Murat Arslan: Taksim Bölgesinde Doluluk Oranları En Az % 15 – 25 Arasında Düştü

CVK Park Bosphorus İstanbul Murat Arslan
CVK Park Bosphorus İstanbul Genel Müdürü Murat Arslan

Last Updated on 12 Ağustos 2024 by Turizm Günlüğü

CVK Park Bosphorus İstanbul Genel Müdürü Murat Arslan: Taksim bölgesinde doluluk oranları geçmiş yıllara istinaden oteline göre en az %15-25 arasında düşüş gösterdi.  CVK Park Bosphorus Murat Arslan

CVK Park Bosphorus İstanbul Genel Müdürü Murat Arslan, turizm sektöründe yaşanan son gelişmeler, Taksim bölgesindeki otellerin doluluk oranları, enflasyonun konaklama sektörüne yönelik etkileri hakkında değerlendirmelerde bulundu.

2024 yılı itibarıyla Taksim otellerinin doluluk oranları hakkında ne söyleyebilirsiniz?

Konunun daha net anlaşılabilmesi için önceki yıllara ait bazı verilere değinilmesi gerektiği kanısındayım.

UN Tourism’in 2023 yılı turizm verilerine göre, dünya genelinde 1.3 milyar insan başka bir ülkeye seyahat etti. Fransa; 100 milyon turistle dünya genelinde en çok turist ağırlayan ülke olurken, Türkiye; İspanya, ABD ve İtalya’nın ardından beşinci sırada yer aldı.

Sadece bu rakamlar bile turizmin, ülkemiz için ne kadar değerli olduğunu, Türkiye ekonomisinin kalkınması için hayati bir öneme sahip olduğunun göstergesidir. Ülkemizin turizm gelirinin gayri safi milli hasıla içindeki payı yaklaşık % 5.5 civarındadır.

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığımızın verdiği rakamlara istinaden 2022 yılında 51.4 milyon kişi, 2023’te ise 56.7 milyon kişi ülkemizi ziyaret etmiştir.

Gelir olarak bakıldığında 2022 yılında 46.5 milyar dolar, 2023 yılında ise 54.3 milyar dolarlık bir turizm geliri elde edilmiştir. 2023 yılında Türkiye’deki kişi başı harcamaların yaklaşık 952 dolara çıktığının açıklanması sevindirici olsa da bu rakamlar Almanya’da 1.075 dolar, Birleşik Krallıkta 1.985 dolar, ABD’de 2.645 dolar, Hollanda’da bile kişi başı turizm geliri 1.000 doların üzerindedir.

Bakanlığımızca 2024 yılı için hedeflenen rakamlar 60 milyon turist ve 60 milyar dolar gelir olarak belirlenmiştir. Geçmiş yıllarda gerçekleşen artışın bu senede benzer oranlarda olması durumunda 2024 hedeflerine ulaşılması muhtemeldir. Ancak, ülkemizde gelen turist sayısının artırılmasından daha önemlisi nitellikli turizm faaliyetlerinin yürütülmesinin ve kişi başı harcamaların artırılmasının gerekliliğidir.

İSTANBUL HEM DOLULUKTA HEM GELİRLERDE SON YILLARIN EN DÜŞÜK HAZİRAN, TEMMUZ VE AĞUSTOS AYLARINI YAŞIYOR

2024 yılında şu ana kadar gerçekleşen verilere bakıldığında, Taksim ve çevresindeki otellerin doluluk oranlarında (Occ.), günlük oda fiyatlarında (ADR) ve dolayısı ile oda başı gelirlerde (RevPar) genel olarak bir düşüş yaşanmaktadır.

Geçen yıl ülkemizde 6 Şubat 2023’de gerçekleşen deprem felaketi ve seçimler sonrası İstanbul’da işlerin toparlanması 5-6 ayı bulmuştu. 2023 yılının bu zorlu süreçlerinde bile rakamlar bugünden daha iyi durumdaydı. İstanbul, bölgemize gelen turist sayısı açısından hem dolulukta hem gelirlerde son yılların en düşük Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarını yaşıyor.

