Last Updated on 20 Ocak 2024 by Turizm Günlüğü
Türkiye’deki mobil ev kullanımı artık resmi bir düzenlemeye tabi! 32433 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik ile ‘Mobil Ev’ tanımı hukuki bir çerçeve kazandı. Çevre dostu ve minimalist yaşam tarzına uygun bu evler, turizm tesislerinde yeni bir dönemi başlatıyor. Detaylar ve daha fazlası için Şahin & Partners Hukuk Bürosu’na info@sahinpartners.com adresinden ulaşabilir, www.sahinpartners.com adresinden bilgi alabilirsiniz. Mobil Evler ve Tiny House Karavan Otellerin Hukuki Boyutu.
MOBİL EVLER İLK KEZ HUKUKİ BİR DÜZENLEMEDE YER ALDI
18.01.2024 Perşembe günü yayımlanan 32433 sayılı Resmi Gazete ile Turizm Tesislerinin Niteliklerine İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik yürürlüğe girdi. Peki, bu yönetmelik ne gibi düzenlemeler içeriyor? Öncelikle yönetmelikte “Mobil Ev” tanımı ile ifade edilen kavramın son yıllarda zaten sıklıkla duyduğumuz “Tiny House”ları ifade ettiğini belirtmek isteriz. Bu yönetmelik ile mobil evler ilk defa hukuki bir düzenlemeye girmiş oldu.
Çevre dostu olan mobil evler ile karbon ayak izi azaltılmaya çalışılırken sürdürülebilir bir çevre için önemli bir adım da atılmış oldu. Minimalist yaşam tarzı sağlamasının yanı sıra normal bir tesis kurulumuna göre çok daha ucuz maliyet ile tesis kurabilme imkânı taşıması açısından ilerleyen yıllarda yaygınlaşacağı ön görülen mobil ev tesisleri bu düzenleme ile belirli kriterlere bağlanmış oldu.
Yönetmeliği içeren yazımızı “Turizm Tesisleri İçin Mobil Ev Düzenlemesi” linkinden okuyabilirsiniz.
Mobil evler Karayolları Trafik Kanunu’na tabidir.
Kişisel kullanımınızda olan aracınızın arkasına takacağınız römorkun taşıma kapasitesine uygun onay belgesine sahip, motorlu araç tarafından çekilebilecek şekilde tasarlanmış içerisinde yaşam alanı, yatak, banyo-tuvalet bulunan araçlar Karayolları Trafik Kanununa tabi araç olarak mobil evler tanımlanmıştır.
Tesisler en az 5 en fazla 49 mobil ev içerebilir.
Getirilen bu düzenleme ile artık mobil ev tesisleri yasal düzenlemeye tabi tutulmuş oldu. Şöyle ki, kamu taşınmazları dışında imar planında kamping veya kırsal/eko turizm kullanımlarına ayırılmış alanlarda, tamamı mobil evlerden oluşan en az beş en fazla kırk dokuz konaklama alanını içeren tesisler kurulabilir. Ancak bu tesislerin her bir konaklama birimi başına iki yüz elli metre kare alana sahip olmalı, tesis alanı çit, duvar, yeşillik gibi düzenlemeler ile çevrede ayrılarak aydınlatılmalı, her konaklama birimine bir araç olmak üzere otoparkı resepsiyon ve idare ünitesi bulunmalı, mobil evler tescil belgesinin mal sahibi, belge sahibi veya işletmeci adına düzenlenmiş olması gerekmektedir.
Her konaklama birimi iki kişiliktir.
Konaklama birimleri doğal ışık alacak şekilde düzenlenir. Uygun döşeme işi elemanlarıyla rahat kullanım imkânı verebilecek şekilde dekore edilir. Bu birimlerde yatak, kişi başı bir yastık, yastık kılıfı, çarşaf, iklim koşullarına göre pike veya yorgan, kıymetli eşya kasası, minibar, sıcak içecek hazırlanmasına imkân sağlayan donanım ve servis malzemesi, genel aydınlatma, priz, çöp kutusu, perde veya benzeri düzenleme bulunur. Banyolarda, vitrifiye, armatür, batarya, duş donanımı, ayna, priz, çöp kutusu, sabun, şampuan ile el ve banyo havlusu bulundurulur. Her konaklama birimi iki kişiliktir.
Bu tesislerin lokantalarında kapasite 100 kişiyi geçemez.
Bu tesislerde, lokanta, alakart lokanta, kafeterya, bar salonu, pasta salonu, kafe ve kahvaltı salonu düzenlenmesi durumunda, bu ünitelerin toplam kapasitesi yüz kişiyi geçemez; toplantı salonu ve çok amaçlı salon yapılamaz.
Konaklama birimlerinin hareket kabiliyetini ortadan kaldırıcı düzenleme yapılamaz.
Bu tesislere ilişkin turizm işletmesi belgesi başvurusunda tescil belgesi ibraz edilir. Başvuru tarihi itibarıyla 2918 sayılı Kanun kapsamında geçerli teknik muayene bulunması zorunludur. Turizm işletmesi belgesi alınmasından sonra da teknik muayenelerin yaptırıldığına ilişkin geçerli muayene belgesi Bakanlığa ibraz edilir.
Bir diğer düzenleme ise konaklama tesislerinde tek bir birime hizmet verecek şekilde düzenlenen özel yüzme havuzlarında, büfe hizmeti veya büfe hizmetini de kapsayan bar mahalli, soyunma kabini, duş, kadın ve erkek müşteriler için ayrı tuvalet düzenlemesi, cankurtaran ve ayrı çocuk havuzu aranmaz.
Konya ilişkin bir diğer yazımıza Tiny House ve Karavan Oteller linkinden ulaşabilirsiniz
İstisnai durumlar dışında tesisin konaklama birimleri tamamen veya kısmen mobil evlerden oluşturulamaz.
Türün niteliklerinin belirtildiği maddede açık olarak izin verilenler hariç olmak üzere, konaklama tesislerinin konaklama birimleri, hareket kabiliyetinin ortadan kaldırılmış olup olmamasına bakılmaksızın, kısmen ya da tamamen mobil evlerden oluşturulamaz. Bu tesislere ilişkin belge talepleri reddedilir.
Halihazırda belediyeden belediyeye uygulamada farklılıklar bulunmaktaydı. Bu Yönetmelik henüz mobil evlere ilişkin ilk düzenleme olduğu için ilerleyen süreçte yapılacak düzenlemelerin uygulama ile birlikte şekilleneceğini öngörmekteyiz.
*İş bu yazı yalnızca hukuki bilgilendirme niteliğinde olup, detaylı bilgi için hukuk büromuza info@sahinpartners.com uzantılı mail adresimizden ulaşabilir, www.sahinpartners.com adresli web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.