Öğrenci Vizesi Nedir, Nasıl Alınır? Başvuru Süreci, Belgeler ve Detaylar

Öğrenci vizesi, yurt dışı eğitim
Görsel: Depositphotos

Last Updated on 3 Eylül 2024 by Turizm Günlüğü

Öğrenci Vizesi Başvurularında Dikkat Edilmesi Gerekenler Neler?: Başvuru sürecinin zamanlaması, gereken belgeler ve işlem süreleri gibi önemli detayların yer aldığı bu rehberimizde eğitim sürecinizde karşılaşabileceğiniz sağlık kısıtlamaları ve süreci hızlandırmaya yönelik bilgiler de dahil olmak üzere tüm sorularınızın cevabı bu yazıda!

Öğrenci Vizesi Nedir? Kimlere Verilir?

Görsel: Depositphotos

Öğrenci vizesi, yurt dışında dil kursları, lisans, yüksek lisans, doktora programları, çalışma iznine sahip sertifika programları ve Erasmus gibi farklı akademik programlara katılmak isteyen öğrenciler için gerekli olan bir vize türüdür. Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde yurt dışı eğitimi görmek isteyen bireylerin, Schengen bölgesine giriş yapabilmeleri için Schengen öğrenci vizesi almaları gerekmektedir. Bu vize, küresel eğitim fırsatlarına erişim sağlarken, kültürel ve akademik bir zenginlik sunar.

Okuma Önerisi: Discover EU Nedir?

En Uygun Başvuru Zamanı Nedir?

İngiltere Vizesi Talebindeki Artış: 2023'ün İlk Aylarında Reddedilen Başvurular Azaldı

Öğrenci vizeleri için başvurular, kabul aldığınız akademik programın başlama tarihine göre zamanlanmalıdır. Farklı ülkelerin farklı süreçleri olduğundan, başvurularınızı olabildiğince erken yapmanız önerilir. Genellikle, seyahat tarihinden en az 90 gün (3 ay) öncesine kadar başvurular kabul edilmekte, bazı durumlarda ise eğitim başlangıcından 180 gün (6 ay) öncesine kadar başvuru yapılabilir.

Vize İşlem Süreleri Ne Kadardır?

Yatırımla Vatandaşlık: 'Altın Pasaport' Dünyasının Az Bilinen GerçekleriHer ülkenin öğrenci vizesi için işlem süresi farklılık gösterir. Yoğun dönemlerde süreç uzayabilir, bu nedenle başvurularınızı mümkün olduğunca erken yapmanız tavsiye edilir. Bu nedenle ilgili ülkelerin web sitelerini ziyaret ederek açıkça belirtilen vize işlem süreleri hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz. Ve unutulmamalıdır ki vize başvurusunun kabulü veya reddi ile ilgili süreçler tamamen ilgili büyükelçiliklerin/temsilciliklerin yetkisindedir.

Okuma Önerisi: Yurt valizinizde neler olmalı? İhtiyaç listenize yazmanız gerekenler

Öğrenci Vizesi İçin Hangi Belgeler Gerekli?

Öğrenci vizesi başvurularında gereken bazı temel belgeler şunlardır:

  • Geçerli pasaport ve fotoğraf
  • Kabul mektubu
  • Mali durum kanıtı ve finansal belgeler
  • Öğrenci kredi onayları
  • Akademik nitelikler (sertifikalar, test puanları…vb.)
  • İngilizce dil yeterlilik belgeleri
  • Uluslararası öğrenci sağlık sigortası kanıtı
  • İkametgâh belgesi
  • Dil tercih formu
  • Diploma ve transkript (mevcutsa)
  • Öğrenci belgesi
  • Vize harç makbuzu
  • Muvafakatname (18 yaş altı için veli izin belgesi)
  • Vukuatlı nüfus kayıt örneği (adli sicil kaydı)
  • Askerlik durum belgesi (isteniyorsa)
  • Vize sponsorluk dilekçesi…vb.

İngiltere, Fransa, Yunanistan ve Almanya gibi ülkeler, 90 günden az sürecek yurt dışı eğitim programları için öğrenci vizeleri başvurusunda daha az evrak talep etmektedir. Kısa dönemli öğrenim vizeleri hakkında en güncel ve doğru bilgiye erişmek için, başvuruda bulunacağınız ülkenin konsolosluk, başkonsolosluk veya resmi vize başvuru merkezleri ile doğrudan iletişime geçmeniz önerilir. Bu sayede, yurt dışında eğitim deneyiminizi kolaylaştıracak pratik ve hızlı bir başvuru süreci gerçekleştirebilirsiniz.

