VAHATUDER’den Meclise Çağrı: Turizmcilere De Yeşil Pasaport Verilsin!

yeşil pasaport
VAHATUDER Başkanı Abdullah Tunçdemir

Last Updated on 29 Ağustos 2024 by Turizm Günlüğü

VAHATUDER Başkanı Abdullah Tunçdemir, 19 yeni meslek grubuna yeşil pasaport hakkı tanınması için kanun teklifinin meclise sunulduğunu hatırlatarak “Sıkça seyahat etmek zorunda olan turizm profesyonellerinin de bu meslek grupları arasına eklenmesini talep ediyoruz” dedi.

Vize Engeli, Turizm Sektörünü Zorluyor

Turizmciler, vize sorunun çözümü için yeşil pasaport talebini giderek daha yüksek sesle dile getirmeye başladı. Yeşil pasaport, vize engelini aşarak yurt dışı fuarlarına katılımı kolaylaştırabilir ve böylece bölge turizminin uluslararası tanıtımını güçlendirebilir. Özellikle Van bölgesi, bu konuda öncü bir rol üstleniyor. Van’da faaliyet gösteren Van Gölü Havzası Turizm Derneği (VAHATUDER), bu talebi gündeme taşıyan önemli bir aktör olarak dikkat çekiyor.

Van bölgesinden turizmciler, vize engelinin aşılması durumunda, uluslararası pazarlarda daha etkin olabileceklerine inanıyorlar. Yeşil pasaportun seyahat acenteleri için sağladığı avantajlar, hem bölgenin hem de Türkiye genelinin turizm gelirlerini artırma potansiyeli taşıyor.

Turizmciler Yeşil Pasaport İçin Sesleniyor

Türkiye’nin dünya çapında önde gelen turizm destinasyonlarından biri olduğunu vurgulayan Dernek Başkanı Abdullah Tunçdemir, “Ülkemiz, sunduğu kaliteli hizmetler, restoranları ve otelleri ile global turizm sektöründe lider konumda. Ancak biz turizm çalışanları, dünyanın birçok yerini gezmemize rağmen, hala yeşil pasaport sahibi değiliz. Elbette ithalat, ihracat yapanlara ya da ilgili kurumlara, memurlara verilmesine karşı karşı değiliz. Ama eğer verilecekse, en başta turizmcilere, tur operatörlerine verilmesi lazım. Çünkü tur operatörleri, acenteler grupları getiriyor, pazarlama yapıyor ve dolayısıyla ülkesine, bölgesine ve iline katkıda bulunuyor” diye konuştu.

“Meclise Sunulan Gruplar İçerisinde Turizmcilerin De Yer Almasını İstiyoruz”

Turizmcilerin vize almadan hiç bir ülkeye gidemediğine dikkat çeken Tunçdemir ayrıca, vize zorunluluğunun kendisinin ve meslektaşlarının işlerini zorlaştırdığını belirterek, “Yıllardır burada tur operatörlüğü yapıyorum ve eskiden dünya genelinden turistler ağırlıyorduk. Ancak şimdi, vize engelleri nedeniyle Avrupa pazarına erişimimizi kaybettik. Yeşil pasaportumuz olsa, bu bağlantıları yeniden kurabilir ve turizmimizi canlandırabiliriz” dedi.

Tunçdemir, meclise sunulan kanun teklifinde turizmcilerin de dahil edilmesi için yetkililere çağrıda bulundu.