Stratejist Maskesi Altında Turizm Sektörüne Zarar Veren Profesyoneller

Stratejist Maskesi Altında Turizm Sektörüne Zarar Veren Profesyoneller
Stratejist Maskesi Altında Turizm Sektörüne Zarar Veren Profesyoneller

Last Updated on 23 Temmuz 2024 by Turizm Günlüğü

Turizm sektöründe ‘stratejist’ unvanını kullanarak kendini öne çıkaran bazı profesyoneller, aslında sektöre ve çalıştıkları ekiplere beklenmedik zararlar verebiliyor. Bu kişilerin etrafındaki ekipler üzerindeki olumsuz etkileri ve sektör genelindeki yankıları ele alınıyor. Turizm Sektörüne Zarar Veren Profesyoneller

TURİZM SEKTÖRÜNDE KENDİNİ STRATEJİST OLARAK TANIMLAYAN SÖZDE PROFESYONELLERİN, SEKTÖRE VE ETRAFINDAKİ EKİPLERİNE VERDİĞİ ZARARLAR

Her şeyden evvel insan dürüst olmalıdır. Yurt dışından veya yurt içinden iş alıyorum argumanı ile kendisine fayda sağlayabilecek turizm profesyonellerini bir araya getirdikten sonra, göstermelik birkaç toplantı yaparak, emek hırsızlığı yapmak etik olmadığı gibi aynı zamanda bir suç olarak tanımlanabilir.

Alanlarında kendini teorik ve uygulamalı olarak ispat etmiş turizm sektörü profesyonellerine, ilk önce müfredat hazırlatarak zaman ve bilgi birikimlerini çalmak ve sonunda da hiçbir geri bildirim yapmadan yapılan çalışmaları kendi hazırlamış ve organize etmiş gibi anlaşmış olduğu kuruma sunmak, emek hırsızlığından başka bir şey değildir.

Üst düzey yetkililer veya bakanlık çalışanları ile yan yana gelip fotoğraf çektirerek imaj peşinde koşan bu kişiler, çevrelerini manipüle ederek sahte bir prestij yaratır. Daha sonra, etki yaratmak amacıyla bu gösterişli fotoğrafları medyaya servis ederler.

Bu tip davranışta bulunan kişilerin ortak özellikleri;

Stratejist Maskesi Altında Turizm Sektörüne Zarar Veren Profesyoneller
Stratejist Maskesi Altında Turizm Sektörüne Zarar Veren Profesyoneller

• Kendilerini çok akıllı sanırlar
• Egoları yüksektir
• Emeksiz para kazanmaya yüksek derecede eğilimlidirler
• Sosyal medyayı yoğun bir şekilde kullanarak kendilerini pazarlamak için ellerinden gelen bütün çabayı gösterirler
• Çevrelerini kullanarak ilgili bakanlıklar ile iletişime geçerek, fotoğraf paylaşırlar
• Sosyal medyada turizm konusunda yerel televizyonlara röportaj verirler
• Vicdan yoksunudurlar

Halk dilinde üç kağıtçı tanımlaması herhalde bu tip kişiler için rahatlıkla söylenebilir.

Bir insan kendisine yapılmasını istemediği bir şeyi başkasına yapmamalıdır.

Bu sebepten dolayı eğer böyle bir teklif ile karşı karşıya kaldığınızda, teklifi yapan kişiyi enine boyuna araştırmadan sakın olumlu bir yanıt vermeyin. İyi niyetli olmak bir yere kadar. Günün sonunda kendinizi aldatılmış ve aptal konumunda hissedebilirsiniz. Sözde proje için harcadığınız zamandan hiç bahsetmiyorum bile. Bu arada başta inanıp, projesine katılmış olduğunuz zat, sizlerin tecrübe ve bilgi birikimi ile köşeyi nasıl dönerimin hesaplarını yapıyor olabilir. Buna asla izin vermemenizi hararetle öneriyorum.

Siz siz olun herkese inanmayın.

Umarım iş hayatınızda bu tip kişiler ile karşılaşmazsınız…

Önceki İçerikHavalimanları Yolcu Rekorları Kırıyor, Otelciler İse Soruyor: Nerede Bu Turistler?
Sonraki İçerikBakan Ersoy ve Schmetterling’den İş Birliği Toplantısı
Selçuk Kuttaş
1958 yılında doktor bir ailenin çocuğu olarak Burdur'da doğdu. Lise öğrenimini 1975 senesinde İzmir Özel Fatih Kolejinde tamamladıktan sonra, üniversite eğitiminin Ön Lisans kısmını Turizm ve Otel Operasyonları üzerine 1980 senesinde Londra'da bulunan Middlesex Üniversitesinde takdirname ile tamamladı. 1983 yılında ise yine aynı üniversitede Turizm ve Otel İşletmeciliği üzerine Lisans tahsilini başarı ile tamamladı.1983 senesinde Middlesex Üniversitesinde İşletme üzerine yüksek lisans diplomasına devam etti. 1986 yılında Türkiye'de Divan İstanbul oteli ile otelcilik sektörüne giriş yapan Selçuk KUTTAŞ, Hilton International Ankara, swisotel The Bosphorus Istanbul, Hyatt Regency Istanbul & Hyatt Regency Baku , Princess Otelleri ve diğer otel grupları ile çalıştıktan sonra 2012 senesinde, beş yıl görev yaptığı Dedeman Hotels & Resorts International'dan ''Otel Genel Müdürü'' ünvanı ile emekli oldu. Kariyeri boyunca Yeditepe Üniversitesi, Kadir Has Üniversitesi, İstanbul Ticaret Üniversitesi, Girne Amerikan Üniversitesi, Swissotel Eğitim Merkezi ve Vatel International Business School Tourism & Hotel Management'da tam zamanlı ve ders saati ücretli ''Öğretim Görevlisi'' olarak çalıştı. KUTTAŞ çok iyi derecede İngilizce ve orta seviyede Fransızca bilmektedir. İngiltere'de bulunan Otel İşletmeciliği Enstitüsünün (Institute of Hospitality) üst düzey üyesidir. Aynı zamanda merkezi Antalya'da bulunan Profesyonel Otel Yöneticileri Derneğinin de (POYD) üyesidir. Selçuk KUTTAŞ evli ve bir kız çocuğu sahibidir.