CHP, Turist Rehberliği Meslek Kanunu’nu Anayasa Mahkemesi’ne Taşıdı!

CHP, Turist Rehberliği Meslek Kanunu'nu Anayasa Mahkemesi'ne Taşıdı!
CHP, Turist Rehberliği Meslek Kanunu'nu Anayasa Mahkemesi'ne Taşıdı!

Last Updated on 12 Haziran 2024 by Turizm Günlüğü

27 Nisan 2024 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan yeni kanunla, Turist Rehberliği Meslek Kanunu ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu’nda önemli değişiklikler yapıldı. TÜRSAB’ın bile sessiz kalarak kabul ettiği bu değişiklikler bugün CHP tarafından Anayasa Mahkemesine götürüldü. 

Turist Rehberliği ve Seyahat Acentaları Kanunlarında Önemli Değişiklikler Resmi Gazete’de Yayımlandı. İşte resmi gazetede yayımlanan kanun…

CHP, Turizm Sektöründeki Kanun Maddelerinin İptali İçin Anayasa Mahkemesi’ne Başvurdu

CHP, Turist Rehberliği Meslek Kanunu'nu Anayasa Mahkemesi'ne Taşıdı!
CHP, Turist Rehberliği Meslek Kanunu’nu Anayasa Mahkemesi’ne Taşıdı!

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, turizm sektörüne yönelik yasal düzenlemelerde değişiklik yapılmasını öngören “7500 sayılı Turist Rehberliği Meslek Kanunu ile Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”un bazı maddelerinin Anayasa’ya aykırı olduğunu iddia ederek iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvuru yaptıklarını duyurdu.

Gökhan Günaydın, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Turist Rehberleri, Seyahat Acenteleri ve Birliği Hakkında Kanun’un Anayasa’ya aykırı hükümlerinin iptali ve yürütmesinin durdurulması için milletvekillerimiz Gülcemal Kıs ve Hüseyin Yıldız ile birlikte Anayasa Mahkemesi başvurumuzu gerçekleştirdik” ifadelerini kullandı. İptal talepleri ve gerekçeleri ekte sunuldu.

CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, “7500 sayılı Turist Rehberliği Meslek Kanunu ile Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”un bazı maddelerinin iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.

“TURİZM POTANSİYELİNİ GERİYE GÖTÜRECEK”

Anayasa Mahkemesi önünde açıklama yapan Günaydın, şöyle konuştu:

“Turist rehberliği seyahat acenteleri ve seyahat acenteleri birliği hakkında kanun 27 Nisan 2024 tarihli resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmişti. Sözü edilen yasanın Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki görüşmeleri sırasında CHP’nin karşı çıktığı kimi hükümler yasa tasarısından çıkartıldı. Ancak olumlu olmayan, hukuka aykırı olan bazı hükümlerinde yasada varlığı sürdürüldü. Bu çerçevede ifade etmeliyim ki Türkiye gibi turizm potansiyeli çok yüksek olan bir memlekette yabancı dil bilmeyen kişilere turist rehberliği niteliğinin verilmesi, turist rehberliği yasasına ilgili kamu kurumunun dahil olmadan kişilerin bu mesleğe girmelerine olanak tanınması Türkiye’nin turizm potansiyelini önemli ölçüde geriye götürebilecek nitelikler taşımaktadır. Biz her zaman olduğu gibi süresi içerisinde dilekçemizi hazırladık ve dilekçemizi Anayasa Mahkemesi’ne sunduk.