Site icon Turizm Günlüğü

Peribacalarının Gizemli Ülkesi: Kapadokya Gezi Rehberi

Kapadokya gezi rehberi

Kapadokya gezi rehberi - Yer: Güvercinlik Vadisi / Very Peri Cappadocia. Fotoğraf: Sahra Gülal

Nevşehir, Kapadokya gezi rehberi: Peribacaları nerede? Kapadokya’da mutlaka görülmesi gereken yerler. Kapadokya kaç günde gezilir? Kapadokya’da nerelere gidilir, ne yapılır, ne yenir, ne alınır? Kapadokya sıcak hava balon turu fiyatları ne kadar? Kapadokya’da gün doğumu en güzel nereden izlenir?..

Lav, kül, yağmur, rüzgar ve buz! Doğanın bu eşsiz sanatçıları Türkiye’deki bu doğa harikası bölgeyi şekillendirmek için milyonlarca yıl boyunca kusursuz bir iş birliği yaptı. Uzunluğu 45 metreye kadar varan Peribacaları’nın yükseldiği uçsuz bucaksız vadileri, gizemli yeraltı şehirleri ve benzersiz tarihi dokusu ile Kapadokya, uzun zamandır seyahat listemde en üst sıralarda yer alıyordu.

Gün doğumunda Güvercinlik Vadisi. Very Peri Cappadocia’nın terasından siz de benim gibi balon manzarasının keyfini çıkarabilirsiniz. – Fotoğraf: Sahra Gülal

Hem doğanın hem de insanoğlunun birlikteliği ile bugünkü görünümünü alan bu milli hazineyi ilk kez ziyaret edecekler için birbirinden özel gezi tavsiyelerim ve ipuçlarım var. Hazırsak büyülü atmosferiyle sizi kendine hayran bırakacak uzun soluklu bir Kapadokya Gezi Rehberi’ne başlıyoruz:

Güzel Atlar Diyarı Kapadokya’da Birebir Gezip Gördüğüm Rotalar ve Favori Yerlerim

Uyarı: Yazım boyunca paylaştığım tüm deneyimler ve belirttiğim fiyatlar ile giriş ücretleri Mayıs 2024 tarihlidir. Olumlu-olumsuz gelişmeler zamanla değişebilir. Müzelere ve ören yerlerine girişler genellikle ücretli olsa da çoğu yerde geçerli olan Müzekart (60 TL) ile kolayca geçiş yapabilirsiniz. Müzekart geçmeyen yerlerde ise yanınızda nakit ya da kredi kartı bulundurmanız yararlı olacaktır. Eğer benim gibi fotoğraf çekmeyi ve çekilmeyi seviyorsanız, mutlaka şarj aleti, powerbank, yedek pil ve batarya, flash bellek, USB – Type-C dönüştürücüler gibi ekipmanlarınızı yanınıza almayı unutmayın. Yeraltı şehirlerinde ışık kaynağı az olduğundan kaliteli fotoğraflar elde etmek için harici led ışıklar alabilirsiniz. Not: Kapadokya gezimin ayrıntılarını @fotokusagi Instagram sayfamda yer alan reels videosundan izleyebilirsiniz. Sayfamı takip etmeyi, içeriklerimi beğenmeyi ve paylaşmayı unutmayın. 😇

Gün Doğumunda Balon Manzaralı Kızıl Vadi
Güvercinlik Vadisi

Güvercinlik Vadisi (Kızıl Vadi) / Kapadokya – Fotoğraf: Sahra Gülal

Uçhisar’dan Göreme’ye doğru uzanan dört kilometrelik bir güzergahta yer alan Güvercinlik Vadisi, adını kayalıklara oyulmuş güvercin yuvalarından alıyor. Bölge halkı 9. yüzyıla kadar güvercinleri beslediği, bu güvercinlerin gübrelerini üzüm bağlarında, yumurtalarını ise fresklerin alçılarında kullanmış. Güvercin yuvalarını görmek ve bölgenin doğal güzelliklerini keşfetmek için bu vadiyi gezmeden dönmeyin. Vadide, yüksek kayalıklardan dökülen 15 metre yüksekliğinde bir şelale de sizi bekliyor. Ayrıca sabah 04.30-05.30 saatleri arasında hazırlanıp uçuşa geçen sıcak hava balonlarının da gökyüzünde yarattığı şöleni mutlaka izlemelisiniz. Kapadokya gezi rehberi.

