Seden Edgü İle Kore Mutfak Kültürüne Dair Keyifli Bir Sohbet

Güney Kore'nin yemekleri.
More World Travel'ın düzenlediği Leziz Kore Turu Hakkında Rehber Seden Edgü'den Güney Kore Tavsiyeleri

Last Updated on 22 Temmuz 2024 by Turizm Günlüğü

Güney Kore’nin zengin mutfak mirasını Seul’den Busan’a, Gyeongju’dan Jeonju’ya kadar deneyimleme fırsatı sunan More World Travel’ın düzenlediği Leziz Kore Turu, damak zevkinizi ve keşif duygunuzu şimdiden tatmin edecek. Tur Rehberi Seden Edgü bu tur sırasında keşfedeceğiniz gastronomik zenginlikleri, yerel mutfak sırlarını ve Türk damak tadına uygun olabilecek lezzetleri bizlerle paylaştı. Güney Kore’nin yemekleri.

Kore seyahatinde denemeniz gereken temel tatlar ve dikkat edilmesi gereken gastronomik detaylar hakkında değerli bilgiler veren Edgü, aynı zamanda bu lezzet yolculuğunun püf noktalarını da aktardı.

Leziz Kore Turu’nun ardından, Seden Edgü’nün rehberliğinde devam edecek olan More World Travel’ın Leziz Dünya Turları serisi, dünya mutfaklarını keşfetmek isteyenler için oldukça ideal. 25 Ekim-1 Kasım 2024 (Cumhuriyet Bayramı) tarihleri arasında düzenlenecek bu benzersiz tur hakkında daha fazla bilgi almak ve kaydınızı yapmak için linki ziyaret edin: Leziz Kore Turu.

More World Travel Kurucu Ortağı Özgür Gülün ile Tur Rehberi Seden Edgü.

Kore’ye yapılan bir seyahat sırasında mutlaka denenmesi gereken yerel lezzetler nelerdir?

Kore mutfağının farklı pek çok yüzü var. Çok zengin saray mutfağından, oldukça basit tapınak mutfağına kadar çeşit çeşit tarz mevcut. En çok adını duyduğumuz Kimchi her türlü yemekle beraber yenilen acılı bir turşudur ve Kore denilince akla ilk gelen eşlikçidir, ama meze diyebileceğimiz pek çok farklı küçük salata da yemekle beraber yenir. Bundan başka masada her türlü etin ve sebzenin haşlanarak pişirildiği Shabu Shabu, bizim ocakbaşının karşılığı olan Kore Barbeküsü, birbirinden güzel deniz ürünlerini ve tatlıları bulabileceğiniz sokak lezzetleri, en ünlü Kore yemeklerinden biri olan Bibimbap ve çeşitli kızartmalar aklıma ilk gelenler. Bir de tabii ki ismi çok tanıdık olan Mandu yani mantı çeşitleri.

Kore mutfağına özgü, turistlerin özellikle dikkat etmesi gereken gastronomik detaylar var mı? Örneğin, baharat kullanımı veya belirli yiyecekler hakkında ne söyleyebilirsiniz?

Güney Kore'nin yemekleri.Kore mutfağında et olarak domuz kullanılabiliyor. Bu konuda hassasiyeti olanların yemeden önce sorması gerekir. Kore mutfağında çok hakim olan sarımsak bizim damak tadımız için biraz sert gelebiliyor. Baharat çok fazla kullanılmıyor ama acı soslar çok. Bunların balıklı olanları alışık olmayanlar için biraz farklı gelebilir. Bir de tabii ki bizim ekmeğin yerine kullanılan haşlanmış pirinçten söz etmek gerek. Aslında yemeğin yanında bir lokma ekmek yerine yenilen pirinç, yemeğin karbonhidratı. Pilav beklentisiyle yiyenleri hayal kırıklığına uğratabiliyor ama aslında sebze, et ve bir parça pirinç lapası ile hazırladığınız lokmanız yemeği oluşturuyor. Yani Kore mutfağından zevk almak için önce nasıl yiyeceğinizi bilmeniz gerekiyor.

Kore seyahati öncesinde, sindirim sistemiyle ilgili olası sorunlara karşı önlem almak adına yanımıza alınması gerekenler olabilir mi? Mesela mide ilacı gibi önerileriniz var mı?

Kore mutfağı kızartmalar hariç mideyi pek yormaz ama alışkanlığı olmayanlar yanlarına hafif bir sindirim ilacı alabilirler. En önemlisi çok farklı çeşitleri karıştırmadan adım adım deneyimlemektir. Güney Kore’nin yemekleri.

Diğer Güney Kore haberleri için tıklayın.

Türk damak tadına uygun olduğunu düşündüğünüz Kore yemekleri hangileridir? Türklerin Kore mutfağını benimsemesi konusunda zorlanacağı yönler neler olabilir?

Güney Kore'nin yemekleri.
Güney Kore Mutfağı – Bulgogi, Tteokbokki ve Bibimbap Güney Kore’nin en meşhur yemekleridir.

Mandu tam olarak bizim mantımız ya da kızartma bir börek gibidir. Özellikle karidesli olanını Türkler çok seviyorlar. Ayrıca bizim güveç diyebileceğimiz tarzda sebzeli ve etli yemekleri de Türk damak tadına çok uygundur. Güney Kore’nin yemekleri.

Domuz eti sorunu bence en önemli engellerden biri ancak sorduğunuz zaman size içinde domuz eti ya da yağı olup olmadığını söyledikleri için genelde sorun yaşanmıyor ayrıca hassasiyeti olanlar için Helal işaretli restoranlar da mevcut.

