Turizm sektörü, eğitimli personel eksikliğiyle karşı karşıya kalarak büyük bir istihdam krizi yaşıyor. Sektörden her geçen gün daha fazla mezunun ayrılması, uzmanlar tarafından ‘kaçış’ olarak nitelendiriliyor ve acil çözüm arayışları gündeme geliyor. Turizmden kaçış devam ediyor!
Turizm Sektöründe Eğitimli İşgücü Krizi: Sadece Yüzde 10 Kalıcı
GazeteDuvar’dan Ceren Deniz’in haberine göre, Turizm sektörü, son yıllarda eğitimli personel eksikliğiyle karşı karşıya. Sektör temsilcileri, bu durumu önlemek için yeni bir turizm yasasının acilen hayata geçirilmesini talep ediyorlar.
2024 yılı itibarıyla, turizmcilerin en büyük problemi, kalifiye işgücü bulmak. Sektörden sürekli bir ayrılık yaşanırken, birçok otel işletmesi personel bulmakta zorlanıyor. Bu sorun giderek daha çok dile getiriliyor.
Turizm mezunlarının, sektör dışı alanlara yönelmeleri ve turizm eğitimine olan ilginin azalması, sektör profesyonelleri tarafından vurgulanıyor. Çalışanların yetersiz özlük hakları, aşırı mesai, sezonluk çalışma ve sık sık yaşanan krizler, bu kopuşun başlıca nedenleri arasında.
Turizmde İşgücü Alarmı: Mezunların Yalnızca Yüzde 10’u Meslekte Kalıyor
Turizm Mezunları Federasyonu (TURMEFED) Yönetim Kurulu Üyesi ve Balıkesir Turizm İşletmeciliği Mezunları Derneği (BTİOYOMD) Başkanı Feridun Ergün, sektördeki bu istihdam problemine çözüm olarak, turizm çalışanlarını mesleki olarak koruyacak bir turizm yasası gerektiğini belirtiyor. Ergün, turizm eğitimi alanların sadece yüzde 10’unun meslekte kaldığını, geri kalanlarının sektöre geçici bir iş olarak baktığını ifade ediyor.
Ergün ayrıca, Türkiye’deki otellerde çalışan kadronun sadece yüzde 10’unun turizm mezunu olduğuna dikkat çekiyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın bile personel ilanlarında turizm mezunu olma şartı aramadığını vurguluyor.
Bellis Deluxe Hotel Belek Genel Müdürü Gıyas Şahin ise, kalifiye personeli tutmakta yaşanan zorluklara değiniyor. Şahin, kalifiye eleman kaybını önlemek için daha iyi koşullar sunma çabasında olduklarını belirtiyor.
Antalya Kent Konseyi Turizm Çalışma Grubu’nun raporuna göre, pandemi sonrası turizmden kaçış hızlandı. Raporda, çalışanların uzun süreli işsizlik dönemleri ve düşük şartlar nedeniyle sektörden uzaklaştıkları belirtiliyor.
Bu sorunların çözümü için turizm sektörünün şartlarının diğer sektörlerle eşitlenmesi ve turizm yasası gibi somut adımların atılması gerektiği vurgulanıyor.