanan elim depremlerin sonucu olarak bu talebe yönelik ertelemeler birden kesinleşen iptallere dönüştü ve deprem bizim gündemimiz olduğu sürece dünya medyası da bunu kullanmaya devam etti.

Sonuç olarak, o dönem depremler sonrası gelen iptallerin yanı sıra yeni talepler de alamadık.

Özellikle şehir otellerimizde yılın ikinci yarısında turist giriş sayılarımız hedeflere uygun olarak gelmeye başladı ancak maalesef kalış süreleri geçtiğimiz yıllarla karşılaştırıldığında oldukça kısaldı. Turistlerin bir kısmı da satış fiyatlarının çok daha hesaplı olduğu kayıtdışı evleri tercih eder hale geldi. Bütün bunların ışığında turist sayıları normal seyrinde giderken, otellerdeki doluluk rakamlarımızın beklentilerimizin gerisinde kaldığını söyleyebiliriz.

MALİYET ETKİSİ

Bir diğer olumsuz etki de maliyetlerdeki artış oldu. Gelirlerdeki artışın maliyetlerdeki artışla aynı düzeyde olmaması sektörü çok zorluyor. Enerji maliyetlerindeki artış, yükselen personel giderleri, gıda başta olmak üzere malzeme tedariğindeki maliyet artışları oda fiyatlarını da artırıyor. Bütün dünyada artan maliyetlerin yansıması olarak da oda fiyatları yükselmeye devam ediyor.

2024 İÇİN İYİMSER VE UMUTLUYUZ

En son katıldığımız Rimini, Londra, Cannes gibi uluslararası turizm fuarlarından gelen işaretler çok olumlu. Fuarlar oldukça başarılı geçti. Türkiye, en fazla ilgi gören destinasyonlardan biri olarak öne çıktı. 2024 yılında otel doluluklarında artış olacağını umuyoruz. Turizm hareketlerinin normale dönebilmesi için dünyanın dört bir yanında turizmcilerin umut ve beklentisi, uluslararası düzeyde savaş ortamının son bulması olarak öne çıkmaktadır.

TGA’DAN SONUÇ ODAKLI TANITIM

TÜROB ve sektör kuruluşları olarak kamu – özel sektör iş birliğinde birçok tanıtım pazarlama faaliyetlerine devam ediyoruz. Kültür ve Turizm Bakanlığımız ve Türkiye Turizm Geliştirme ve Tanıtma Ajansı (TGA) tarafından yürütülen sonuç odaklı tanıtım ve pazarlama çalışmaları da devam ediyor. Bütün bunların olumlu sonuçlar doğuracağına inanıyoruz.

2024 yılı ziyaretçi sayısı ve turizm geliri hedefimiz Kültür ve Turizm Bakanlığımızla aynı doğrultuda. Ziyaretçi ve turizm gelirine ulaşmak için sektör olarak büyük çaba sarf ediyor, turizm sektörünün hedeflerine ulaşarak ülke ekonomisi, istihdamı ve kalkınmasına güçlü desteğini vermeye devam edeceğine inanıyoruz.

YENİ OTEL YATIRIMLARI ARTIYOR

Yatırımlar tarafına baktığımızda güçlü artış görüyoruz. Otel yatırımları, yatırımcıların en fazla ilgi gösterdiği alanlardan biri haline geldi. Ocak-Ağustos 2023 dönemini kapsayan bu yılın ilk 8 ayında 24 şehirde toplam 44 bin 867 yataklı 93 yeni otel projesi “Yatırım Teşvik Belgesi” aldı. Söz konusu yatırımlar için kullanılacak teşvik tutarı toplam 6.9 milyar TL.

Sektörde yapılan yatırımları olumlu değerlendirmekle birlikte, Antalya ve İstanbul gibi turizm merkezlerinin hâlâ en fazla yatırım talebi alan yerler olması çok tercih ettiğimiz bir durum değil. Turizmin sürdürülebilirliği açısından yatırımların tüm Anadolu’ya yayılması gerektiği görüşümüzü sürdürüyoruz ve gerekirse Anadolu’da yapılan yatırımlar için daha da fazla cazibe oluşturan ekstra teşvikler verilmesi gerektiği inancındayız. Konaklama alanında gerçekleştirilen yatırımlar ile sadece kendi sektörlerimize değil ülke ekonomisine de değer katmaya devam edeceğiz.

TELİF HAKLARI KONUSU ÇÖZÜME KAVUŞTURULDU

Sektörümüzde uzun yıllardır kangren haline gelmiş olan müzik eserleri telif hakları konusunda çok önemli bir düzenleme yürürlüğe girdi, yaşanan sorunlar büyük ölçüde çözüme kavuşturuldu.      Fuarlardan Gelen İşaretler Çok

Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Mehmet Nuri Ersoy’un girişimleri sonucunda; uzun yıllardır müzik eserleri telif hakları konusunda yaşadığımız muhatap çokluğu ve işletmelere farklı tarifeler uygulanması sorunlarına kalıcı bir çözüm bulundu.

Konunun çözüme kavuşturulması konusunda başta Sayın Kültür ve Turizm Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy olmak üzere TÜROB ile iş birliği yürüten Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü bürokratlarına, TÜROFED, MÜYAP, MÜYORBİR, MESAM ve MSG Başkan, yönetici ve profesyonellerine teşekkür ederim.    Fuarlardan Gelen İşaretler Çok

Exit mobile version