Okuma Önerisi: KYK yurt detayları; Başvuru, yurt tipleri, yasaklar

Başvuru Durumu Nasıl Takip Edilir?

Öğrenci vizesi için başvuruda bulunduğunuz aracı kurumun varsa SMS hizmetinden yararlanabilir, başvurunuzun ilerleyişi hakkında güncel bilgileri direkt olarak aracı kurumunuzdan alabilirsiniz. Ancak aracı kurumunuzun konsolosluk veya büyükelçilikler tarafındaki değerlendirme süreci sırasında başvuru durumunu takip edemeyeceğini unutmayınız.

Pasaportum Vize Başvuruma Uygun mu?

Türk Pasaportuyla Kaç Ülkeye Vizesiz Seyahat Ediliyor?Vize başvuruları öncesinde bir pasaporta sahip olmanız gerekir. Pasaportunuzda vize damgası için yeterli boş sayfanın bulunması önemlidir. Ülkeden ülkeye değişse de pasaportunuzda en az iki kullanılabilir boş sayfa olması talep edilmektedir. Aracı kurumunuzun pasaportunuzun hedef ülkenin düzenlemeleriyle uyumlu olup olmadığı konusunda size rehberlik etmesini istemeyi unutmayın.

Ayrıca aracı kurumunuzun öğrenci vizesi başvurunuzun yapılacağı zamana kadar; bu süreçte vize başvurusu için hesap oluşturma, gerekli belgelerin yüklenmesi ve biyometrik verilerin teslim edilmesi için vize başvuru merkezinde randevu alma gibi idari görevlerde size destek sağlayacağından emin olun.

Öğrenci Vizesi Kategorisi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Öğrenci vizeleri, akademik programınızın zamanlaması, giriş izinleri ve diğer önemli faktörlerle uyumlu olmalıdır. Ayrıca, aile bireylerinin öğrenciyle birlikte seyahat edebilme durumu, öğrencinin yarı zamanlı çalışma izni ve çalışma saatleri gibi ek detaylar da önemlidir.

Süreci Hızlandırmak Mümkün mü?

Türkiye'den her yıl yaklaşık 20 bin öğrenci Erasmus'la AB ülkelerine gidiyor.
Türkiye’den her yıl yaklaşık 20 bin öğrenci Erasmus’la AB ülkelerine gidiyor.

Vize başvurusu yapıldıktan sonra aracı kurumunuzun süreci hızlandırması mümkün değildir ve kurumunuzdan aldığınız ek ücretli hizmetlerin nihai karar üzerinde herhangi bir etkisi yoktur. Başvuru sahibi öğrenci, bazı durumlarda (örneğin Birleşik Krallık’a seyahat edecek ise) hızlandırılmış vize işlemi hizmeti talep edebilir.

Sağlık Kısıtlamaları Var mı?

Turizm Günlüğü’nün görsel partneri: Deposit Photos.

Bazı ülkeler, öğrenci vizesi başvurularında sağlık testleri ve aşı kanıtları gibi ek sağlık kısıtlamaları uygulayabilir. Özellikle bulaşıcı hastalıklar açısından belirli testler ve aşılar gerekebilir. Ayrıca, bazı ülkeler öğrenci vizesi vermeden önce zorunlu sağlık sigortası talep edebilmektedir.

Öğrenci Vizesi Ücreti Ne Kadar?

2023 yılı için öğrenci vizesi ücreti 80 Euro olarak belirlenmiş, 6-12 yaş arasındaki çocuklar için bu ücret 40 Euro olarak açıklanmıştı. Öğrenci vizesi toplam maliyeti ise noter işlem ücreti, vize harcı, seyahat sigortası, yeminli tercüman ve vize randevu ücretleri gibi çeşitli unsurlardan oluşmaktadır. Bu ücretler kurumdan kuruma değişkenlik gösterebilir ve aracı kurumlar aracılığıyla yapılan başvurularda ek masraflar ortaya çıkabilir. En güncel bilgi ve detaylar için ilgili konsolosluklarla doğrudan iletişime geçmenizde fayda var.

Ülkelere göre farklılık gösteren öğrenci vizesi başvuru süreçleri hakkında bu alanda doğrudan eğitim hizmeti veren resmi ve güvenilir kuruluşlarla iletişime geçmeniz önemli.