Rehber Bengül Toprak: Kars’ta Turistik Tren Bilet Fiyatları Turizmi Olumsuz Etkiliyor

Profesyonel Turist Rehberi Bengül Toprak
Profesyonel Turist Rehberi Bengül Toprak

Last Updated on 15 Temmuz 2024 by Turizm Günlüğü

Kars, tarihi ve doğal güzellikleriyle bilinen, turistlerin gözde duraklarından biri. Ancak son dönemlerde turistik tren bilet fiyatlarında yaşanan artışlar, bölgenin turizmine beklenmedik bir şekilde zarar vermeye başladı. Profesyonel Turist Rehberi Bengül Toprak ile yaptığımız röportajda, Kars’ta turizmi etkileyen bu önemli konuyu masaya yatırdık. Rehber Bengül Toprak

Bengül Toprak, tren bilet fiyatlarındaki yükselişin turist sayısını nasıl etkilediğini ve bu durumun yerel ekonomi üzerindeki olası uzun vadeli etkilerini değerlendirdi. Kars’ın bu zorlukla nasıl başa çıkabileceğinin ve tren turizminin daha erişilebilir hale nasıl getirilebileceğinin üstünde durduk. İşte söyleşimizin detayları:

Kars’ı ziyaret etmeyi planlayan turistler için önerdiğiniz gezi rotaları nelerdir?

Genelde insanlar Rus mimarisine hayran kalıyorlar; Baltık Mimari tarzında restore edilen Katerina Köşkü, Hotel Cheltikov, Kars Otel, Ahıska Palas, Dedeman gibi oteller ve Kars Valiliği , Defterdarlık, Sanayi ve Ticaret Odası gibi yapılar bizim ön plana çıkardığımız yerler. Ani Ören Yerimiz, Çıldır Gölümüz, kiliselerimiz, camilerimiz, Kars Kalesi, şehrimizin ünlü ve işlek caddeleri, müzelerimiz gezilecek rotalar arasında mutlaka olması gereken duraklar.

Kars’ta turistler için sunulan eğlence olanakları var mı? Bu bölgede vakit geçirmek isteyenler için öne çıkan aktiviteler, etkinlikler veya mekânlar nelerdir?

Eğlence merkezimiz olmamasına rağmen, özellikle kış aylarında turistik noktalarımızda çeşitli etkinlikler ve gece eğlenceleri düzenleniyor. Yaz döneminde ise belirli bölgelerde benzer aktivitelerimiz mevcut. Örneğin Kafkas dansı gösterilerimiz yöremizin önemli bir etkinliği. Ancak şunu belirtmeliyim ki, klasik bir bar ya da AVM yapımız yok. Hala geleneksel çarşı kültürüyle büyüyoruz.

Tek başına seyahat edenler, özellikle kadın gezginler açısından, Kars’ın güvenlik durumu nedir? Bölgeyi ziyaret etmeyi düşünen bu gruplar için özel olarak dikkat edilmesi gereken hususlar veya alınması önerilen önlemler var mı?

Kars’a tek başına gelen bir kadın bile çok rahat gezebilir şehrimizi. Burada asla sıkıntı yaşamazsınız, güvenlik konusunda oldukça titiz davranılıyor. Misafirperverlik şehrin genelinde ön planda tutulan bir durum. Bu sebeple gece geç saatlere kadar eğlence türünde turizm aktiviteler devam etmektedir. Merkezde daha çok öğrenci ve memurun olması bu durumun temel sebeplerdendir. Dışardan gelenlerin olması yeni gelenlerinde huzurlu ve güvenilir bir ortamda olmalarını sağlar.

Kars’ın gastronomi alanında öne çıkan lezzetleri nelerdir ve bu bölgeye özgü coğrafi işaretli ürünler hangileridir?

Bizim Kars Kazımız, gravyer peynirimiz ve Kars kaşarımız meşhurdur. Ayrıca Kafkas ballarımız da coğrafi işaret aldı. Bölgenin yöresel mutfağı, yerel lezzetleri keşfetmek isteyenler için güzel bir fırsat sunuyor.

