Amadeus 2024 Yılı Seyahat Trendlerini Açıkladı: Amadeus, 2024 yılında seyahat endüstrisini şekillendirecek trendlere ilişkin hazırladığı araştırma raporunun detaylarını paylaştı.
Global uçak bileti rezervasyon ve satış sistemi Amadeus, 2024 yılında, seyahat endüstrisinde öne çıkacak 5 trendi açıkladı.
İşte Amadeus 2024 Travel Trends Raporu’nun öne çıkan başlıkları:
1) MÜZİK TURİZMİ (VEYA MÜZİK ODAKLI SEYAHATLER)
Pandemi ile kesintiye uğrayan konserler, festivaller ve müzik organizasyonları pandemi sonrasında müzik severler tarafından yoğun ilgi görüyor.
Müzik severlerin sevdikleri şarkıcıları, müzik gruplarını dinlemek ve Barcelona Primavera Sound, İngiltere’de düzenlenen Glastonbury gibi festivallere katılmak için gerçekleştirdikleri “müzik odaklı seyahatler” veya “müzik turizmi” yükselişte…
Amadeus’un raporuna göre; 2023 yazında California’da düzenlenen Coachella Festivali, 500 bin katılımcı rakamına ulaşarak; yerel ekonomiye 1.5 milyar Dolar katkı sağladı.
Beyonce, 2023 yazında Stockholm’de iki konser verdiğinde, farklı ülkelerden şehre akın eden ve yerel olmak üzere, toplam 80 bin Beyonce hayranı restoran ve otel fiyatlarında önemli bir artışa yol açtı. Buna yönelik “Beyflation” benzetmesi yapıldı.
Coldplay Etkisi
İngiliz rock grubu Coldplay, kısa süre önce 2024 turne tarihlerini açıkladı. Amadeus, 2024 yılında Coldplay’in Romanya ve Yunanistan’da gerçekleşecek konser tarihlerini ve bu dönemdeki uçuş aramalarının, otel rezervasyonlarının hacmini araştırdı. Araştırma sonucunda, Coldplay konserinin her iki ülke için uçuş aramaları ve rezervasyon hacimlerinde önemli bir etki yarattığı tespit edildi.
Uçuş aramaları: Atina %62 artış, Romanya %91 artış
Otel rezervasyonları (Temmuz 2024): Atina %80 artış, Romanya %436 artış
2) INFLUENCER’LARIN DEĞİŞEN ROLÜ
Sosyal medya, günümüzde insanların bir sonraki seyahatleri için nereye gideceklerini, nereye rezervasyon yapacaklarını etkileme konusunda önemli bir güç haline geldi. Ancak bu alanda yeni bir değişim yaşanıyor.
“Influencer’lar” ve “içerik oluşturucular”, kitlelerin tatil seçimlerini etkilemenin yanı sıra, artık birçok ülkede kendi seyahat rotalarını, gezi turlarını oluşturarak, takipçilerine sunuyor ve kendi seyahat turlarını düzenliyor.
Amadeus 2024 Travel Trends Raporu kapsamında; bu isimlere örnek olarak: Ana Hernández Sárria, Sjana Elise, Alyssa Ramos, The Blonde Abroad ve Rafael Fernández Caballero gösteriliyor.
Thatch, Luxury Travel Hackers ve TrovaTrip gibi online platformlar, influencerların düzenlediği seyahat – gezi programlarını, seyahat severlere sunmalarını kolaylaştırıyor.
Bu platformlar, influencer’ların Instagram, YouTube ve TikTok ‘u kullanarak oluşturdukları seyahat rotaların linklerini paylaşarak rezervasyon ve ödeme imkanı da sunuyor.
Raporda, TrovaTrip kullanıcıları olan influencer’a örnek olarak Alfonso Boada, Quin Gable ve Vanesa Seco gösteriliyor.
Z Kuşağı’nın yeni arama motoru: TikTok
Birçok ülkede, Z Kuşağı (1997-2012 doğumlular) için TikTok, bir arama motoru olma potansiyeli gösteriyor.
Z Kuşağı için TikTok, ziyaret edilecek yerleri araştırma, akranlarından öneriler alma ve seyahat tüyoları söz konusu olduğunda Google’ı bile geride bırakıyor.
