Alman Turistlerin İlgisi Akdeniz’den Balkanlar’a Kayıyor

Vizesiz seyahatin yeni adresi Arnavutluk
Alman Turistlerin İlgisi Akdeniz'den Balkanlar'a Kayıyor

Last Updated on 19 Eylül 2024 by Turizm Günlüğü

Sonbahar 2024 seyahat trendlerinde Alman turistlerin tercihi değişiyor. Türkiye gibi geleneksel Akdeniz destinasyonlarına olan talep azalırken, Sırbistan, Arnavutluk ve Hırvatistan gibi Balkan ülkeleri, uygun fiyatlar ve kültürel cazibeleriyle öne çıkıyor. Direkt uçuşların artmasıyla da bölgeye olan ilgi her geçen gün büyüyor.

Almanya’dan gelen turistler artık tatil için Türkiye’yi değil, Balkanları tercih ediyor. Tarihi dokusu, doğal güzellikleri ve kültürel zenginlikleriyle Balkanlar, Alman turistlerin yeni gözdesi haline geldi. Peki, bu trendin arkasındaki sebepler neler? Detaylar haberimizde.

Alman Seyahat Talebinde Sonbahar 2024 İçin Balkanlar Yükseliyor

Alman gezginler sonbahar 2024 kaçamakları için Balkanları giderek daha fazla göz önünde bulunduruyorlar; Sırbistan, Arnavutluk ve Hırvatistan gibi destinasyonlar önemli talep art

ışı görüyor. Akdeniz destinasyonları popülerliğini korurken, Almanlar kültürel cazibeler, para değeri ve Almanya’dan yeni doğrudan uçuşlar sayesinde geleneksel olmayan orta ve uzun mesafeli yerlerde çeşitli deneyimler arıyorlar. Mabrian seyahat istihbaratına göre durum böyle.

Barcelona, İspanya, 12 Eylül 2024 – Alman gezginler sonbahar 2024 kaçamakları için Akdeniz ülkelerini tercih etmeye devam ederken, Mabrian’ın (The Data Appeal Company bünyesindeki küresel seyahat istihbarat platformu) verileri, kültür, açık hava deneyimleri ve daha iyi fiyat değeri sunan alternatif destinasyonlara yönelik büyüyen bir ilgiyi ortaya koyuyor. Balkan Yarımadası’ndaki bazı noktalar, mevsimsel talep trendleri arasında yükseliyor.

Veriler, Almanların 2024 sonbahar seyahat planlarının, Akdeniz’deki güçlü talebin hafif bir yeniden ayarlamasını ve Kafkaslar ve Orta Asya’da alternatif orta mesafe destinasyonlarına, bazı İskandinav ülkeleri ile uzun mesafe Asya ve Ortadoğu destinasyonlarına yönelik talep artışını yansıttığını gösteriyor.

Alman Turistlerin İlgisi Akdeniz'den Balkanlar'a Kayıyor
Alman Turistlerin İlgisi Akdeniz’den Balkanlar’a Kayıyor

Mabrian bulguları, Almanların sonbahar seyahat ilgi ve motivasyonları hakkında döngüsel verilerle birlikte, Mabrian’ın Arama Payı Endeksi’ne dayalı ilham verici seyahat talebi verilerini birleştiriyor. Belirli bir kaynak pazarı ve zaman dilimi göz önünde bulundurulduğunda, Arama Payı Endeksi, toplam uçuş aramalarıyla belirli destinasyonlar için spontan aramaları korele eden bir yüzdedir.

Bu analiz için, Arama Payı Endeksi, Eylül ve Kasım 2024 arasındaki seyahatler için en az üç ay öncesinden yapılan Almanya’daki uçuş aramalarını izledi ve Alman seyahat pazarı için en iyi performans gösteren destinasyonlara odaklandı. “Onaylanmış rezervasyonların aksine, bu oran belirli destinasyonlara olan pazar ilgisini gösterir,” diye belirtiyor Mabrian’da Pazarlama ve İletişim Direktörü ortağı Carlos Cendra. “Rezervasyonların onaylanması birçok faktöre bağlıdır; mevcut bağlantılardan, uçuş ve konaklama fiyatlarına veya seyahat severlerin satın alma veya harcama istekliliğini etkileyebilecek diğer olgulara kadar.”

Geleneksel Akdeniz destinasyonları birçok Alman gezgini çekmeye devam ederken, “yükselen destinasyonlara olan artan ilgi, seyahat tercihlerinde daha geniş bir değişimi yansıtıyor. Alman turistler giderek daha benzersiz, para değeri yüksek deneyimler arıyorlar; bu deneyimler kültürel cazibeler, gastronomi ve açık hava maceralarını birleştiriyor,” diye işaret ediyor Carlos Cendra.

2023 aynı dönemine kıyasla, Almanların Akdeniz destinasyonlarına (özellikle Türkiye, İspanya, İtalya, Fransa veya Yunanistan) yönelik mevsimsel talebi, hala güçlü olmakla birlikte, stabil hale geliyor veya hafifçe azalıyor. Portekiz ve Tunus bu trendin istisnaları; Almanya’dan gelen mevsimsel talep sırasıyla %5 ve %52 artıyor.

Alman Turistlerin İlgisi Akdeniz'den Balkanlar'a Kayıyor
Alman Turistlerin İlgisi Akdeniz’den Balkanlar’a Kayıyor

Balkanlar: Orta Mesafe Sonbahar Kaçamakları için Yükselen Yıldız

Foto: Yaşar Çelik / Vizesiz seyahatin yeni adresi Arnavutluk

Balkanlar’da, Sırbistan, Hırvatistan (+45%), Sırbistan (+25%) ve Arnavutluk (+73%) gibi destinasyonlar, Alman gezginlerden sonbahar 2024 için ilham verici talepte dikkate değer bir büyüme gördü. Bu artış, bölgenin kültürel bir merkez olarak cazibesiyle birlikte dışarıda ve macera turizmi seçeneklerinden kaynaklanıyor. Mabrian’ın analizi, Balkanlara olan talebin, özellikle doğrudan uçuş bağlantıları olan bölgelerde Almanya genelinde eşit şekilde dağıldığını gösteriyor.