“Otellerin ve Turizm Tesislerinin Dolmasını Beklemek Hayal”

Fatih Altaylı'dan Ajet Hakkında Çarpıcı İddialar: "Uçaklarda Elektrik Kesintileri ve Yönetim Sorunları!”
Fatih Altaylı’dan THY Eleştirisi: Kıyafetler Yakışmıyor, Biletler Çok Pahalı!

Last Updated on 5 Temmuz 2024 by Turizm Günlüğü

Fatih Altaylı: Bugün Türkiye’de artık, sadece pahalı turistleri ağırlayan oteller belki mutludur…          Otellerin ve Turizm Tesislerinin

Gazeteci Fatih Altaylı, Youtube kanalında bugünkü programında turizm sezonuna yönelik görüşlerini paylaştı.

Moderatör Emre Acar’ın “Turizm sezonunun iyi geçmediği söyleniyor” ifadesi sonrasında turizm sezonu hakkındaki görüşlerini paylaşan Fatih Altaylı; “Bu sene Türkiye, turist sayısında büyük ihtimalle gerileyecektir. Gelirde de düşüş olması çok büyük ihtimaldir. Gelen haberler hep bu yönde, beklenmeyen bir şey değil” dedi.

Altaylı, turizm sezonunun kötü bir seyir izlemesinin en önemli nedenlerinin “enflasyon”, “artan iş gücü maliyetleri” ve “enflasyonun çok gerisinde kalan kur artışı” olduğunu belirtti.

Fatih Altaylı konuya ilişkin olarak şu ifadeleri paylaştı:

“OTELLERİN VE TURİZM TESİSLERİNİN DOLMASINI BEKLEMEK HAYAL…”

“Turizm sezonunun kötü geçeceği bilinmeyen bir şey değildi, tahmin edilen bir şeydi. Kur böyle olunca, fiyatlar böyle olunca çok normal. Otellerin boş kalması çok normal.

Dolar karşısında TL’nin fazla değerli olduğu bilinen bir gerçek. Bunun da faizlerden kaynaklandığı ve Türkiye’nin Dolar karşısında yüksek faiz vererek, TL’yi değerli tutma çabası içerisinde olduğunu biliyoruz. Bunu kur artışını önleme metoduyla enflasyonla mücadele olarak algıladığını ya da yutturmaya çalıştığını biliyoruz. O yüzden bunun; turizmi ve ihracatı kötü etkileyeceğini, turizm sezonu öncesinde de söyledik. Bunu turizmciler de söylediler.      Otellerin ve Turizm Tesislerinin

Bugün bir; turizm iş gücü maliyetleri bu nedenle yüksek, iki; enflasyonun çok gerisinde kalan bir kur artışı olduğu için, fiyat artışlarının gerisinde kalan bir kur artışı, hatta kur artmayışı olduğu için de havlu pahalı, domates pahalı, biber pahalı, yağ pahalı, oda servisi, aşçı maaşları yüksek ve tüm maaşlar yüksek ama kur düşük… Böylece Türkiye pahalı bir destinasyon oluyor.

Zaten dışarı çıkıp harcama yapmak da istemeyen bir turist türü Türkiye’ye geliyor. O yüzden pahalı… Bugün sadece Türkiye’de artık lüks otellere gelen pahalı turistleri ağırlayan oteller belki mutludur, bunun dışındaki otellerin ve turizm tesislerinin dolmasını beklemek hayal… Bu sene Türkiye turist sayısında büyük ihtimalle, gerileyecektir. Gelirde de düşüş olması çok büyük ihtimaldir. Gelen haberler hep bu yönde, beklenmeyen bir şey değil.”