Site icon Turizm Günlüğü

Salda Gölü’nde Son Durum: “Duble Yol” Yaptılar, Çevre Haftası’nı Kutladılar

Salda Gölü'nde Son Durum

Salda Gölü yine gündemde… Salda Gölü etrafına yapılan asfalt yol, Türkiye Çevre Haftası’nda düzenlenen “farkındalık etkinliğinde” ortaya çıkan görüntüler sonrasında yeniden tepki çekti.  Salda Gölü’nde Son Durum

“Bu sadece Türkiye’de olur, sadece Türkiye’de yaşanır” denilen olaylara bir yenisi daha eklendi. 2019 yılında Cumhurbaşkanı Kararı ile “Özel Çevre Koruma Bölgesi” ilan edilen Salda Gölü ve çevrisine asfalt yol yapıldı.

Türkiye Çevre Haftası kapsamında ise Salda Gölü çevresine yapılan asfalt yolda farkındalık için pedal çevirdiler.

“Temiz Hava İçin Otomobilsiz Bir Gün” sloganıyla düzenlenen etkinlikte Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Burdur İl Müdürlüğü personeli ve öğrenciler, farkındalık oluşturmak amacıyla Salda Gölü çevresinde yapılan asfalt yolda bisiklet sürdü.

“KORUNAN BİR ALANIN DA KULLANILABİLİR OLDUĞUNU GÖSTERMİŞ OLDUK”

Bisiklet turu sonrasında Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Burdur İl Müdürü Ali Zeren gazetecilere açıklamalarda bulundu. Ali Zeren şunları söyledi:

“Bizim değer verdiğimiz ülkemizin göz bebeği, Dünya Mirası Salda Gölü kenarında oluşturulan yaklaşık 7 kilometrelik bir hatta bisiklet yolunda koruma ve kullanımın güzel örneklerini sergiledik. Yoğun bir katılımla biz bu programı gerçekleştirdik. Korunan bir alanın da kullanılabilir olduğunu göstermiş olduk. Aynı zamanda sağlıklı bir yaşam temasını öne çıkardık.”

FATİH ALTAYLI’DAN ASFALT YOL TEPKİSİ

Bu etkinlik kapsamında ortaya çıkan görüntüler sonrasında Salda Gölü’nün hali sosyal medyada yeniden tepki çekti.

Gazeteci Fatih Altaylı, “Fatih Altaylı Yorumluyor” başlıklı Youtube programında yapılan asfalt yolu eleştirdi.

“CEHALET BÖYLE BİR ŞEYDİR. CEHALET BUDUR”

“NASA’nın yakınına herhangi bir şey yaklaştırmayın dediği Salda Gölü çevresine asfalt dökmüşler” diyen Fatih Altaylı konuya ilişkin şunları söyledi.

“Oraya herhangi bir şey yapmamak lazım… İlla bir şey yapacaksan biraz daha uzağında belki ahşap bir yürüyüş yolu yaparsın, seyir terası yaparsın, insanlar gelir görür. Ahşap yürüyüş yolu yapmak bile son derece yanlış… Niye? Çünkü gelenler, birisi izmaritini atar, birisi poşetini atar, mahvederler. İlla insanlara orayı göstereyim diyorsan bir seyir terası yaparsın etrafına bir ağ gerersin, çöpün filan da fazla gitmeyeceği şekilde… Bunlar asfalt dökmüşler. Ama cehalet böyle bir şeydir. Cehalet budur. Onlar bunu yaparken iyi bir şey yaptıklarını, oraya nasıl bir ihanet yaptıklarının, nasıl bir katliam yaptıklarının, nasıl yanlış ve nasıl bir tavır içerisinde olduğunun farkında değil.

“CAHİLE GÜNAH YAZILMAZ DENİR AMA BUNA YAZILIR”

Diyorlar ki; ne güzel Salda Gölü’nü halka açtık bu güzel tarihi ve biyolojik, ekolojik zenginliğimizi halkla buluşturduk. Böyle bakıyor. Onu oraya yapan, yaptıran buna izin veren… Bunların totali aynı kalıptan çıkma, aynı mantaliteye sahip cahil… Cahile günah yazılmaz denir ama buna yazılır, bu günahtır, ayıptır bu yapılan. Ama yapıyorlar… Niye? Çünkü liyakat denen şey yok. Oraya öyle bir adam koymuşsun ki bu yaptığını marifet zannedip yapıyor.”

SOSYAL MEDYADAKİ TEPKİLER

Fatih Altaylı’nın yanı sıra Salda Gölü etrafına yapılan asfalt yol, sosyal medya kullanıcıları ve çevrecilerin de tepkisini çekti.