Bu sene özellikle Körfez Ülkeleri’nden gelen çoğunluğu Taksim bölgesini tercih etmekte olan FIT Segmenti ziyaretçi sayılarında yaşanılan düşüş ve devam eden İsrail Savaşı, Taksim bölgesinde doluluk oranlarının geçmiş yıllara istinaden oteline göre en az % 15-25 arasında düşmesine neden olmuştur. Eylül ayı itibari ile başta grup segmenti konaklamalarında olmak üzere bölgedeki doluluk oranlarının tekrar artacağı öngörülmektedir.

SON DÖNEMLERDE ÖZELLİKLE BDT VE HİNDİSTAN PAZARINA AĞIRLIK VERMEKTEYİZ

Biz; “CVK Park Bosphorus İstanbul” olarak sektörde yaşanılan bu daralmayı başka pazarlar geliştirerek aşmaya çalışıyoruz. Son dönemlerde özellikle BDT ve Hindistan pazarına ağırlık vermekteyiz. Yurt dışında açtığımız temsilciliklerimizle Avrupa ve Amerika pazarından da iş geliştirmeye çalışıyoruz.

Bu yılki fiyatlar geçmiş yıllara göre nasıl değişim gösterdi? Fiyat artışlarının temel sebepleri nelerdir?

Pandeminin hemen sonrasında 2022 ve 2023 yıllarında otel oda fiyatlarında belirgin bir artış sağlanmış olsa da bu sene 2023 yılının altında oda fiyatları bulmak mümkün. Taksim bölgesinde doluluk oranlarında yaşanılan düşüş sonrası işletmeler daha düşük fiyat politikası ile kendi otellerini doldurma çabasındalar.

2024 yılı başından itibaren turistler için genel harcama maliyetlerinde belirgin bir artış olduğu aşikardır. Uçak bileti fiyatlarından yiyecek & içecek fiyatlarına, ulaşım giderlerine, genel ihtiyaç malzemesi fiyat artışlarından, tekstil ürünlerine kadar birçok kalemde fiyat artışları olduğu görülmektedir. Bu artışların temel sebebi olarak artan iş gücü maliyetlerinden, genel işletme giderleri maliyetlerine, artan enerji maliyetlerinden, kira giderleri maliyetlerine, döviz kuru dalgalanmalarından, tedarik zinciri zorluklarına, küresel ekonomik faktörler ve sektörel diğer maliyet değişimleri sıralanabilir.

Enflasyonun otel fiyatlarına ve genel olarak turizm sektörüne etkisi sizce ne derecede?

Yüksek enflasyonun etkisi, başka sektörlerde olduğu gibi otelcilik sektöründe de hem maliyet artışları hem de talep üzerinde aşırı baskı yarattı. Sektörde artan maliyetleri karşılamak adına fiyat artışları zorunlu hale gelirken, bu durumun talebi olumsuz etkilememesi için dikkatli adımlar atılmalıdır. Enflasyonun etkilerini en aza indirmek için operasyonel verimliliğin artırılmasına odaklanılmalıdır.

TÜRKİYE; PAHALI BİR DESTİNASYON DEĞİL

Türkiye’nin “pahalı bir destinasyon” olarak algılanmasına yönelik düşünceleriniz nelerdir?

Türkiye; pahalı bir destinasyon değil, bu şekilde algı yaratılmasını da doğru bulmuyorum. Her ne kadar son dönemlerde yaşanılan yüksek enflasyon nedeniyle piyasadaki fiyat artışları, döviz kurları üzerindeki baskı, toplam seyahat giderlerinin artmasından dolayı böyle bir algı yaratılmış olsa da bu algının zaman içerisinde kaliteli benzersiz deneyimler sunmak süretiyle en kısa sürede giderilmesi mümkündür.