Romantik Çiftler İçin Balon Manzaralı En İyi Konaklama Önerisi
Very Peri Cappadocia

Very Peri Cappadocia – Fotoğraf Sahra Gülal

Mağara ve taş odalarında yer alan açık ve kapalı küvetleri, tarihi dokuya saygılı iç dizaynı, Güvercinlik Vadisi’ne açılan eşsiz manzarası, güleryüzlü hizmet kalitesi, yöresel ürünlerin ve el yapımı çok özel lezzetlerin (süt reçelini mutlaka tatmalısınız 🤤) yer aldığı kahvaltısı ile Very Peri Cappadocia, sevgilinizle baş başa bir tatil için vazgeçilmez olabilir. Balayı çiftlerinin de çok seveceği bu işletmenin ayrıca şoförlü araç kiralama, havaalanı transferi, fotoğrafçı gibi ücretli özel hizmetlerinden yararlanabilirsiniz.

İşletmenin merkezi konumu sayesinde yamaç paraşütü, ATV, safari, binicilik, doğa yürüyüşü gibi pek çok aktivite yapabilir, turistik noktaları rahatlıkla gezebilirsiniz. Very Peri Cappadocia, solunda vadiden yükselen sıcak hava balonlarının etkileyici görüntüsüne, sağında Erciyes Dağı’nın görkemli zirvesine ev sahipliği yapmasıyla benim favorim oldu. Siz de burayı rahatlıkla konaklama seçeneklerinizin arasına dahil edebilirsiniz. Adres: Aşağı, Kavas Çıkmazı No:1, 50240 Uçhisar/Nevşehir Merkez/Nevşehir, Türkiye

Kapadokya’nın Her Yerinden Görülebilen Panoramik Peribacası
Uçhisar Kalesi

Uçhisar Kalesi / Kapadokya – Fotoğraf: Sahra Gülal

Roma döneminden beri oyularak içine çok sayıda oda, ev, sığınak, depo, sarnıç, mezar, mahsen yapılmış, Arap akınlarına karşı önemli bir savunma noktası olan kalenin zirvesinden baktığınızda Güvercinlik Vadisi’nden, Avanos’a doğru tüm vadiler (Ortahisar Kalesi, Göreme, Göreme Açıkhava Müzesi, Kılıçlar Vadisi, Kızılçukur, Güllüdere, Çavuşin, Boztepe, Aktepe, Avanos) yani bütün Kapadokya ayağınızın altına seriliyor. Ayrıca kale, Erciyes ve Hasan Dağı’nın birlikte görüle­bileceği tek yer olma özelliği de taşıyor. Birbirine bitişik iki sivri peribacasından oluşan kalenin halk arasında büyüğüne “Ağanın Kalesi”, kü­çüğüne “Çavuşun Kalesi” deniyor. Bence buraya ait son söz “Uçhisar Kalesi’ne çıkmadan yapacağınız bir Kapadokya gezisi eksik sayılır” olacaktır.

Hristiyanlık Tarihine Işık Tutan Kaya Yerleşkesi
Göreme Açık Hava Müzesi

Göreme Açık Hava Müzesi / Kapadokya – Fotoğraf: Sahra Gülal

Burayı keşfetmek, sanki zaman makinesine atlayıp M.S. IV. yüzyıldan XIII. yüzyıla uzanan bir yolculuğa çıkmak gibiydi. Bu tarihi yer, manastır yaşamının kalbinin attığı bir kaya yerleşkesi. Vadide, kaya bloklar oyularak içerisine kiliseler, şapeller, yemekhaneler ve oturma alanları inşa edilmiş. Manastır eğitim sisteminin başlatıldığı yer olarak kabul edilen Göreme Vadisi’nde yer alan kiliselerin duvarlarındaki geometrik süslemeler ve freskler, Hristiyanlığın ilk dönemlerinden İncil sahnelerine ve Hz. İsa’nın hayatına dair anlatımlara yer veriyor. Müze alanı içerisinde Kızlar ve Erkekler Manastırı, Aziz Basileus Kilisesi, Elmalı Kilise, Aziz Barbara Kilisesi, Yılanlı Kilise, Karanlık Kilise, Çarıklı Kilise ve Tokalı Kilise gibi önemli yapılar bulunuyor. Göreme Açık Hava Müzesi, 1985 yılından bu yana UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor. Burada farklı açılardan benzersiz kareler yakalayacağınızdan eminim. Ayrıca müze girişindeki develere de binerek otantik bir fotoğraf çekilebilirsiniz. T.C. vatandaşları için Müzekart geçerli. 

