İngilizce özel ders platformu Preply’nin son araştırması, Türkiye’deki 5 kişiden dördünün en az bir kez yalnız seyahat ettiğini ortaya koydu. Öte yandan araştırmaya göre, Türkiye vatandaşlarının 10 kişiden 7’si, tatile çıkmadan önce güvenlik araştırması yapıyor.
Türkiye’den ve dünyadan katılımcıların seyahat tercihlerini ve güvenlik başlığını inceleyen online İngilizce özel ders platformu Preply’nin yeni araştırması yayınlandı. Araştırmaya göre Türkiye’de 5 kişiden dördü hayatında en az bir kez yalnız seyahat ederken henüz yalnız seyahat etmeyenlerin ise en yakın zamanda böyle bir plan yaptığı görüldü. Preply araştırmasına katılan 27 ülke arasında yalnız seyahat etme oranı açısından Türkiye ilk sırada yer aldı. Dünya ortalamasında ise 5 kişiden yalnızca üçünün tek başına seyahat ettiği görüldü. Araştırma, katılımcıların tatil alışkanlıklarından eğlenme davranışlarına, dünyanın en çok kullanılan yardım çağrısı işaretlerinden yardım çağrısı işaretlerine karşı farkındalığa gibi pek çok başlığı kapsadı.
Araştırma da dikkat çeken bir diğer sonuç ise Türkiye’deki vatandaşların hiç tanımadıkları bir grupla seyahat etme oranı oldu. Sonuçlara göre Türkiye’deki vatandaşların dörtte biri hiç tanımadıkları bir grupla seyahat edebiliyor. Bu oran dünyada %37,39 olarak kaydedilirken, Türk vatandaşlarının dost canlısı olması Türkiye’nin kalabalık gruplar halinde seyahat etme alışkanlığının en önemli sebeplerinden biri olarak yorumlandı.
Türkler seyahat edeceği yerin güvenliğini önceden kontrol ediyor
İngilizce özel ders platformu Preply, dil, kültür ve iletişim odaklı araştırmalarına bir yenisini eklediği son araştırmasında Türklerin seyahat ederken uyguladığı güvenlik önlemlerine de göz attı. Buna göre Türkiye’den araştırmaya katılanların %69,57’si başka bir deyişle 10 kişiden 7’si, seyahat edeceği yerin güvenliğini önceden kontrol ediyor.
Yaz mevsimleri çoğu zaman huzurlu tatillerle özdeşleşmiş olsa da gerek yurt içinde, gerek yurt dışında bir yere tatile gidenler için güvenlik her zaman en baş endişe unsurlarından biri olmayı sürdürüyor. Günümüz dünyasında kutuplaşmaların sürdüğü, ekonomik zorlukların suç oranlarını artırdığı bir ortamda herkesin tehlike anında ne yapacağını bilmesi çok daha kritik hale geldi. Bu konuda sahip olunan farkındalık ve bilinç seviyesini ölçmek isteyen online İngilizce ders platformu Preply araştırmasında, konuyla ilgili bu kapsamlı çalışmaya imza attı.
Acil durum işaretleri evrensel bir dil oluşturuyor
27 ülkede binlerce katılımcının verdiği yanıtlarla gerçekleştirilen Preply araştırmasında, %23,91 oranla 4 Türk’ten biri kamusal alanda tacize uğradığını söyledi. Bar ve gece kulübü gibi ortamlarda da Türk vatandaşlarının böyle risklerle karşılaştığını, öte yandan Türkiye’de kendini en az bir kez kaçırılma riski altında hissettiği durumlar yaşadığını söyleyenlerin oranının ise 10 kişide bir olarak belirtildi. Araştırmada veriler, bu durumlarda kalanlarında yardım istemek için kullanabileceği çeşitli imdat çağrılarının ve acil durum sinyallerinin özetlendiği bir bölümle devam etti.
Preply analistleri araştırma sonuçlarını yayınladıkları blog içeriğinde, Angel Shot, STAN, ev içi şiddet yardım sinyali, avuç içinde siyah nokta gibi çeşitli işaretlerin doğrudan bir sözel açıklamaya ihtiyaç kalmadan evrensel bir iletişim dili oluşturduğuna dikkat çekti. Evrensel bir iletişim dili oluşturan bu yardım işaretlerinin Türkiye’de bilinirliği ise dünya ortalamasının üzerinde. Araştırmaya göre Türkiye’deki iki vatandaştan biri, baş parmağın dört parmakla avuç içinde kapatılmasıyla yapılabilen ev içi şiddet yardım sinyalini bildiğini söyledi.
2 kişiden biri acil durum sinyali ile karşılaştığında ne yapması gerektiğini biliyor
Dil öğrenmeye istekli herkese, yabancı dil öğrenme amacına uygun seçenekleri sunan Preply’nin araştırması, araştırmaya katılan her 2 katılımcıdan birinin acil durum çağrısıyla karşılaştığında ne yapacağını bildiği de ortaya çıkardı. Dünyada %48,72 olarak ölçülen oran Türkiye’de ise katılımcıların %48,91’i olarak ölçüldü.