Turizm Bakanı’nın ilk altı ayda gelen yolcu sayısında rekor kırıldığına dair açıklamasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Gelen yolcu sayılarındaki artış, Türkiye’nin turizmdeki cazibesini hala koruduğunun göstergesidir. Ancak; bu artışın sürdürülebilir olması ve aynı zamanda konaklama sektörünün bundan maksimum derecede faydalanması için kayıt dışı konaklamaların önüne geçilmesi ve bu konuda daha etkin çalışmaların yapılması gerekmektedir. Bir de gelen yolcu sayıları değerlendirilirken, Türkiye’ye giriş yapan gurbetçi vatandaşlarımızın sayılarının, transit yolcu sayılarının, Türkiye’de yaşayan yabancı uyruklu kişilerin giriş&çıkış sayılarının ayrı olarak değerlendirilmesi gerektiği kanısındayım.

Olimpiyat oyunlarının konaklama sektörü üzerindeki etkilerini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Olimpiyat oyunları, turizm ve konaklama sektörü için büyük fırsatlar ve etkiler sunar. Yüksek doluluk oranları, fiyat artışları, uzun vadeli şehir imajı gelişimi ve ekonomik faydalar, bu büyük etkinliğin sektöre olan katkılarını kapsamlı bir şekilde yansıtır.

Olimpiyat oyunları; düzenlendiği şehirde büyük bir turistik akışı yaratır. Binlerce sporcu, medya mensubu, turist ve spor sever, ilgili şehre akın ederler. Bu yüksek talep otellerin doluluk oranlarını önemli ölçüde artırır. Yüksek doluluk oranları, otelcilik sektöründeki işletmelerin gelirlerine doğrudan fayda sağlar.

Olimpiyat oyunları, düzenlendiği şehrin uluslararası düzeyde tanınmasını sağlar. Şehirlerin imajını güçlendirir ve gelecekteki turistik çekiciliğini artırır. Şehirlerin turistik altyapısını geliştirmesine ve modernize etmesine yardımcı olabilir. Ulaşım, konaklama ve diğer turistik altyapılar genellikle bu süreçte daha da iyileştirilir.

TURİZM; ÜLKEMİZDE GELECEĞİ BELİRLEYEN SEKTÖRLERİN BAŞINDA GELMEYE DEVAM EDECEKTİR

Yerel ekonomiyi canlandırabilir. Restoranlar, kafeler, mağazalar ve diğer yerel işletmeler, yüksek turist akışı nedeniyle ekonomik olarak faydalanırlar, geçici iş fırsatları yaratılır. Otelcilik, restoran ve ulaşım sektörlerinde ek personel istihdam edilir. Şehirlerin uluslararası yatırımcıların dikkatini çekmesine yardımcı olabilir. Yatırımcılar, şehirdeki altyapı projelerine ve gayrimenkul geliştirme fırsatlarına ilgi gösterebilir. Şehrin ulaşım ağı, konaklama ve spor tesisleri gibi altyapılarını geliştirme fırsatı sunar. Bu gelişmeler etkinlik sonrası şehirdeki yaşam kalitesini arttırır.

Olimpiyat oyunları sırasında düzenlenen özel etkinlikler, festivaller ve kültürel aktiviteler, turistlerin deneyimlerini zenginleştirir ve şehirdeki genel turist memnuniyetini artırır.

Otelcilik sektöründe, Olimpiyat oyunları gibi büyük etkinlikler sırasında yüksek hizmet standartlarının korunması önemlidir. Bu, şehrin genel itibarı ve gelecekteki turizm potansiyeli için kritik bir faktördür.

Turizm; ülkemizde geleceği belirleyen sektörlerin başında gelmeye devam edecektir. İstanbul’un da ilk fırsatta Olimpiyat oyunlarına ev sahipliği yapmasını bekliyoruz. Bu konuda yapılan tüm çalışmaları sonuna kadar destekliyoruz. Hep birlikte yeni başarılara imza atacağımız konusunda hiç şüphem yoktur.

OKUMA ÖNERİSİ: CVK Park Bosphorus Hotel 10. Yılını Kutladı