Site icon Turizm Günlüğü

Kapadokya İçin Turizm Master Planı Hazır

Nevşehir İli Turizm Master Planı

Kapadokya İçin Turizm Master Planı: Kapadokya’da turizmin çeşitlendirilmesi ve bölgenin uluslararası alanda tanıtımının artırılması amacıyla “Nevşehir İli Turizm Master Planı” hazırlandı.

Kapadokya’da turizmin çeşitlendirilmesi ve bölgenin uluslararası alanda tanıtımının artırılması amacıyla Kapadokya Alan Başkanlığı öncülüğünde, Kapadokya Üniversitesi ve Nevşehir Valiliği iş birliğiyle “Nevşehir İli Turizm Master Planı” hazırlandı.

Nevşehir Valisi Ali Fidan ve Kapadokya Alan Başkanı Birol İnceciköz’ün katıldığı törenle imzalanan protokol ile “Nevşehir İli Turizm Master Planı” için ilk adım atıldı.

ALİ FİDAN: YEREL KAYNAKLARIN ETKİN VE SÜRDÜRÜLEBİLİR REKABETÇİ ŞEKİLDE KULLANILDIĞI BİR TURİZM AŞAMASINA GEÇMİŞ OLACAĞIZ

Nevşehir Vilayetler Evi’nde düzenlenen imza töreninde konuşan Nevşehir Valisi Ali Fidan, “Bugün ilimiz için güzel bir çalışma için, önemli sonuçlar alınacak bir çalışma için bir araya gelmiş bulunuyoruz. Öncelikle Kültür ve Turizm Bakanlığımız öncülüğünde Valiliğimiz ve Alan Başkanlığımız iş birliğinde Kapadokya Üniversitemiz tarafından hazırlanacak ilimiz master planının ilimiz, ülkemiz ve vatandaşlarımız için turizm sektörümüz için hayırlı olmasını hayırlı sonuçlar getirmesini diliyorum” dedi.

Kapadokya’nın önemli bir turizm destinasyonu olduğunun altını çizen Vali Fidan, “Bütün paydaşlarımızla, kamu sektörümüz, üniversitemiz, turizm alanında çalışan STK’lar ve sektör el birliğiyle ilimiz turizmini daha da geliştirmek, daha iyi tanıtmak, turizmden elde ettiğimiz geliri daha da yükseltmek için gayretli bir çabanın içerisindeyiz. Ben inanıyorum ki, master plan hazırlandıktan sonra ortaya konacak hedefler, ortaya konacak projeler çizilecek yeni vizyon, ilimiz turizminin daha da gelişmesine katkı sağlayacak. İlimizde kalış sürelerinin uzadığı, turizmden daha çok gelir elde edildiği, ilimizin her bir köşesinde yaşayan vatandaşlarımızın turizmden faydalandığı yerel kaynakların etkin bir şekilde kullanıldığı, sürdürülebilir rekabetçi bir şekilde kullanıldığı bir turizm aşamasına geçmiş olacağız.” diye konuştu.

Kapadokya Alan Başkanı Birol İnceciköz de Nevşehir tarihinde ilk kez bir master plan hazırlandığını vurgulayarak şunları söyledi:

“Nevşehir Valiliğimiz ve Kapadokya Alan Başkanlığımız ortaklığıyla tarihinde ilk kez bu güzide coğrafyanın “Turizm Master Planı” çalışmaları için ortak bir protokole imza atacağız. Biliyorsunuz bölgemiz turizm şehri, ana sektörlerinden bir tanesi turizm, bu tür turizm faaliyetlerinin çeşitliliğini artırmak üzere, planlı ve sistemli bir biçimde bugüne kadar keşfedilmemiş birçok noktasını tekrar keşfedilebilir hale getirmek üzere bir plan çalışması yapıyoruz. Başta Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, Sayın Bakanımızın himayelerinde birçok ilde turizmi Anadolu coğrafyasına yaymak, 2028 turizm hedeflerine ulaşabilmek için oldukça önemli çalışmalar yapıyoruz. Şimdi bugün Kapadokya’da bu çalışmaların en önemlilerinden bir tanesindeyiz.”

PROF. DR. HASAN ALİ KARASAR: MAKRO BİR MASTER PLAN HAZIRLANACAK

Kapadokya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Ali Karasar ise master planın, kamu ve özel sektör arasında bir eşgüdüm olduğunu ifade ederek makro bir master plan hazırlanacağını belirtti.

Karasar, master plan sürecinin 3-6 ay arasında değişeceğini ve yaklaşık 24 kişilik bir ekibin çalışacağını da sözlerine ekledi.

NEVŞEHİR İLİ TURİZM MASTER PLANI KAPSAMINDA NELER YER ALIYOR?

Nevşehir’in turizm potansiyelinin en iyi şekilde değerlendirilmesinin hedeflendiği plan ile Kapadokya’nın turistik değerlerini koruyup geliştirerek sürdürülebilir turizm faaliyetleri teşvik edilecek.

Geçen yıl yaklaşık 5 milyon turist ağırlayan Kapadokya bölgesinin hedef pazarlarının çeşitlendirilmesi yönünde yapılacak çalışmaları da içeren planla sportif faaliyet rotalarının oluşturulması, doğa, bisiklet yolları ve kamp tesislerinin geliştirilmesi, eko ve agro turizm gibi köylerin kalkınmasını sağlayacak faaliyetlere odaklanılacak.

Nevşehir İli Turizm Master Planı’yla ayrıca, tarihi dokuların korunmasına yönelik farkındalık çalışmalarının gerçekleştirilmesi, nitelikli tesis yatırımları ile bölgenin uluslararası alanda tanıtımını attırmak amacıyla ilgili kurumlarla iş birliklerinin yapılması da hedefleniyor.

Somut olmayan kültürel mirasa yönelik turizmin arttırılması için de çalışmaların öngörüldüğü planla, aynı zamanda Kapadokya’nın tarihi dokusunun korunmasına yönelik farkındalık çalışmaları da hız kesmeden yürütülecek.

Türkiye, turizm alanında dünya çapında rekabet gücünü artırmak, 2028 yılında dünyanın en çok turist çeken ve en fazla turizm geliri elde eden ilk beş ülkesinden biri olmak için adımlar atmaya devam ediyor.

Bu kapsamda, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca belirlenen Türkiye Turizm Ana Planı’na uygun olarak şehirlerin İl Turizm Master Planları hazırlanıyor.

Exit mobile version