Turist Vergisi Uygulamasına Başlıyor

Turist Vergisi Uygulamasına Başlıyor
Rusya Meclisi'nin alt kanadı Duma / Государственная Дума

Last Updated on 10 Temmuz 2024 by Turizm Günlüğü

Rusya Federasyonu, 2025 yılından itibaren turist vergisi uygulamasına başlıyor

Rusya Federasyonu Meclis alt kanadı Duma, 2025 yılından itibaren Rusya’da tatil köyü vergisinin yerine geçecek turist vergisine izin veren bir tasarıyı ikinci oturumda kabul etti. Üçüncü oturumun bugün (10 Temmuz) yapılması planlanıyor.

Bu yeni vergi, yerel yönetimlere kendi yasal düzenlemeleriyle uygulanacak. Moskova, St. Petersburg ve Sivastopol şehirlerinde vergi, bu bölgelerin yasalarıyla, Sirius Federal Bölgesinde ise temsilci organın düzenlemeleriyle uygulanacak.

Vergi oranları mevsim ve konaklama tesislerinin kategorisine göre değişebilecek, ancak Vergi Kanunu’nda belirlenen sınırları aşamayacak.

2025 yılında oteller ve diğer konaklama yerlerindeki hizmetlerin maliyetinin yüzde 1’i kadar olacak bu vergi, 2029 yılına kadar her yıl yüzde 1 artırılacak. 2029’dan itibaren ise bu oran yüzde 5’i geçmeyecek.

En düşük vergi miktarı günlük 100 ruble olarak belirlenmiş.

Vergi dönemi ise üç ay olacak ve bu vergiyi geçici konaklama hizmeti veren kuruluşlar ve vatandaşlar ödeyecek. Vergi, otellerin ve diğer konaklama tesislerinin bulunduğu yerdeki bütçeye gidecek.

Bazı ayrıcalıklı vatandaş kategorilerinin konaklama maliyeti turizm vergisine dahil edilmeyecek. Bu kategoriler arasında Sovyetler Birliği ve Rusya Federasyonu kahramanları, Büyük Anavatan Savaşı ve özel askeri operasyona katılanlar, askeri operasyon gazileri ve engelliler var. Yerel makamlar bu listeleri genişletebilecek.

Vergi sistemini iyileştirmek amacıyla Vergi Kanunu’nda yapılan bu değişiklikler, Duma tarafından desteklendi.        Turist Vergisi Uygulamasına Başlıyor

Mevcut yasalar, 2024 sonuna kadar sadece Kırım Cumhuriyeti, Altay, Krasnodar ve Stavropol Krayları, St. Petersburg ve Sirius’ta tatil köyü ücreti ödeme denemesine izin veriyor.

Bu ücreti ödeyenler, konaklama tesislerinde bir günden fazla kalan yetişkinler. Krasnodar Krayı’nda günlük ücret 30 Ruble (Soçi’de 50 Ruble), Altay Krayı ve Sirius’ta 50 Ruble. Stavropol Krayı ve Kırım’da bu ücret 11 Mart 2022’den beri uygulanmıyor.

Kaynak: Gazetemru