Enflasyon ve Yüksek Maliyetler Turizmi Vurdu: Ersoy Sessizliğini Koruyor

Enflasyon ve Yüksek Maliyetler Turizmi Vurdu: Ersoy Sessizliğini Koruyor
Mehmet Nuri Ersoy, 9 Temmuz 2018 tarihinde Kültür ve Turizm Bakanı olarak göreve başladı. Enflasyon ve Yüksek Maliyetler Turizmi Vurdu: Ersoy Sessizliğini Koruyor

Last Updated on 6 Temmuz 2024 by Turizm Günlüğü

Türkiye’nin ana büyüme noktası fiyat avantajıydı, ancak bunu kaybettik. Son 2 yıldır bu fiyat avantajımızı kaybettik. İç pazardaki fiyatların artması ve dövizin artmaması, makası iyice açtı. Şu anda yaklaşık yüzde 30-35’lik bir fark oluştu. Dolayısıyla rakiplerimize karşı güç kaybediyoruz. Talep azalmasından kaynaklı olarak arzın geri çekilmesi gerekiyor, ancak fiyatlar yüksek. Türkiye’deki enflasyon durumu nedeniyle bu fiyatlar yüksek seyrediyor. Otelciler ve turizmciler daha fazla kazanmaktan ziyade, maliyet ve rekabet arasında sıkışmış durumda. Enflasyon ve Yüksek Maliyetler Turizmi Vurdu: Ersoy Sessizliğini Koruyor

Maliyetler belli, örneğin bugün bir garsonun maliyeti 60-70 bin TL’ye ulaşmış durumda. Bu maliyetlerle fiyat politikasında ne kadar değişiklik yapılabilir, bu da bir soru işareti. Çeşme ve Bodrum gibi bölgeler zaten sadece 4 ay boyunca, yani Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında ciddi anlamda para kazanabiliyor. Bu saatten sonra fiyat politikasında değişiklik yapılacağına pek inanmıyorum, böyle bir marj da yok.

Türk turizmciler, risk dönemlerinde hızlı karar alabilen bir sektöre sahip. Yurtdışında mutlaka belli aksiyonlarla, ilave önerilerle vatandaşları buraya çekmek için savaş verilecektir. Ancak 2024 yılında asıl önemli olan nokta, 2025’in nasıl geçeceğini gösteriyor. Bu durumun bizi korkutması gerekiyor.

Turizm Bakanı Ersoy’un bu endişelere ve kötü geçen sezona dair sessizliği, sektör içerisindeki belirsizliği daha da artırıyor. Kabine değişikliği iddiaları arasında Bakan Ersoy’un sessizliğini koruması, turizmcilerin 2024 sezonundaki endişelerini daha da pekiştiriyor.

TURİZMDE MALİYET ARTIŞI DURMUYOR

– 2024 yılında hizmet üretim maliyetleri sürekli artan turizmde satış fiyatları da yükseliyor.
– 6 aylık dönemde enflasyon TÜİK’e göre % 71,6 artarken Turizm Databank tahminlerine göre otel maliyetleri % 85 yükseldi.
– Sadece Haziran 2024’te oteller ve benzeri yerlerdeki fiyat artışı % 6,67 oldu.
– Turizm Databank’ın tahminlerine göre, Haziran ayında otellerde yıllık maliyet artışı:
– F&B’de % 85
– F&B+Enerji’de % 63
– F&B+Enerji+Personel’de % 84 dolayında oldu.
– Diğer yandan, TÜİK’e göre lokanta ve otellerde yıllık fiyat artışı % 90,67 olurken, Turizm Databank’a göre % 110’un biraz altında gerçekleşti.

Enflasyon ve otellerde maliyetler:

– Maliyet artışı (%)
– F&B: 84,5
– F&B+Enerji: 62,8
– F&B+Enerji+Personel: 83,9
– TÜFE: 71,6

KONAKLAMA VERGİSİ NE OLDU?

– Turizmdatabank’ın Hazine’den derlediği verilere göre, 2024 yılı Ocak-Mayıs döneminde otellerden konaklama vergisi olarak yaklaşık 2,2 milyar TL vergi tahakkuk etti.
– Bu dönemde ödenen vergi de yaklaşık 1,75 milyar TL oldu.
– Bu dönemde en çok konaklama vergisi İstanbul ve Antalya’dan alınırken onları; Ankara, Muğla, İzmir, Bursa ve Nevşehir izledi.

SEKTÖRDEN 1 MİLYAR TOPLANDI

– Turizmdatabank’ın Hazine’den derlediği verilere göre, Turizm Geliştirme Ajansı (TGA)’nın turizm sektöründen aldığı Turizm Payı miktarı 2024 yılı 5 aylık dönemde % 115 artarak 1,25 milyar TL oldu.
– Bunun 66 milyar TL’si vergi olarak devlete giderken, kalanı TGA’ya aktarıldı.

2024’TE OTEL CİROLARI

– Turizmdatabank’ın Hazine’den derlediği verilere göre, yabancı ve yerli gecelemelerin yükseldiği 2024 yılı Ocak-Mayıs döneminde Türkiye otellerinde yapılan ciro 3,48 milyar Doları geride bıraktı.
– Ciroda esas paylar; İstanbul ve Antalya illerinde.

KREDİ BORCU % 72 YÜKSELDİ

– Turizm Databank’ın BDDK verilerinden yaptığı analize göre, Türkiye’de turizm alanında alınan banka kredileri 2024 yılı Ocak-Mayıs döneminde % 72 artarak 51,6 milyar TL artış gösterdi.
– 2023 yılındaki artış ise 30 milyar TL dolayındaydı.
– Ortalama Dolar kuru ile % 4,6 artan kredi borçlarındaki artış da 1,63 milyar Dolara yaklaştı.
– Gayri nakdi krediler de % 33 düşerek 0,38 milyar TL arttı.
– Toplam kredilerin % 76’sı oteller tarafından kullanıldı.