Rezervasyon portalı Hopper’ın verilerini aktaran Amadeus Raporu’na göre; “#amsterdam” Kasım 2022’de 6.9 milyar TikTok görüntülemesine ulaştı, aynı dönemde uçuş ve otel aramaları %85 arttı.
3) ELEKTRİKLİ HAVA ARAÇLARI: E-HAVAYOLU
Şehirler kalabalıklaştıkça, hava kirliliği arttıkça, fosil yakıtla çalışan ulaşım araçlarına alternatif olarak; uçan taksilerin, eVTOL (elektrikli dikey kalkış ve iniş yapan) uçakların ve diğer elektrikli hava araçlarının oluşturduğu “Elektrikli Hava Yolları” alternatifleri ve kullanımı yaygınlaşacaktır.
Dünya çapında teknoloji ve havayolu şirketleri, bu alanda her geçen gün ilerleme kaydediyor.
Dünya çapında birçok havayolu firmasının gündeminde yer alan; “elektrikli havacılığa geçiş”, “SAF (sürdürülebilir havacılık yakıtı)” gibi diğer yeniliklerin yanı sıra, önümüzdeki yıllarda hava kirliliğini azaltacak havacılık çözümleri önem kazanacak.
Dünya çapında bu alanda ilerleme kaydeden şirketler ve projeleri şu şekilde:
Volocopter: 2024 Paris Olimpiyatları için eVOTL filosuyla ulaşım sağlamayı planlıyor.
Ecotricity: Yeşil hidrojenle çalışan elektrikli bir havayolu filosunu piyasaya sürmeyi planlıyor.
Toff Mobility: 2024 yılında elektrikli uçakları piyasaya sürmek için çalışma yürütüyor.
Surcar Airlines: Deniz uçaklarına hidrojenli elektrik motorları sağlamak için Zeroavia ile anlaştı.
Joby Aviation: 2025 yılından itibaren ticari eVTOL uçuşlarına başlamayı planlıyor.
Virgin Atlantic: Şehirler arası uçuşlar için “Electric Skyways” ağı olarak hizmet verme doğrultusunda eVTOL filosuna yatırım yapıyor.
OKUMA ÖNERİSİ
Avrupa’da 2024 Seyahat Motivasyonları: Hangi Destinasyonlar Trend Olacak?
4) YAPAY ZEKA: AKILLI KONSİYERJ
ChatGPT, 2022 yılının Kasım ayında piyasaya sürüldü, ancak bu son teknoloji “Generative AI – GAI (Üretken Yapay Zeka) platformu:
- Haziran 2023’te 1.6 milyar site ziyareti ve
- Lansmandan sadece iki ay sonra, Ocak 2023’te 100 milyon aktif kullanıcı rakamlarına ulaştı.
ChatGPT, en hızlı gelişen, büyüyen tüketici uygulaması haline geldi. Bu gelişmenin şüphesiz seyahat endüstrisine de yansımaları oldu.
Örneğin; seyahat severler, bir meta arama sitesinde veya OTA’da (çevrimiçi seyahat acentesi) aramalarında, detaylı ayarlamalarla filtreleme yapmak yerine, tıpkı bir danışmana anlatır gibi chatbot’a kısaca isteklerini belirtebilir hale geldi.
Expedia’nın yeni ChatGPT eklentisi (Nisan 2023’ten itibaren), sanal bir seyahat asistanı gibi davranarak müşteri ihtiyaçlarını dinliyor ve rezervasyon bağlantılarıyla, anında otel ve seyahat planı önerileri sunuyor.
Yapay zeka, yazılı müşteri görüş ve yorumlarına bile yanıt verebilecek duruma geldi.
TripAdvisor, Trip.com, GetYourGuide, Klook, Kayak ve OpenTable, ChatGPT eklentilerini duyurdu ve önümüzdeki yıllarda çok daha fazlası bu platformları takip edecek.
Bu arada Airbnb’nin kurucusu Brian Chesky, 2024 yılında yapay zekanın Airbnb hizmetlerini kökten değiştireceğini duyurdu.
