Yunanistan’a Altın Vize Başvurusunda Türkler 2. Sırada
Altın Vize için Yunanistan’a Türk Akını:
1. Rekor Başvuru Sayıları: 2023 yılında Yunanistan’ın ‘altın vize’ programına olan ilgi tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Bu program, en az 250 bin Euro’luk gayrimenkul alımı karşılığında oturum izni sağlıyor.
2. Türk Yatırımcılar İkinci Sırada: Kabul edilen başvurular arasında Türkler, Çinlilerden sonra ikinci sırada yer alıyor.
3. Yunanistan’a Artan İlgi: Türkiye’deki yabancı yatırımcılar tarafından gayrimenkul yoluyla vatandaşlık edinme trendi artarken, Türk vatandaşları da Yunanistan’da benzer yollarla oturum izni ve vatandaşlık almaya yöneliyor.
4. 2023 Yılında Büyük Artış: 2023’ün Ocak-Kasım döneminde Yunanistan, 7,752 ‘altın vize’ başvurusu aldı, bu önceki seneye göre %78’lik bir artışı temsil ediyor.
5. Başvuruların Durumu: Bu başvuruların 1,453’ü kabul edilirken, 14’ü reddedildi. Geri kalan 6,255 başvuru hala değerlendirme aşamasında.
6. Atina’da Yoğun Talep: Altın vize başvurularının büyük çoğunluğu başkent Atina ve çevresinde yoğunlaşıyor.
7. Ekonomik Etki: Başvuru başına ortalama 300 bin Euro’luk gayrimenkul alımı hesaplandığında, Yunanistan’ın 2023 yılında bu programdan 2,3 milyar Euro gelir elde ettiği tahmin ediliyor.
8. Uluslararası Yatırımcılar: Çinlilerin ardından Türk yatırımcılar ikinci sıradayken, Ruslar, Lübnanlılar, İranlılar ve Mısırlılar da önemli yatırımcı grupları arasında yer alıyor.
9. 2023’teki Ulusal Artışlar: Lübnanlı, İranlı, ABD’li ve Mısırlı yatırımcı sayılarında da önemli artışlar yaşandı, ancak Rus yatırımcı sayısı azaldı.
Dünya Gazetesi’nin köşe yazarlarından Kerim Ülker, “Yunanistan’a Altın Vize başvurusunda Türkler 2. Sırada” başlıklı köşe yazısında konuya ilişkin öne çıkan verileri paylaştı.
“Portekiz’in, geçtiğimiz yıl artan konut fiyatları nedeniyle Altın Vize programında bazı değişikliklere gittiğini” hatırlatan Kerim Ülker; “Talep konusunda Türklerin ilk 3’te yer aldığı oturum programında yatırımlarda “konut” kapsam dışı bırakıldı. 2023’te ise Portekiz’in boşluğunu komşu Yunanistan doldurdu” ifadelerine yer verdi.
Kerim Ülker’in kaleme aldığı konu kapsamında öne çıkan veriler şu şekilde:
“Türklerin yoğun ilgi gösterdiği Yunanistan’ın bazı bölgelerinde 250 bin Euro, önemli yerleşim yerlerinde ise 500 bin Euro gayrimenkul yatırımıyla alınan Altın Vize programının yılsonu rakamları açıklandı.
Yunanistan Göç ve İltica Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre, Altın Vize programından yaklaşık 1.5 milyar Euro gelir elde edildi.
Sadece Ocak – Kasım ayı verilerine göre ise bu rakam 1.32 milyar Euro oldu. Bu rakam, 2022’nin aynı dönemine göre yüzde 117’lik artış anlamına geliyor.
Verilen 5 bin 302 Altın Vize var. Bunun en önemli kısmı ise Attika Bölgesi’nde. Başvuru sayısı ise 9 bin 459. Geri kalan başvurular ise onay için bekliyor.
Yunanistan Göç ve İltica Bakanlığı’nın açıkladığı rakamlara göre, Altın Vize programından yararlananların yüzde 45’i Çinli. Yani 2.001 Çinli, Altın Vize programını almış durumda.
İkinci sıradaki Türklerin oranı ise yüzde 10’lar seviyesinde. Sayısal olarak 457 Türk vatandaşı, Yunanistan’dan Altın Vize almış durumda.
Yakın zamanda Yunanistan’ın da Altın Vize programında değişikliğe gideceği, Portekiz gibi gayrimenkul kalemini değiştireceği aşikâr.” Altın Vize Başvurusunda Türkler 2. Sırada
—O—
Kerim Ülker’in, “Yunanistan’a Altın Vize başvurusunda Türkler 2. Sırada” başlıklı köşe yazısının tamamını okumak için tıklayın