İstanbul’un Turizmde Altın Yılı: İlk 7 Ayda Tarihi Ziyaretçi Sayısı!

Last Updated on 24 Ağustos 2024 by Turizm Günlüğü

Dünya turizminin öncü şehirlerinden İstanbul, 2024 yılının ilk yedi ayında 10 milyon 467 bin 313 yabancı ziyaretçi ağırlayarak, tarihindeki en yüksek ziyaretçi sayısına ulaştı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre, bu rakam geçen yılın aynı dönemine göre %7,06’lık bir artışı temsil ediyor ve İstanbul’un Türkiye turizmindeki lider konumunu pekiştiriyor.

Temmuz Ayında İstanbul’a Yoğun İlgi

2024 Temmuz ayında İstanbul, 1 milyon 905 bin 146 yabancı turist ağırladı. Bakanlık verilerine göre, bu turistlerin büyük bir çoğunluğu havayolu ile şehre ulaştı. İstanbul Havalimanı ve Sabiha Gökçen Havalimanı, şehrin uluslararası kapısı olarak öne çıkarken, Temmuz ayında hava yoluyla gelen ziyaretçi sayısı 1 milyon 832 bin 661 olarak kaydedildi. Temmuz ayında deniz yoluyla İstanbul’a gelen ziyaretçi sayısı ise 72 bin 485 olarak gerçekleşti ve bu rakam, geçen yılın temmuz ayı verilerine göre %45,90 oranında artış gösterdi.

Kruvaziyer Turizminde Büyük Artış

Aynı dönemde, İstanbul’da kruvaziyer turizmi de büyük bir yükseliş gösterdi. Galataport İstanbul’a gelen yolcu sayısı geçen yılın aynı dönemine göre %18,6 oranında arttı. Ayrıca gemi başına %30 oranında daha fazla yolcu İstanbul’a ulaştı.

Rusya, Almanya ve ABD Ziyaretçileri Ön Planda

Rusya, 192 bin 18 ziyaretçi ile Temmuz ayında İstanbul’a en çok turist gönderen ülke oldu. Almanya ve Amerika Birleşik Devletleri ise sırasıyla en çok ziyaretçi gönderen diğer ülkeler arasında yer aldı. Onları ise Suudi Arabistan ve İran takip etti.

Havalimanları Turist Akınına Uğruyor

İstanbul Havalimanı, Temmuz ayında 1 milyon 323 bin 449 yabancı ziyaretçi ile en çok kullanılan havalimanı olurken, Sabiha Gökçen Havalimanı 507 bin 539 ziyaretçi ile ikinci sırada yer aldı.

Bu rekorlar, İstanbul’un kültür ve tarih turizminde dünyanın dört bir yanından ziyaretçilerin vazgeçilmez tercihi olmaya devam ettiğini gösteriyor. Şehrin turizmdeki başarısı, hem yerel ekonomiye büyük katkı sağlamakta hem de Türkiye’nin dünya turizm sahnesindeki prestijini artırmakta.