Last Updated on 4 Eylül 2024 by Turizm Günlüğü
FTI’nin iflası, birçok seyahat acentesi için uzun vadeli sonuçlar doğuracak. Etkilenenler, müşterilerin yolculuğundan sonra komisyonlarını aldıran acenteler olacak. Bu acentelerin iflas kütlesinden herhangi bir, ya da çok az para alması bekleniyor. Bu durumu, Müller-Heydenreich Bierbach & Kollegen hukuk firmasından Axel Bierbach bir basın toplantısında açıkladı.
Touristik Aktuell gazetesinde yer alan habere göre; Hangi seyahat acentelerinin bu ödeme modelini tercih ettiğini iflas yöneticisi kesin olarak belirtemedi, ancak birçok acente olduğu düşünülüyor. Bierbach’a göre, rezervasyonların yüzde 50’si çevrimiçi seyahat acenteleri, yüzde 50’si ise yerleşik seyahat acenteleri üzerinden gerçekleşmiş. “Bu yüzde 50’nin çoğunluğu, yolculuktan sonra komisyon ödemesi yapılmasını tercih etti,” diye açıkladı iflas yöneticisi, ancak aracıların talep hakkının olup olmadığını sorgulayan bir soru da ortaya attı. Neticede, yolculuk gerçekleşmemiş. Ayrıca, seyahat acentelerine herhangi bir zararın olup olmadığı da şüpheli. “İşler iyi gittiğinde, seyahati tekrar satabilmiş olabilirler.”
Alacaklılar iflas tablosuna taleplerini kaydedebilirler
Toplamda tahmini olarak 350.000 alacaklı şimdi taleplerini iflas tablosuna kaydedebilir. Bir alacaklılar toplantısı 20 Kasım’da Münih’te gerçekleşecek. Bierbach’a göre, büyük bir çoğunluk paket tur müşterileri olup, bu müşteriler Alman Seyahat Güvenlik Fonu (DRSF) tarafından – ancak paket tur için – tazmin edilecekler. Ek hizmetler için, örneğin seyahat iptal sigortası veya geziler için talepler, iflas yöneticisine yapılmak zorunda. Ayrıca, taleplerini alamayacak olan yaklaşık 2.000 ila 3.000 otelci ile diğer hizmet sağlayıcılar ve tedarikçiler de bulunuyor. Çünkü FTI Grubu’nun biriktirdiği borç miktarı devasa.
Yalnızca FTI Touristik GmbH’nin borçlarının yaklaşık bir milyar Euro olduğunu tahmin eden Bierbach, bu borçlara karşı duracak varlıkların miktarı ve alacaklılara ödeme yüzdesinin hesaplamalarına dair iflas yöneticisi henüz kesin bir şey söyleyemiyor. Bierbach, şirketin 110 şirketten oluşan karmaşık yapısının bazı birimlerinin başarıyla satıldığını belirtti ve özellikle Windrose, 5vorFlug, yüzde 50 hissesi olan TVG ve Erf24 çağrı merkezine atıfta bulundu. Anixe Polonya ve You Travel ile ilgili müzakerelerin devam ettiğini, aynı şekilde Ticketshop Grubu ile ilgili müzakerelerin de sürdüğünü söyledi.
Otel satışlarından büyük beklentiler var
Özellikle otellerin satışından büyük beklentileri olduğunu belirten Bierbach, “Bu alanda yatırımcı arayışı çok başarılı gidiyor,” dedi. “Birkaç teklif veren ile yoğun ve ileri seviyede görüşmeler yapıyoruz.” FTI’ye ait 54 otel var, sekizi mülkiyetinde, diğerleri ise işletme ve mülkiyet şirketlerinde. Yunanistan’daki bir otel hariç hepsi açık kalmaya devam ediyor ve iyi rakamlar kaydediyor – iflas yöneticisine göre bu iyi bir haber, çünkü FTI Grubu’na ait yaklaşık 11.000 çalışandan 7.500’ü otellerde çalışıyor.
DMC’lerde durum pek iyi değil
17 ülkedeki sayısız DMC’de durum daha az olumlu. Bazıları iflas başvurusunda bulunmuş veya çalışanlarını işten çıkarmış. İflas başvurusu yapıldığı zaman DMC’lerde yaklaşık 1.500 uzman çalışıyordu. “Umarız diğer tur operatörlerinde iş bulabilirler,” dedi Bierbach.
Almanya’daki ekipten şu ana kadar 320 çalışan yeni bir iş buldu. “Ancak 1 Eylül itibarıyla yaklaşık 600 çalışanı serbest bırakmak ve işten çıkarmak zorunda kaldık,” diye açıkladı Bierbach. İşlemlerin yürütülmesi için 130 kişi daha kalacak.
FTI, acil bir durumda iflas başvurusunda bulunmak zorunda kaldı
FTI Grubu, Axel Bierbach’ın işlemeye başladığı ilk büyük şirket değil. Görüşme sırasında, özellikle Sport Scheck’in iflasıyla bağlantılar çizdi. Bu durumda da, şirket FTI gibi satıldı ve kurtarıldı gibi görünse de, Sport Scheck bir şeyler ters giderse ne yapılacağına dair bir plana sahipti. FTI Grubu için, özellikle Sport Scheck ile karşılaştırıldığında farklı bir iş modeli nedeniyle, bu şekilde bir plan olmadığından, şirket acil bir durumda iflas başvurusunda bulunmak zorunda kaldı.
İflasın nedenleri arasında, satış gerçekleşmesine rağmen FTI’nin pazardaki değişiklikler gösterildi. Satıştan önce müşterilerin beklenenden çok daha az rezervasyon yaptığı, ayrıca birçok otelin mevcut anlaşmalara rağmen aniden ön ödeme talep etmeye başladığı belirtildi. Bu olumsuz etkiler, satış ve önemli bir yatırımcının katılımının duyurulmasına rağmen giderilemedi, böylece kapanışa kadar kısa sürede “yüksek iki haneli milyonlarca Euro’luk” ek bir likidite ihtiyacı ortaya çıktı.
Müşterilerin rezervasyon davranışlarının neden değiştiği sorusuna, Bierbach özellikle seyahat acentelerinin ihtiyatlı davranışlarına işaret etti. Sebepleri daha yakından incelemek istediğini söyledi. Ayrıca, FTI’nin iflas geciktirmesi olup olmadığını da araştıracak. Ancak şu anda başvurunun geç yapıldığına dair bir işaret yok. “Evet, FTI mali zorluklar içindeydi,” dedi. Ancak bu, yönetimin başvuru yapma zorunluluğu olduğu anlamına gelmez.
1 Eylül 2024 tarihli bir kararla Münih Amtsgericht, FTI Touristik GmbH ve Big Xtra GmbH’nin mal varlıkları üzerine iflas süreçlerini başlattı. Konsern bu yıl 3 Haziran’da iflas başvurusunda bulunmuştu.