Mısır Piramitleri Gibi Çözülememiş Gizemlerle Dolu Bir Yer
Derinkuyu Yeraltı Şehri

Kapadokya’nın en derin yeraltı kenti olan Derinkuyu Yeraltı Şehri’ni keşfedin ve bu gizemli yeraltı dünyasının labirentlerinde kaybolun. – Görsel: Derinkuyu Belediyesi Tanıtım Kitapçığı

Barası dünyanın en büyük ve gezilebilir en geniş yeraltı şehri. 1830’lara dek yer üstünde herhangi bir yerleşim olmadığı bilinen Derinkuyu, 1960 yıllarında tesadüfen keşfedilerek ziyarete açılmış. 60-70 metre derinlikte bulunan 52 içme suyu kuyusundan adını alan Derinkuyu Yeraltı Şehri, Asur Kolonileri’nden izler taşımasının yanı sıra II. yüzyılda Roma’nın zulmünden kaçan ve Mezopotamya üzerinden Kayseri’ye, ardından Kapadokya’ya sığınan ilk Hristiyanlara ev sahipliği yapmış. Bugüne kadar 4 kilometrekarelik alanın sadece 2,5 kilometrekarelik, 8 katı temizlenerek ziyarete açılmış durumda. Derinkuyu’da şu anda ziyaret edilebilen katların derinliği ise 50 metre. Ancak tüm katlar temizlendiğinde derinliğin 85 metreye ulaşacağı ve kat sayısının 12-13’e çıkacağı tahmin ediliyor. Yaklaşık 50 bin insanın bu derinliklerde dış dünya ile hiçbir bağlantı kurmadan uzun süre burada yaşaması gerçekten de akılları zorlayan bir durum. Dar geçitler, yer yer basık hava, iniş ve çıkışı zorlayan zemin, karanlık atmosfer sizi bir anda o dönemde orada yaşayan insanlardan olduğunuzu iliklerinize kadar hissettiriyor. T.C. vatandaşları için Müzekart geçerli.

Tesadüfen Keşfedilen Kayadan Oyma Yeraltı Yerleşimi İle Şehrin Gözcüsü Kayaşehir ve Nevşehir Kalesi

2014’teki kentsel dönüşüm çalışmaları sırasında tesadüfen ortaya çıkarılan kayadan oyma tarihi yeraltı yerleşimi Kayaşehir’de 13. yüzyıldan kalma Bizans dönemine ait kaya kilisesi, çok katlı mezarlar, dini törenler için toplanma alanları, iş atölyeleri, ahırlar, tüneller ve su yolları, haçlı oda, Kaya Cami, Kara Cami, Rum hamamı, Meryem Ana Kilisesi, Damat İbrahim Paşa Külliyesi gibi alanlar bulunuyor. Bunların yanı sıra eski Roma yolu ve Bağdat İpek yolunun korunması amacıyla bir durak/karakol olarak kullanılan Nevşehir Kalesi’ni de yakından görebilir, muazzam görüntüler yakalayabilirsiniz. Olumsuz olarak gördüğüm tek şey; karşıda göreceğiniz manzaranın, ne yazık ki şehrin tarihi ve jeolojik dokusuna uygun olmayan ‘günümüzün ticari modern evleri’ olması. Kapadokya gezi rehberi.

Rahiplerin İnzivaya Çekildiği Yerleşim Yeri
Paşabağ Vadisi

Paşabağlar Örenyeri / Kapadokya – Görsel: muze.gov.tr

Daha önceleri Rahipler Vadisi ya da Keşişler Vadisi olarak adlandırılan bölge günümüzde Paşabağları olarak biliniyor. Vadide bulunan üzüm bağlarının Kurtuluş Savaşı’ndan sonra devlet tarafından emekli bir paşaya hibe edilmesi nedeniyle bölgeye bu isim verilmiş. Kendine has peribacaları ile ünlü bir yer olan Paşabağları’nda henüz oluşmamış, oluşumu tamamlanmış ve yok olma evresinde olan tekli, ikili ve üçlü, aynı zamanda mantar formundaki enteresan peribacalarını görmek mümkün. Öte yandan vadi, Zelve örenyeri ile birlikte erken Hristiyanlık döneminde (XVI.-IX. yüzyıllarda) inziva hayatını tercih eden keşişler için önemli bir yerleşim yeri ve dini merkezlerden olmuş. Bu nedenle vadide yer alan peribacalarının içine yapılmış pek çok şapel ile keşiş hücresi bulunuyor. T.C. vatandaşları için Müzekart geçerli.

