Seyahat Acentaları ve TURSAV Vakfı Arasında İddialar: Suçlamalar ve Beraat Kararı Detayları

Seyahat Acentaları ve TURSAV Vakfı Arasında İddialar: Suçlamalar ve Beraat Kararı Detayları
Seyahat Acentaları ve TURSAV Vakfı Arasında İddialar: Suçlamalar ve Beraat Kararı Detayları

Last Updated on 2 Eylül 2024 by Turizm Günlüğü

Seyahat acentalarının TURSAV Vakfına zorla bağış yapmaya zorlandığı iddiaları üzerine başlatılan hukuki süreç, İstanbul 35. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen dava ile son buldu. Mahkeme, yapılan suçlamaların kanıtlanamadığına hükmederek sanıkların tamamına beraat kararı verdi. Bu karar, TURSAV Vakfı’nın seyahat acentaları tarafından desteklenmeye devam edilmesi gerektiğine dair inancı pekiştirdi.

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB), resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada şunları belirtti:

“Seyahat Acentası kuruluşu sırasında TURSAV Vakfına zorla bağış toplandığı iddia edilerek T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca doğrudan ve Bakanlığa bağlı Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce Cumhuriyet Savcılığı’na 4 kez aynı konu ve olaylara dayanılarak suç duyurusunda bulunulmuş, Cumhuriyet Savcılıkları bu suç duyurularının 3’ünde “Kovuşturma Yapılmasına Yer Olmadığına” dair karar vererek soruşturmaları kapatmış olup, 4’üncü başvuru neticesinde TÜRSAB ve TURSAV Yönetim Kurulu üyelerinin bir kısmı hakkında ceza davası açılmıştı.

İstanbul 35. Asliye Ceza Mahkemesi’nde “Görevi Kötüye Kullanma” suçu kapsamında görülen dava neticesinde “Sanıkların görevlerinin gereklerine aykırı hareket ederek vakfa bağışta bulunmayan acentaların işlemlerini geciktirerek veya yapmayarak acentaları bağış yapmaya zorladıkları, bu şekilde görevi kötüye kullanma suçunu işledikleri iddiası ile açılan kamu davasında, sanıkların suçlamaları kabul etmemiş olmaları, mahkememizce ve talimat yoluyla dinlenen tanıkların yeminli beyanlarında zorlama ile bağış yapmadıklarını beyan etmiş olmaları dikkate alınarak, sanıkların savunmalarının aksinin kanıtlanamadığı kanaatine varılmıştır.” gerekçesi ile tüm sanıklar hakkında BERAAT kararı verilmiştir.

Yargılama sonucunda Birliğimizin TURSAV Vakfı üyeliğine ilişkin teşvik ve önerilerinin hukuka uygunluğu tescillenmiş olup, TURSAV Vakfının gelecekte seyahat acentalarının destekleri ile üye sayısını genişleterek güçleneceğine ilişkin inancımız artmıştır.

Seyahat Acentalarını bu vesile ile bir kez daha Vakfımıza üye olmaya davet ediyoruz.”