2024 Yazının En Gözde Seyahat Trendleri: Serin Destinasyonlar ve Sürdürülebilir Tatiller

İşte 2024 yazının en gözde seyahat trendleri!
İşte 2024 yazının en gözde seyahat trendleri!

Last Updated on 30 Temmuz 2024 by Turizm Günlüğü

Yazarımız Selçuk Kuttaş, 2024 yazının öne çıkan seyahat trendlerini ele alıyor: İklim değişikliğiyle birlikte tatilcilerin tercihlerinde gözlemlenen dönüşümler, serin destinasyonlara artan ilgi, kruvaziyer turizminin yeniden canlanması, Uzak Doğu’nun büyüleyici cazibesi, sürdürülebilir ve adrenalin dolu tatil alternatifleri ile dijital detoksa yönelik seyahatler… İşte 2024 yazının en gözde seyahat trendleri!

Son zamanlarda iklim değişikliğinin kendisini kavurucu sıcaklar şeklinde hissettirmesinin ardından, tatilcilerin tercihleri değişmeye başladı.

Lüks seyahat trendlerin; serin iklim & lokasyonlara, kültür mirası yüksek destinasyonlara ve açık denizlere doğru yön aldığı gözlenmiştir.

Serin Destinasyonlara Artan İlgi

İşte 2024 yazının en gözde seyahat trendleri!
İşte 2024 yazının en gözde seyahat trendleri! İzlanda

Turistlerin alışkanlık haline getirdikleri Avrupa ülkeleri her ne kadar cazibelerini korumuş olsalar da, trend İskandinav ülkelerine yapılan ziyaretlerde gözle görülür bir artıştır. Bu ülkelerin başında İzlanda, İsveç, Norveç, Hollanda gelmektedir. Bu ülkelere giden turistler gittikleri ülkenin gastronomisinden, doğasından azami seviyede yararlanmaktadır.

Kruvaziyer Sektörünün Yeniden Yükselişi

İşte 2024 yazının en gözde seyahat trendleri!
İşte 2024 yazının en gözde seyahat trendleri!

Yapılan analizlerde bu sektörün daha fazla genç jenerasyonu cezbettiği görülmüştür. Gençlerin seçimlerinde, Okyanus kruvaziyerleri birinci sırada olup, onu nehir kruvaziyerleri takip etmektedir. Bu kapsamda Alaska genç gezginler için popüler bir destinasyon olmuştur. Kruvaziyer turizminin önemi ülkemiz tarafından anlaşılmış, İstanbul’a inşa edilen Galataport projesi hak ettiği cazibeyi gün ve gün kazanmaya başlamıştır. Beş yıldızlı otellerde bulunan imkan ve servislerin çok daha fazlası Uluslararası kruvaziyer firmalarının gemilerinde bulunmaktadır. Bu yüzden halk dilinde bu tip gemilere yüzen otel de denmektedir.

Doğu’nun Cazibesi

İşte 2024 yazının en gözde seyahat trendleri!
İşte 2024 yazının en gözde seyahat trendleri! Singapur

Ülkeler tarandığında öne çıkan ilk ülke Tayland’dır. Nedeni ise: Misafirperver halkı, harika spa olanakları, manzarası ve panoramik mükemmel doğasıdır. Kumsallarının ince beyaz kum olması, tertemiz denizleri ve yiyecek & içecek alternatifleri ile kendini ön plana çıkarmaktadır. Her ne kadar büyük şehirlerinde trafik bazen çekilmez hal alsa da, sayfiye mekanlarının atraksiyonları bu olumsuz öğeyi perdelemektedir. İkinci popüler destinasyon ise bazı katı kuralları olan, modern Singapur’dur. Dünyanın en gelişmiş ülkelerinden biri olan Singapur, milli havayolu olan Singapur Airlines ile adını seyahat tarihine altın harflerle yazdırmaya devam etmektedir. Mükemmel first class servisi ve güler yüzlü hostesleri ile zengin gezginlerin gözde havayolu tercihidir.