5) UÇAKLARDA BUSINESS CLASS’TA DEĞİŞİM: “BUSINESS LUXE-LITE” SEÇENEKLER
Business class’ta uçanlar artık Baby Boomer’lardan ibaret değil… Z Kuşağından girişimci, Y Kuşağından dijital göçebe (digital nomad), Boomer yönetim kurulu başkan yardımcısı günümüzde business class yolcuları arasında yer alıyor. Artık business class’ta uçanların hepsi takım elbise giymiyor.
Yolcuların, farklı kuşakların beklenti ve talepleri çeşitleniyor. Seyahat tercihlerinde de “optimizasyon” kavramı giderek önem kazanıyor. İnsanların daha lüks deneyimleri, makul imkanlarla arzuladığı bir dönemdeyiz.
Özellikle uzun mesafe uçuşlarında, giderek daha fazla iş ve tatil amaçlı seyahat eden yolcuların business class’ta uçmak istemesi nedeniyle, yolculara aşağıdaki imkanların sunulması önem kazanıyor:
- Standart paket şeklinde sunulmayan, daha uygun fiyatlı ve erişilebilir “luxe-lite business class” ürünleri
- Daha fazla ödemeye istekli olanlar için “geliştirilmiş” business class ürünleri
Havayolu firmaları kârlarının %75’ini business class’tan elde ediyor, dolayısıyla daha fazla “business class” seçeneği, “business class” paketleri sunmak havayolları için de önem kazanıyor. Amadeus 2024 Yılı Seyahat Trendlerini
Genellikle yolcuların önemli bir kısmı “business class” konforunu deneyimledikten sonra ekonomi sınıfına dönmekte zorlanır.
Kapsamın daraltıldığı ve lüks hizmetlerin azaltıldığı “business class” seçenekleri:
Emirates, 2019 yılında Lounge hizmetinden yararlanmayı kısıtladığı, sınırlı sayıdaki koltuklardan seçim imkanı tanıyan ve bileti yükseltme imkanı olmayan “özel” business class biletlerini piyasaya süren ilk havayollarından biri oldu.
Qatar Airways, onu takip ederek, daha fazla yolcunun business class’tan bilet alabilmesinin önünü açan “Business Class Lite” sınıfı biletleri piyasaya sürdü.
Böylece yolcuların, havalimanlarında Lounge hizmetinden yararlanmak, biletlerinde tarih veya rota değişiklikleri için ekstra ödeme yapması gereken ve daha az Avios/Qmiles kazanacağı bir bilet kategorisi oluşturuldu.
Bunlara karşılık yolcular uçuşlarında yatak, alkollü içecek ikramı ve gurme yemek servisi gibi “business class” hizmetlerinden yararlanıyor.
Bu trendin ivme kazanmasıyla, 2021 yılında Japon Zipair ve Finlandiya havayolu firması Finnair “Basic Business Class” biletlerini satışa sunmaya başlarken; Air France ve KLM 2023 yılında “Business Class Lite” tarifesini ekledi.
Daha lüks koltuklar ve özelleştirilmiş seçenekler
Diğer yandan, yeni uygulamalar kapsamında havayolu firmaları ilk sıraya yalnızca sınırlı sayıda kişinin yararlanabileceği daha geniş “luxury business class” koltuklar yerleştiriyor.
Virgin Atlantic’in yeni “Upper Class Retreat Suite”; Condor’un “Condor’s Prime” business class koltukları; Air France’ın yeniden yapılandırılmış B777-300ER’lerdeki bölmeli koltukları ve JetBlue Airways’in A321LR uçaklarındaki “JetBlue’s Mint Studio” örnekler arasında gösterilir.
Bu eğilimin 2024 yılında da artarak devam edecek. Air New Zealand, 2024 yılından itibaren “Business Premier Luxe” ürününü portföyüne ekleyecek. Son olarak Lufthansa, 2024’ten itibaren “Allegris” olarak adlandırdığı (tekli orta koltuklardan ve çift kişilik yatağa dönüştürülebilen çiftli koltuklardan oluşan) business class ürünü değişen fiyatlarla ve farklı avantajlarla sunacak. Amadeus 2024 Yılı Seyahat Trendlerini