Rehber Bengül Toprak

Kars bölgesine özgü gastronomik deneyimler hakkında neler önerirsiniz? Bu yörede mutlaka tadılması gereken yerel lezzetler ve bu lezzetleri sunan öne çıkan restoranlar hakkında bilgi verebilir misiniz?

Kesinlikle kaz eti denemelisiniz. Kars’ta “Kaz yenir, et yenir” deriz, bu bizim yöresel bir sözümüzdür. Ama her gün kaz yemek istemezseniz diğer yerel lezzetleri de tadabilirsiniz. Evelik çorbası, Kars böreği, hangel, hokkiri, haşıl, piti, kavurma, kete, kesme çorba, katmer, erişte aşı, mezik, aşotulu ayranaşı, hasuda, dede baba tatlısı, umaç helvası gibi yerel lezzetlerimizi yiyebilirsiniz. Gravyer peyniri, eski kaşar, taze Kars kaşarı gibi peynir çeşitleri ile pekmez ve bal çeşitlerimiz de mutlaka denenmesi gereken ürünler arasında yer alıyor. Mekan önerilerim ise Kars Kaz Evi, Kale Kafe Restoran, Alahan Restoran, Puşkin Restoran, Gastro Kars, Hanı Hanedan, Hanımeli Restoran.

Kars turistik tren hizmetlerinin güncel durumuna dair bilgi verir misiniz? Bu hizmetlerin mevcut fiyatlandırma yapıları, tren seferlerinin süreleri, yolcular tarafından nasıl karşılandığı ve kullanım oranları ile ilgili son verileri aktarabilir misiniz?

Geçen sene turistik tren fiyatlarında bir yükselme gözlemledik, bu da maalesef turist sayısında azalmaya neden oldu. Tren fiyatları bizi biraz üzdü açıkçası. Umarım bu sene daha düzenli ve uygun bir fiyat politikası ile hizmet verebilirler.

Turistik trenimiz genellikle kış döneminde, aralık ayında başlayıp mart ayında sona eriyor. Bu treni çoğunlukla turistik amaçlı ziyaretçiler kullanıyor. Üç aylık bu operasyon süresi boyunca, trenin sadece belirli bir turist profiline hitap etmesi, kullanımın sınırlı kalmasına neden oluyor.

Kars’ın tanıtım stratejileri hakkında yerel yönetimlerin ve Turizm Bakanlığı’nın yeterince etkili bir çalışma yürütüp yürütmediği konusu önemli bir tartışma alanı. Sizce, bu kurumlar Kars’ın kültürel ve tarihi zenginliklerini ulusal ve uluslararası arenada yeterince vurgulayabiliyor mu? Özellikle eksik kaldığını düşündüğünüz alanlar var mı? Bu konuda hangi iyileştirmelerin yapılması gerektiğini önerirsiniz?

Bence alt yapısı ve kültürel değerleriyle yılın 12 ayı ziyaret edilebilecek bir kent, fakat yerelde tanıtım kış ağırlıklı olarak yapılıyor. Hem ulusal hem de uluslararası alanda yeterli tanıtımlar yapılmıyor. Serhat Kalkınma Ajansı’nın (SERKA) tarafından “Tarihi Kimliğiyle Kars Kenti Projesi” kapsamında düzenlenen “Kars Turizm Rotası Tanıtım Gezileri”nin önemli bir proje olduğunu düşünüyorum. Bu tanıtımlar için turizm bilinci oluşturulmalıdır. Bir günlük kazanımlar değil sürdürülebilirlik ön plana çıkarılmalıdır. Sürdürülebilir turizm için yenilikçi destinasyonlar ve rotalar oluşturulmalıdır. Bu yenilikler için de uzmanlık alanları oluşturulmalıdır. Mesela bisiklet rotaları, trekking rotaları, safari gibi.