“Asfalt döktüler ve bunu kutladılar”

“Ekoloji Radarı” X hesabından “Doğa düşmanlığının sınırı yok! Üzerinde ayakkabıyla dahi yürünmemesi gereken Salda Gölü’ne asfalt döktüler ve bunu kutladılar.” paylaşımı yapıldı. *

“Rezilliği izleyin…”

DEM Parti Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun oğlu Salih Gergerlioğlu da X hesabından; “Salda Gölü’nün çevresine asfalt döküldü, yapılan yolda bisiklet yarışı düzenlendi. Rezilliği izleyin…” paylaşımında bulundu.

“Asfalt orada öksüz kalmamış mı?”

Nasuh Bektaş ise “Asfalt orada öksüz kalmamış mı? Betonla taçlandırsaydınız şöyle kafe, otel, villa iyi olmaz mıydı yanına…” ifadeleriyle Salda Gölü’nün son halini paylaştı.


NELER YAŞANMIŞTI?

2024 yılının Ocak ayında Salda Gölü çevresine 15 kilometrelik asfalt yol yapıldığına dair görüntüler sosyal medyada paylaşılmış ve tepki çekmişti. Bu tepkiler sonrasında Burdur Valiliği bir açıklama yapmıştı.

“SALDA GÖLÜ ÜST DÜZEYDE ÇEVRE HASSASİYETİ GÖZETİLEREK KORUNMAKTA”

Burdur Valiliği tarafından yapılan açıklamada “Salda Gölü ve çevresi üst düzeyde çevre hassasiyeti gözetilerek korunmakta, bu kapsamda bölgede aykırı davranışlara kesinlikle izin verilmemektedir. Bazı sosyal medya platformları ve haber sitelerinde iddia edildiği üzere, Salda Gölü çevresinde yeni bir yol açılması söz konusu olmayıp, yapılan çalışma yıllardır bölge insanının ulaşımını sağlayan kullanılmakta olan mevcut yolun iyileştirilmesidir” denilmişti.


SALDA GÖLÜ’NÜN KORUNMASI İÇİN ALINAN KARARLAR

“YİYECEK VE İÇECEK MADDESİ, ŞEZLONG SOKULMASI YASAKKEN ASFALT YOL YAPILDI”

Salda Gölü ve çevresi, 14 Mart 2019 tarih ve 824 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile “Özel Çevre Koruma Bölgesi” ilan edilmiş ve bu kapsamda birçok koruma tedbiri alınmıştı. Bu koruma tedbirleri kapsamında;

Bu kapsamda Burdur Valiliği İl Mahalli Çevre Kurulu tarafından

*NASA’NIN SALDA GÖLÜ’YLE İLGİLİ BİR KORUMA AÇIKLAMASI VAR MI?

Bir Twitter hesabı tarafından yapılan paylaşımda, NASA’nın Salda Gölü’ne ayakkabı ile bile girilmemeli dediği iddia edilmişti.      Salda Gölü’nde Son Durum

Yanlış bilgi ile mücadele ve doğrulama platformu Doğruluk Payı’ndan Simge Akkaş, “NASA’nın Salda Gölü’ne ayakkabı ile bile girilmemeli” açıklamasını mercek altına alarak, doğruluğunu araştırdı. Buna göre Simge Akkaş araştırmasının sonucunda şu ifadeleri paylaştı:

“Salda Gölü, Türkiye’nin en özel doğal yapılarından biri olmanın yanında NASA’nın 2020 Mars görevi için büyük bir öneme sahip. 2018 sonunda özel çevre koruma bölgesi ilan edilerek etrafında bir Millet Bahçesi yapılacağına dair açıklamaların ardından, doğal yapısının bozulma ihtimali ile Türkiye’nin en sık tartışılan doğal yapılarından biri haline gelen Salda Gölü hakkında doğallığının korunması gerektiğine dair birçok araştırma bulunuyor olsa da NASA’nın Salda açıklamaları, Mars misyonu için önemine değiniyor, doğal yapının nasıl korunması gerektiğine dair bir görüş bildirmiyor.

Arama motorlarında anahtar kelimeler ile yapılan bir arama ise ifadeyi ilk kez kullananlardan birinin, Salda Gölü’ne dair uzun yıllardır araştırmalar yürüten Hidrobiyolog Erol Kesici olduğunu ve millet bahçesi tartışması esnasında ifadenin birçok kez paylaşıldığını ortaya koyuyor.”      Salda Gölü’nde Son Durum


KAYNAKLAR

Exit mobile version