İRO: Bu Yasa Değişikliği Teklifi Endişe Verici Maddeler Taşıyor

Last Updated on 13 Şubat 2024 by Turizm Günlüğü

İstanbul Rehberler Odası (İRO) Başkanı Hüseyin Özgür Özaltun: 6326 sayılı Turist Rehberliği Meslek Kanunu için hazırlanan bu yasa değişikliği teklifi hem bizim hem de ülke turizmi adına endişe verici bazı maddeler taşıyor

İstanbul Rehberler Odası (İRO) 9 Şubat Cuma günü Meclis Başkanlığı’na sunulan, Turist Rehberliği Meslek Kanunu’nda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifine yönelik bir basın açıklaması yayınladı.

13 Şubat Salı günü İRO Yönetim Merkezi’nde gerçekleştirilen basın toplantısında İRO Yönetim Kurulu Başkanı H. Özgür Özaltun, İRO’nun ilgili yasa değişikliğinde yer alan düzenlemelere ilişkin itiraz ve çekincelerini paylaştı.

İRO Başkanı Özgür Özaltun; “9 Şubat Cuma günü milletvekillerinin Meclis’e sunduğu kanun teklifiyle, 6326 sayılı Turist Rehberliği Meslek Kanunu’nda birtakım değişiklikler olacağına dair bilgi aldık ve bu değişiklikleri inceledik” diyerek açıklamasına başladı.

Ardından İRO Başkanı Özaltun, rehberler olarak ilgili değişiklik teklifine yönelik çekince ve itirazlarını sıraladı.

İşte madde madde turist rehberlerinin itiraz ettiği düzenlemeler:

Turist Rehberliği Kanunu’nda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifinde bazı düzenlemelerin hem rehberler hem de ülke turizmi için bazı endişe verici maddeler barındırdığını belirten Özgür Özaltun şunları söyledi:

REHBER BULUNDURULMA ZORUNLULUĞUNUN KALDIRILMASI

ÖZGÜR ÖZALTUN: TÜRK REHBER BULUNDURULMA ZORUNLULUĞU ÇEŞİTLİ PROPAGANDALARA KARŞI BİR TEDBİR OLARAK KONULMUŞTU

İRO: Bu Yasa Teklifi Endişe Verici Maddeler Taşıyor
İstanbul Rehberler Odası (İRO) Başkanı Özgür Özaltun

“Mevcut kanunumuza yönelik bazı düzenlemeler hem bizim hem de ülke turizmi adına endişe verici bazı maddeler taşıyor. Öncelikle şunu söylemem gerekiyor; en önemlisi bu maddelerin yabancı turistlerin bulunduğu turlarda, otobüs ve daha küçük araçlarda Türk rehber bulundurma zorunluluğunun kaldırılması… Bu yöndeki düzenleme çok tehlikeli sonuçlara yol açabilecek bir madde çünkü yabancı turistlerin, yabancı gezginlerin otobüs ya da daha küçük araçlarla ülkemizi gezerlerken; bu araçta Türk rehber bulundurulmasının zorunluluğu birtakım çeşitli propagandalara karşı da bir tedbir olarak konulmuştu yasamıza… Şimdi bunun kaldırılıyor olması, aynı zamanda bir milli güvenlik sorunu yaratıyor diye düşünüyoruz.

“EN ÖNEMLİ İTİRAZIMIZ BUDUR”

Otobüste rehber bulundurma zorunluluğunun kaldırılması sadece bu sorunu yaratmıyor. Aynı zamanda, yabancı turistlerin olası bir ihmalde, o otobüse herhangi bir yabancı dili bilen rehber konulmaması durumunda yalnız kalmalarına da sebep oluyor. Şoföre ya da profesyonel olmayan, işin erbabı olmayan farklı kişilere emanet edilmesine de sebep oluyor. Bu yönden de biz bunu sakıncalı buluyoruz. En önemli itirazımız budur.

REHBERLER İÇİN 5 YILDA BİR SINAV ZORUNLULUĞU

İRO Başkanı Özgür Özaltun, öne çıkan itirazlarından birinin de “Rehberlere yönelik yabancı dil için 5 yılda bir sınav zorunluluğunun getirilmesi” olduğunu açıkladı.

