Last Updated on 17 Ocak 2024 by Turizm Günlüğü
Farklı milletlerin mizahını anlamak, dünya vatandaşı olmanın önemli bir parçasıdır ve seyahatlerinizde unutulmaz anılar biriktirmenin en eğlenceli yoludur. Bu uluslararası mizah rehberi, farklı kültürlerle etkileşimlerinizde yeni kapılar açacak ve anlayışınızı derinleştirecek. İşte, gitmeden önce mizah anlayışını öğrenmeniz gereken 7 ülke… En komik ülke.
Seyahat, bize dünyanın farklı köşelerindeki yapıları ve mekanları göstermenin ötesinde, o ülkelerin kültürünü, gelenek ve göreneklerini, toplumsal normlarını da yakından tanıma fırsatı sunar. Mizah da bu kültürel keşif yolculuğunda önemli bir role sahiptir. Bir ülkenin mizah anlayışını keşfetmek, gittiğiniz ülkedeki insanların düşünce yapısını ve sosyal dinamiklerini anlamak için kilit bir kapıdır.
Her milletin kendine has bir mizah anlayışı vardır ve bu, o toplumun kültürel dokusunun derinliklerine işaret eder. İngilizlerin ince sarkazmı, İspanyolların kara mizahı, Amerikalıların politik doğruculuğu ya da Japonların fiziksel şakaları, kendi kültürlerinin dünya görüşlerini ve sosyal etkileşimlerini yansıtır. Her gülüşte bir kültürü, her espriyi anlamada bir toplumu daha iyi tanıma fırsatını yakalayacağınız bu ipuçlarını, kendini polyglot (birden fazla dil konuşabilen veya birden fazla dilde yetenekli olan kişi) olarak tanımlayan sosyal medya kullanıcısı Mustafa Erdoğan (@turkishpolyglt) paylaştı.
İngiliz Mizahı: Kendilerine Gülenler
“İngiliz mizahında sarkazm (iğneleme/alay) ve ironi büyük yer tutar. Absürt ve kara mizah severler. Kendileriyle sık dalga geçerler ve duygusuz, ciddi bir tonda espri yaparlar. Dolayısıyla alışkın değilseniz İngilizler ne zaman ciddi ne zaman şaka yapıyor anlaması güç bir millet olabilir.
Alman Mizahı: Sarkazm ve Siyasi Hicivle Dolu Bir Dünya
Almanların bir espri anlayışı olmadığı klişesi yaygın olsa da bu doğru değil! İngilizlere benzer, sarkazma dayalı bir espri anlayışları var. Siyasi hiciv konusunda çok başarılılar. Kelime oyunlarını seviyorlar. Ama Almanca bilmiyorsanız veya kültürel referanslara aşina değilseniz anlamak zor. Ayrıca iş ortamında çok ciddiler. Bu nedenlerden dolayı mizah duygusuna sahip olmadıkları klişesi oluşmuş.
İspanyolların Espri Dünyası: Ölüm, Siyaset ve Din Üzerine Kahkahalar
İspanyollar kara mizahı çok seviyor. Ölüm vb. ciddi konularda çokça espri yapıyorlar. Siyasi ve dini espriler, İspanya’nın başka bölgeleriyle ilgili veya farklı ülkelerle ilgili espriler oldukça yaygın. Fiziksel şakalar da seviyorlar.
Fransızların Tarzı İnce ve Zekice Espriler
Fransızların espri anlayışı İspanyollara benzer ancak daha sofistike ve ince. Cüretkar ve zekice esprileri seviyorlar. İngilizler gibi kendilerini alaya almayı sevmiyorlar. Olumsuzlukların şaka malzemesi yapıldığı kara mizah yaygın.
Amerika’nın DNA’sı: Enerjik ve Anlaşılır
Amerikan medyasında her türlü mizah türünü bulmak mümkün ama günlük hayatta karşılaşacağınız ortalama birinin mizahı daha politik doğrucu. Olumsuzluklar, siyaset üzerine espri yapmayı sevmiyorlar. Kara mizah mod düşürücü görülüyor. İngiliz mizahına göre daha yüksek enerjili, daha az sofistike ama daha anlaşılır ve geniş kitlelere hitap ediyor.
Japonlarda Mizahın Yüzü: Fiziksel Şakalar ve Karakter Tiplemeleri
Japon mizahının sınırları dar. İroni ve sarkazm batıdaki gibi yaygın değil. Kastettiğiniz şeyin tersini söyleme çoğu zaman anlaşılmıyor. Batı stil stand-up gösterileri pek yok. Genelde fiziksel şakalar veya şapsal karakter tiplemeleri seviliyor. Kelime oyunlarından da yararlanıyorlar.
Koreliler Rahatsızlık Anlarında Da Gülebilirler
Kore mizahı birçok yönden İngiliz mizahının tersi. Kolay anlaşılır direkt espriler, abartılı fiziksel hareketler, tepkiler, farklı ses efektleri oldukça yaygın. Ayrıca hem Japonya’da hem Kore’de insanlar rahatsız olduklarında veya utandıklarında da gülüyorlar. Bunu herhangi bir şey komik olduğu için değil, bir nevi durumu yumuşatmak için yapıyorlar. En komik ülke.