AB İçinde Serbest Seyahat Hakkı Veren “Ulusal Kart” Programı Tehlikede

Ulusal Kart
Turizm Günlüğü'nün Görsel Partneri Deposit Photos

Last Updated on 5 Eylül 2024 by Turizm Günlüğü

AB Komisyonu, Macaristan’ın “Ulusal Kart” Programına ilişkin belirsizlikler için açıklama talep etti: Rus ve Belarus vatandaşlarına Schengen Vizesi kolaylığı verilmesi konusundaki endişeler artıyor.

ANKARA (AA) – Avrupa Birliği (AB) Komisyonunun İçişlerinden Sorumlu Üyesi Ylva Johansson, Rus ve Belarus vatandaşlarına AB içinde serbest seyahat hakkı veren “Ulusal Kart” programına ilişkin Macaristan’dan talep edilen izahata verilen yanıttaki iki hususu “belirsiz” bulduğunu, bunlara açıklık getirilmesi için yeniden mektup gönderdiğini bildirdi.

Johansson, Avrupa Parlamentosu’ndaki Sivil Özgürlükler, Adalet ve İçişleri Komitesi toplantısında, Macaristan’ın Rus vatandaşlarına Schengen vizesi kolaylığı sağlayan “Ulusal Kart” isimli programına ilişkin açıklamada bulundu.

Programa ilişkin Macaristan hükümetinden izahat talep ettiği mektubu 1 Ağustos’ta gönderdiğini dile getiren Johansson, mektubunda Budapeşte’ye “Rus ve Belarus vatandaşlarına yönelik denetimlerin artırılması gerektiğini hatırlattığını” aktardı.

Johansson, Macaristan’ın cevabına ilişkin değerlendirmenin sürdüğünü belirterek, “Ancak Macaristan’ın cevabının iki hususu belirsiz bıraktığını şimdiden söyleyebilirim” dedi.

Bunlardan ilkinin, “Macar hükümetinin, mevcut siyasi durumda neden böyle bir planın gerekli ya da uygun olduğunu düşündüğü” olduğunu söyleyen Johansson, programdan beklenen ulusal ekonomik kazanımların “sınırlı” ve Schengen bölgesine yönelik potansiyel güvenlik tehdidine kıyasla “orantısız” olduğu değerlendirmesinde bulundu.

“İşçiler neden AB içinde bulunamıyor?”

Johansson, Macar hükümetinin programın ülkedeki iş gücü açığını azaltmasını amaçladığı yönündeki açıklamalarına karşılık, “Neredeyse tüm üye ülkeler gibi Macaristan’ın da iş gücü açığı olduğunu anlıyorum. Ancak bu işçiler neden AB içinde ya da işbirliği içinde olunan diğer üçüncü ülkeler aracılığıyla bulunamıyor?” dedi.

İkinci hususun ise diğer ülke vatandaşlarına uygulanan güvenlik kontrollerinin “artan risklere rağmen” Rus ve Belarus vatandaşlarına da uygulanması olduğunu belirten Johansson, “Ayrıca Rus ve Belarus vatandaşlarının Ulusal Kart başvuruları değerlendirilirken güvenlik risklerinin nasıl değerlendirildiği de belirsiz” diye konuştu.

Johansson, bu iki noktaya açıklık getirmesi için Macaristan’a yeni bir mektup gönderdiğini belirtti.

AB ile Macaristan arasında “Rus vatandaşlarına Schengen vizesi kolaylığı” gerginliği

AB ile Macaristan arasında Budapeşte’nin Birliğin dönem başkanlığını devralmasının ardından Başbakan Viktor Orban’ın Moskova ziyaretiyle başlayan gerginlik, Rus vatandaşlarına Schengen vizesi kolaylığı sağlanması nedeniyle devam ediyor.

Orban’ın Moskova ziyaretinin yankıları sürerken Macaristan bu kez de Rus ve Belarus vatandaşlarına AB içinde serbest seyahat hakkı veren “Ulusal Kart” programını uygulamaya koymuştu.

Bunun üzerine Johansson, Macar hükümetinden karara ilişkin izahat istemiş, Macar tarafı yanıtını gecikmeli olarak Brüksel’e iletmişti.