Sürdürülebilirlik ve Adrenalin

İşte 2024 yazının en gözde seyahat trendleri!
İşte 2024 yazının en gözde seyahat trendleri! Bora Bora

Yeni jenerasyon planladıkları tatillerde ilk önce sürdürülebilirliği aramaktadır. Çevre bilincine sahip bu nesil karbon ayak izine son derece önem vererek, çevreyi en az kirleten seyahat deneyimleri aramaktadır. Doğallığın bozulmadığı ama lüksü yaşadıkları Maldivler, Bora Bora Adası, Seyşeller, Karayipler ve Bali tercihleri ön plana çıkmaktadır.

Bağlantısız Seyahatler ve Dijital Detoks

İşte 2024 yazının en gözde seyahat trendleri!
İşte 2024 yazının en gözde seyahat trendleri!

Dijital Detoks kavramı daha sık karşımıza çıkan bir konu olmaya başladı. Gezginler kalabalık şehirlerin gürültü, yoğun trafiği ve kirliliğinden bıktıkları için kendilerini temiz doğaya atmak ve içsel bağlantılar kurmak istemektedirler. Burada tatil köyleri veya tur programları, doğa yürüyüşleri, dağa tırmanmalar, mağara ve yer altı şehir gezileri, yıldız gözlemleri ve farkındalık tatilleri gibi aktiviteleri içeren detoks paketleri sunmaktadır. Bu tip tatile çıkan gezginlerin büyük bir kısmı cep telefonlarından uzak bir hafta geçirmenin lüksünü ve rahatlığını yaşamakla kalmayıp, aynı zamanda telefonun yaydığı radyasyondan da kurtulmaktadırlar.

İlk bulduğunuz fırsatta yukarıda bahsi geçen tatil seçeneklerinden bir tanesini deneyimlemenizi dilerim. İyi tatiller…

Not: Seyahat Rehberi sayfamıza göz atmadan tatil planı yapmayın.

Önceki İçerikÇukurova Uluslararası Havalimanı Gün Sayıyor
Sonraki İçerik2024 Yılı Rus Turist Öngörüsünü Açıkladı
Selçuk Kuttaş
1958 yılında doktor bir ailenin çocuğu olarak Burdur'da doğdu. Lise öğrenimini 1975 senesinde İzmir Özel Fatih Kolejinde tamamladıktan sonra, üniversite eğitiminin Ön Lisans kısmını Turizm ve Otel Operasyonları üzerine 1980 senesinde Londra'da bulunan Middlesex Üniversitesinde takdirname ile tamamladı. 1983 yılında ise yine aynı üniversitede Turizm ve Otel İşletmeciliği üzerine Lisans tahsilini başarı ile tamamladı.1983 senesinde Middlesex Üniversitesinde İşletme üzerine yüksek lisans diplomasına devam etti. 1986 yılında Türkiye'de Divan İstanbul oteli ile otelcilik sektörüne giriş yapan Selçuk KUTTAŞ, Hilton International Ankara, swisotel The Bosphorus Istanbul, Hyatt Regency Istanbul & Hyatt Regency Baku , Princess Otelleri ve diğer otel grupları ile çalıştıktan sonra 2012 senesinde, beş yıl görev yaptığı Dedeman Hotels & Resorts International'dan ''Otel Genel Müdürü'' ünvanı ile emekli oldu. Kariyeri boyunca Yeditepe Üniversitesi, Kadir Has Üniversitesi, İstanbul Ticaret Üniversitesi, Girne Amerikan Üniversitesi, Swissotel Eğitim Merkezi ve Vatel International Business School Tourism & Hotel Management'da tam zamanlı ve ders saati ücretli ''Öğretim Görevlisi'' olarak çalıştı. KUTTAŞ çok iyi derecede İngilizce ve orta seviyede Fransızca bilmektedir. İngiltere'de bulunan Otel İşletmeciliği Enstitüsünün (Institute of Hospitality) üst düzey üyesidir. Aynı zamanda merkezi Antalya'da bulunan Profesyonel Otel Yöneticileri Derneğinin de (POYD) üyesidir. Selçuk KUTTAŞ evli ve bir kız çocuğu sahibidir.