Türklerin Kore’de en çok zorlandıkları konu kahvaltı olmamasıdır. Otellerde Continental kahvaltı bulunabilir ama aslında Koreliler sabahları sıcak yemek yerler. Pirinçle beraber yenilen bir et güveci ya da sebzeli bir çorba kahvaltıyı oluşturur. Aslına bakarsanız güne bir çorbayla ya da akşamdan kalan yemekle başlamak Anadolu’nun da unutulmaya yüz tutmuş bir geleneğidir.

More World Travel’ın düzenlediği Kore Turu katılımcıları.

Kore’ye seyahat etmiş biri olarak, Kore mutfağına ilişkin genel yorumlarınız ve tavsiyeleriniz nelerdir? Yerel mutfakla ilgili sürprizler veya beklenmedik deneyimler yaşadınız mı?

Kore damak tadının en büyük sürprizi şekerdir. Tatlı olmasını beklemediğiniz bir yemek şekerli çıkabilir. Örneğin bir misafirimiz fırında patatesin şekerli olmasından çok rahatsız olmuştu. Ben de sabah içmeyi çok sevdiğim tuzlu domates suyu yerine şekerli çıkmasına şaşırmıştım.

Öte yandan Kore tatlıları da bizim damak tadımıza göre şekersiz gelir. Yani tatlı olmayan tatlılar ve aşırı tatlı ana yemekler sizi şaşırtabilir. Bundan dolayı beynimizdeki kodlamaları unutarak ve azar azar deneyerek beğendiğimiz yemeklerle devam etmek en doğru yol olacaktır. Güney Kore’nin yemekleri.

Kore mutfağının en lezzetli keşfi: Seden Edgü Rahberliğinde Leziz Kore Turu. Güney Kore Turları.

Kore’ye yapılan genel bir turist seyahati ile gastronomi odaklı bir ‘Leziz Kore Seyahati’ arasındaki temel farklar nelerdir sizce? Bu iki tür seyahat deneyimi arasında, ziyaretçilerin bekleyebileceği öne çıkan farklılıkları açıklayabilir misiniz?

Gastronomi turizmi sadece yemek yemek demek değildir. Bir ülkenin kültürünü mutfağı yoluyla tanımaktır. Yemeklerin malzemelerini, felsefesini, nasıl ve hangi ihtiyaçlar altında geliştiğini ve hangi teknikler kullanıldığını anlamadan yapılan bir tur gastronomi turu değildir. Bizim Leziz Dünya turlarımız yemekleri tanıyarak, ustalarından yapmayı öğrenip, hikayelerini dinleyerek o ülkeyi anlamayı hedefler. Bu açıdan diğer turistik gezilerden oldukça farklıdır.

Leziz Kore gezisinde katılımcıları neler bekliyor?

Bu gezimizin en büyük farkı yemek atölyeleri. Kore mutfağının en ünlü lezzetlerinden bazılarının nasıl yapıldığını deneyimleyerek öğrenecek, sonra da kendi hazırladıkları yemekleri yiyecekler. Bu açıdan gastronomiyle ilgilenen herkesin ilgisini çekeceğine inanıyorum.

Bunun yanı sıra tabii ki Kore’nin kültürel zenginliklerini de geziyoruz, yani sadece yemekten oluşmuyor turumuz. Kore’yi mümkün olduğu kadar doğal güzellikleri, tarihi, kültürü ve bugünüyle bir bütün olarak ele alıyoruz. Bu tarihin en önemli bölümlerinden biri de Kore Savaşı ve biz 29 Ekim 2024 günü Kore’de şehit olan Türk askerlerini ziyaret edeceğiz. Böyle bir günde, dünya barışına katkıda bulunmak için binlerce kilometre uzağa gitmiş ve orada şehit veya gazi olmuş askerlerimizin Atatürk’ün “Yurtta barış, dünyada barış” ilkesini nasıl savunduklarını konuşacağız.

Leziz Kore Turu’nun ardından, Seden Edgü’nün rehberliğinde devam edecek olan More World Travel’ın Leziz Dünya Turları serisi, dünya mutfaklarını keşfetmek isteyenler için oldukça ideal. 25 Ekim-1 Kasım 2024 (Cumhuriyet Bayramı) tarihleri arasında düzenlenecek bu benzersiz tur hakkında daha fazla bilgi almak ve kaydınızı yapmak için linki ziyaret edin: Leziz Kore Turu.

Son olarak insanları Kore’ye çeken şeyler nelerdir? Neden Kore’ye ilgi duyuluyor?

Bütün dünyayı saran K-Pop ve Kore dizilerinin çok meraklısı var. Bu dizileri seyrederek Korece öğrenmiş, Kore sokaklarını sanki daha önceden gezmiş gibi tanıyan çok kişiye rastladım. Kore kendi kültürünü, dizilere ürün olarak yerleştirerek olağanüstü bir tanıtım yapıyor. Böylece Türkiye’nin sadece yedide biri kadar yüzölçümü olan bu ülke bütün dünyadan turist çekiyor. Gelenekselin yanında 21. Yüzyılın yaşandığı bir teknoloji, dünyaca ünlü Kore kozmetik ürünleri ve bütün endüstriyel üretime rağmen, zarar görmemiş bir doğal güzellik Kore’nin doğru turizm uygulamaları konusunda da örnek olmasını sağlıyor. Güney Kore’nin yemekleri.