“BUNU KAZANILMIŞ HAKKIN İHLALİ OLARAK YORUMLUYORUZ”

Özaltun, bu değişikliğe ve bu değişikliğine yönelik itirazları hakkında ise şunları paylaştı:

“Bir diğer itirazımız da hali hazırda meslek erbaplarının 5 yılda bir sınava tabi tutularak; yeniden yabancı dillerinin ölçülmesi meselesi… Şimdi burada meslektaşlarımız ellerinden geldiğince çaba sarf ediyorlar ve yabancı dillerini zaten geliştiriyorlar. Ancak olası bir durumda, sınav psikolojisi, herhangi bir sınava katılamama ve benzeri durumda verilmiş hakkın geri alınması gibi bir sonuca yol açacak. Böyle bir değişikliği biz uygun bulmuyoruz. Buna itiraz ediyoruz.               İRO: Bu Yasa Değişikliği

Umarım yetkililer bu konuda yeniden düşünür, yeniden değerlendirirler ve bu itirazımızı dikkate alırlar. Çünkü 7 – 8 hatta 11 dili ruhsatnamesine ekli meslektaşlarımız var. Bunların hepsini birer birer bu dillerden sınava almak zaten olasılık dahilinde değil. Diğer yandan 1 ya da 2 yabancı dil bilen meslektaşlarımızın tekrardan bu sınavlara dahil tutmak; olası durumda onların ellerinde bulunan hakkı kaybetmelerine yol açacak.

MESLEĞE KABUL SINAVI DÜZENLEMESİ

Bunun dışında yasa teklifinde mesleğe kabul koşulları arasında, bir mesleğe kabul sınavı gibi bir madde gördük. Üniversitenin ilgili bölümlerinden mezun olan meslektaşlarımız yabancı dil bilme zorunluluğunun ve eğitim ve uygulama gezilerini tamamladıkları takdirde zaten mesleğe kabul edilmeleri gerekiyor.

Baktığımız zaman mesleğe kabul sınavının, üniversiteden ilgili bölümden mezun olan kişilerin mesleğe kabulü açısından şartları yerine getirdiğinde adaletsizliğe maruz kalabileceğini düşünüyoruz. “Mesleğe kabul sınavı” adı altındaki bu sınavın kaldırılmasını istiyoruz.

YABANCI DİL BİLME ZORUNLULUĞUNUN KALDIRILMASI

Biz, meslek erbapları olarak, mesleğimize yeni girişlere karşı değiliz ancak nitelikli meslektaşlarımızın mesleğe girmesini istiyoruz.      İRO: Bu Yasa Değişikliği

Bu bağlamda, konuyu bağlayacağım yer tabi ki bu yasa teklifindeki yabancı dil bilme zorunluluğunun kaldırılması meselesi…

“BU MESLEK DAHA PASİF DAHA BASİT BİR HALE GELMİŞ OLUYOR”

Bugün baktığınız zaman rehber olma koşulları arasında en az bir yabancı dili iyi okuyabilme, yazabilme, konuşabilme gibi bir zorunluluk var. Bu zorunluluk ortadan kaldırıldığı takdirde mesleğimizden eksilmiş oluyor. Yani herhangi bir meslekte, herhangi bir koşul, nitelik kaldırıldığı zaman bu meslek daha pasif daha basit bir hale gelmiş oluyor.”

“BİZ ZATEN, SAYISI 13 BİNİN ÜZERİNDE OLAN TÜRKÇE BİLEN REHBERLERİZ”

Özgür Özaltun, şu ifadelerle basın açıklamasını tamamladı: “Buna argüman olarak şunu söylüyorlar: ‘Yabancı dil bilme zorunluluğu olmayan rehberler, yurttaşlarımıza rehberlik ederler’ Bunun gibi bir argüman sunuyorlar. Ancak biz zaten, sayısı 13 binin üzerinde olan, Türkçe bilen rehberleriz ve yurttaşlarımıza da seve seve hem yurt içinde hem yurt dışında rehberlik ediyoruz. Bundan da gurur duyuyoruz. Mesleğe kabul koşulları arasından yabancı dil bilmeyi kaldırmak yurttaşlarımıza daha kolay rehberlik yapmak değildir.”