Bakan Uraloğlu’ndan AJet Açıklaması

Bakan Uraloğlu'ndan AJet Açıklaması

Last Updated on 3 Temmuz 2024 by Turizm Günlüğü

Bakan Uraloğlu’ndan AJet Açıklaması: AJet’e gerekli müdahaleleri yapıyoruz

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu, AJet’in yeni bir yapılanma süreci yaşadığını, sıkıntıların giderilmesi için temas halinde olduklarını ve önerileri olduğunu, gerekli müdahaleleri yaptıklarını belirtti.

Ekonomim Gazetesi’ne açıklamalarda bulunan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, AJet ile ilgili şunları söyledi:

“Bizim Pegasus ile SunExpress ile Corendon havayolları ile hukukumuz ne ise THY ve AJet ile de hukukumuz budur. Hepsiyle illiyet bağımız aynıdır.

Fark şu; THY ve AJet kamu şirketi olduğu için oradaki her türlü şikayet bize daha yoğun yansıyor. AJet yeni bir yapılanma süreci yaşıyor, sıkıntıların giderilmesi için temas halindeyiz, önerilerimiz var, gerekli müdahaleleri yapıyoruz. Şu anda Sabiha Gökçen’in yönetimi Savunma Sanayi Başkanlığı’nda. Hava trafiği her halükarda bizde ama orayla ilgili şikayet geldiğinde burayı “ben yönetmiyorum” deme lüksümüz yok.

Fiyat konusunda da bizim bir düzenleme yetkimiz yok, tavan fiyatı belirlerken onlarla aşağı yukarı bir mutabakat sağlıyoruz. Bir tavan fiyat belirliyoruz ve ona uyuyorlar. Uymasalar bir yaptırımı var mı? Yok. Bunu resmi olarak açıklamıyoruz, gayri resmi ve uyuyorlar. Şunu söylemek lazım; yurt dışı uçuşlarda çok net bir şekilde kâr ediyorlar, yurt içi uçuşlarda yerine göre kâr ya da zarar ediyorlar.”

“YAZ SEZONUNDA HER ZAMAN RÖTARLAR OLUR AMA BU SEFER BİRAZ FAZLA OLDU”

Bakan Uraloğlu, AJet ile ilgili önerilerini ise şöyle sıraladı: “Bir geçiş süreci yaşanıyor. Kiralanan uçaklar var ve bu uçaklarda olması gerekenden fazla arıza söz konusu oldu. Yaz sezonunda her zaman rötarlar olur ama bu sefer biraz fazla oldu. Bu konunun biraz daha üzerinde durun, dedik.        Bakan Uraloğlu’ndan AJet Açıklaması

“KAMU ŞİRKETİ OLUNCA VATANDAŞ DAHA CESUR BİR ŞEKİLDE ELEŞTİREBİLİYOR”

THY ile AnadoluJet’in CIP imkanı vardı. AnadoluJet’te bunu kaldırdılar. Pegasus’un yolcu başına maliyeti 3 birimse THY’nin 7 – 8’dir, AnadoluJet’in 6’lar civarında. Bunu 5’lere düşürme ile ilgili bir refleksti bu. Mesela CIP’leri kullandıracaksınız dedik, başta kabul etmediler ama gerekirse ek ücret alın kullanın. Sonra kullandılar. Kamu şirketi olunca vatandaş daha cesur bir şekilde eleştirebiliyor. Doğrudan bizlere yönlendirebiliyor. Ulaşımla ilgili yatırımlar gerçekten pahalı. Bunları mutlaka tam kapasiteli kullanabilmek lazım. İstanbul Havalimanı’nda şu anda üç tane birbirine paralel pist var, kuzey-güney yönünde… Doğu-batı yönünde de bir dördüncü pistin inşaatı başladı. Onu sadece kalkışlar için kullanacağız. Çünkü; hava operasyonu birbirine dik çift yönlü onu iniş ve kalkışlarda yapamazsınız. Şu anda iki tane paralel pist aynı anda operasyon yapılabiliyor. Üç pistin de aynı anda operasyon yapılabilmesiyle ilgili arkadaşlarımız şimdi Amerika’da. İGA ve bizim DHMİ tarafı. Avrupa’da bu operasyon yok, sadece Amerika’da var. Biz de inşallah onu yapacağız. Kapasiteyi artıracağız.”