Hititler Zamanından Gelen Çanak-Çömlek Geleneğinin Merkezi
Avanos

Nevşehir’e gelip de Avanos’a uğramadan olmaz. Neden mi? Çünkü; içinden geçen Kızılırmak Nehri, nehrin iki yakasını birbirine bağlayan asma köprü, ellerinizle beslenmeyi bekleyen yüzlerce ördek, Avanos’un tarihi eski evleri, bölgeye özgü kırmızı çamur ile şekillenen çanak-çömleklerinin yapıldığı atölyeler, sizin de kızıl kilden yapabileceğiniz ya da satın alabileceğiniz seramik süs eşyalarının bulunduğu Güray Müze mutlaka görülmesi gereken yerler arasında. Kapadokya gezi rehberi.

Meral Sultan Kayseri Mutfağı / Kapadokya – Fotoğraf: Sahra Gülal

Dopdolu geçecek bir günün ardından Meral Sultan Kayseri Mutfağı‘nda yöresel lezzetlerin tadına bakmayı ihmal etmeyin. Tavsiye üzerine gittiğim, özellikle yağlamasına bayıldığım bu mekanda meşhur Kayseri mantısından yöreye özgü pek çok yemeği Meral Hanımın reçetesinden deneyimleyebilirsiniz. Yalnız mekana gitmeden önce mutlaka arayıp müsaitlik durumunu öğrenmeniz ve rezervasyon yaptırmanız gerekiyor. (İletişim: 0552 735 38 38)

Kapadokya’da Mutlaka Görmeniz Gereken Yerler

Yukarıda bahsettiğim tüm yerlere ek aşağıdaki rotaları gezi listenize dahil edebilirsiniz.

  1. Üç Güzeller
  2. Ihlara Vadisi
  3. Ortahisar Kalesi
  4. Devrent Vadisi
  5. Kaymaklı Yeraltı Şehri
  6. Yeraltı Çarşısı ve Saklı Mağara
  7. Çavuşin Kilisesi
  8. Ürgüp
  9. Asmalı Konak
  10. Aşk Vadisi (Bağlıdere Vadisi)
  11. Acıgöl
  12. Hasan Dağı
  13. Mustafapaşa Köyü
  14. Temenni Tepesi
  15. Soğanlı Vadisi
  16. Kızıl Kilise
  17. Kılıçlar Vadisi
  18. Gomeda Vadisi
  19. Mantar Kaya Peribacası
  20. El Nazar Kilisesi
Kapadokya’da Ne Yapılır? İşte Kısa Bir Yapılacaklar Listesi
Kapadokya’nın hemen hemen her köşesinde develere ve atlara rastlayabilirsiniz. Mesela Göreme Açık Hava Müzesi’nin girişindeki develere binebilir ve fotoğraf çekilebilirsiniz. (Ortalama fiyat 200-300 TL.) – Fotoğraf: Sahra Gülal
Kapadokya Gezisi İçin Kaç Gün Gerekli?

Her bir noktası adeta açık hava müzesi niteliğinde olan Kapadokya’yı gezmek için kesinlikle  4-5 günlük bir seyahat süresi ayırmanızı öneririm. Eğer zamanınız kısıtlı ise iyi bir planlama yaparak 2-3 günde de bölgeyi büyük oranda gezebilirsiniz.

Peribacaları Ürgüp’te mi, Göreme’de mi?

Kapadokya’nın pek çok yerinde peribacalarını görebilirsiniz. Ancak herkes tarafından bilinen ve bu ünü sonuna kadar hak eden Üç Güzeller’i soruyorsanız; kendileri Ürgüp sınırları içerisinde yer alıyor. Kapadokya gezi rehberi.

Kapadokya’da Balon Turu Fiyatları Ne Kadar?
Kapadokya / Cappadocia Turkey

Balon turu fiyatları; sezona, bineceğiniz vadiye ve tercih edeceğiniz tur firmasına göre değişiklik gösteriyor. Yoğun sezon döneminde balon turu fiyatları ortalama 200-280 Euro arasında, sezon dışında ise 150-200 Euro civarında seyrediyor. Göreme ve Uçhisar gibi popüler vadilerde fiyatlar daha yüksekken, Paşabağ ve Zelve gibi vadilerde fiyatlar daha uygun olabiliyor. Her tur firmasının kendine özgü fiyat politikası ve sunduğu hizmetler farklı olduğundan, farklı firmalardan teklif alarak karşılaştırma yapmanız ve size en uygun seçeneği seçmeniz faydalı olacaktır. Kapadokya gezi rehberi.

Balona Binerken Nelere Dikkat Etmeli, Ne Giymeli?
Güvercinlik Vadisi Kapadokya – Fotoğraf: Sahra Gülal

Tura çıkacağınız mevsimin özelliklerine uygun olan kıyafetler giymenizi önemle tavsiye ederim. İlkbahar ve yaz ayları dahi olsa sabah 04.30 – 05.00 saatleri arasında hazırlanıp havalanan balonlarda üşümeniz kaçınılmaz olacaktır. İnce uzun kollu trikolar işinize yarayacaktır. Rahat giyinmeyi ve yanınızda güneş kremi, şapka ve su bulundurmayı unutmayın. Ayrıca uçuş süresince 1 saat kadar ayakta kalacağınız için düz tabanlı ayakkabılar giymeniz yararlı olacaktır.

Balon turu fiyatları önceden belirlenmiş olsa da, pazarlık yapmaktan çekinmeyin. Özellikle yoğun sezonda seyahat ediyorsanız, balon turunuzu önceden rezervasyon yaptırın. Hava şartlarının balon turu için uygun olup olmadığını teyit edin.

Kapadokya’ya Ne Zaman Gidilir, Ne Giyilir?
Siz de benim gibi kırmızının Kapadokya’nın otantik ortamına yakışacağını düşünenlerdenseniz böyle rahat bir elbise tercih edebilirsiniz. Derinkuyu Yeraltı Şehri’nden çıktıktan sonra Galeri Baba’da ister hediyelik eşya satın alabilir isterseniz benim gibi anı ölümsüzleştirebilirsiniz. – Fotoğraf: Sahra Gülal

Kapadokya, ilkbahar ve sonbahar aylarında çok ve ani yağış alan bir bölge olduğundan yanınıza yağmurluk, şemsiye ve waterproof ayakkabı almanızı mutlaka tavsiye ediyorum. Hiç abartmadan söylüyorum birebir yaşamış birisi olarak bir gün içerisinde 4 mevsimi aynı anda görebilirsiniz. Öte yandan yazlar aşırı sıcak kışlar da sert soğuklarla geçiyormuş. Ama yine de karlarla kaplı manzarasıyla bölgeyi görmek de bambaşka olabilir.

Bere, atkı, kalın montlar, kalın safari pantolonları, kazak, yünlü çamaşır, çorap ve botlar kış ayları için oldukça kurtarıcı parçalar olacaktır. Vadi yürüyüşlerinde tırmanma ve iniş gerektiren parkurlarda yürüyüş ayakkabıları ise olmazsa olmazlardan. İlkbahar ve yaz aylarında özellikle kadın seyahat severler için kırmızı, turuncu, sarı, beyaz renkli elbiseler, minimal takım elbiseler, tepeden tırnağa western veya bohem tarzda bir stil, keten kıyafetler buraya en çok yakışacaklar arasında. Fotoğraf ve videolarda moda dergisinden fırlamış gibi gözükeceğinizden şüpheniz olmasın. 

Kapadokya’nın Neyi Meşhur? Ne Alınır?

Dünyaca ünlü peribacalarıyla öne çıkan Kapadokya’nın yeraltı şehirleri de onu özel kılan meşhur yapılarından bir diğeri. Yemek olarak ise çömlek kebabı, kuru kaymak, testi kebabı ve kabak çekirdeği meşhur olanlar arasında. Ayrıca kırmızı toprak kili ve bu kil ile yapılmış çanak çömlekler Kapadokya’nın meşhur hediyelik eşya sınıfına giriyor.

Kapadokya’da Gün Doğumu En Güzel Nereden İzlenir?

Kapadokya’da gün doğumunu izlemek için birçok yer mevcut. Fakat bu yerlerden en güzel izlenecek noktalar Uçhisar Kalesi ile Aşıklar Tepesi. Bunlar dışından Ortahisar Kalesi, benim de bizzat deneyimlediğim Güvercinlik Vadisi (Kızıl Vadi) ve Kızılçukur Vadisi de en güzel gün doğumu izleme noktalarından. Kapadokya gezi rehberi.

Exit mobile version