Günümüzde, teknoloji devleri, otomobilin ötesinde, gökyüzünü hedef alıyor. Yakıt türlerinin evrimiyle birlikte, araç konseptleri de yıllar içinde büyük bir dönüşüm yaşadı. Artık sadece karada değil, gökyüzünde de yolculuk yapmaya hazırız. İşte uçan araba teknolojileri.
Hollanda’nın Pal-V Liberty’sinden Birleşik Krallık’ın Airspeeder Mk3 ve Volar’ına, ABD’nin HEXA ve Midnight modellerine kadar uçan araçlara yönelik çalışmalar, dünya çapında hız kazanıyor.
ABD, uçan araç teknolojisinde liderliği hedefliyor
Havacılık sektörünün zirvesinde yer alan Airbus ve Boeing, bu yeni dönemde de iddialarını sürdürüyor. Boeing, Wisk ile iş birliği içinde Asya’da 2030 yılında otonom uçan taksi hizmeti sunmayı planladığı yeni nesil aracını geliştirirken, Airbus’ın CityAirbus uçan araba modeli de test aşamalarına hazırlanıyor.
Türkiye bu global yarışta hiç de geride değil
Baykar’ın geliştirdiği ve milli teknolojiyle donatılan Türkiye’nin ilk uçan arabası Cezeri, 2019 TEKNOFEST İstanbul’da tanıtıldı. Hem yolcu hem de kargo taşımacılığına yeni bir soluk getirecek Cezeri, ilk uçuş testlerinden başarıyla geçti ve geliştirilme sürecine devam ediyor. Ayrıca, Bilişim Vadisi’nde geliştirilen ve ismini taşıyan şirket tarafından insanlı test çalışmalarına devam edilen AirCar, ilk resmi uçuşunu önümüzdeki yıl gerçekleştirmeyi hedefliyor.
Bu heyecan verici gelişmeler, ulaşımın geleceğini şekillendiriyor ve dünya genelinde teknolojik ilerlemenin sınırlarını zorluyor. Uçan arabalar, yakında günlük yaşamımızın bir parçası haline gelebilir. Ulaşımın geleceğine dair bu büyük adım, hem teknoloji dünyasında hem de genel olarak toplumda nasıl bir dönüşüm yaratacak, zaman gösterecek.
Yazıdaki Başlıklar
Cezeri Uçan Araba Nedir?
Cezeri Uçan Araba temelde şehir içi ulaşımda otomobillerin alternatifi olacak elektrikli bir “Kentsel Hava Taşımacılığı” (KHT) aracı konseptidir. Kentsel Hava Taşımacılığı, şehir merkezleri ve banliyöleri kapsayan, güvenilir ve etkili bir yolcu ve kargo taşıma ekosistemidir. Bunun yanı sıra sağlık sektöründe ve askeri alanlarda lojistik destek amaçlı kullanılabilecek Cezeri Uçan Araba bünyesinde bulundurduğu yapay zeka sistemleri ile ön plana çıkmaktadır.
Teknik Kabiliyetler
- Yapay zekâ bilgisayarı destekli uçuş sistemi
- Kentsel hava taşımacılığına uygun yolcu ve kargo kabinleri
- Sabit hatveli pervaneler
- Lityum-iyon batarya paketi
- Üç yedekli tam otonom uçuş kontrol sistemi
- Elektrik tahrikli pervaneler; her bir motor kolunda 2 adet ters dönüşlü pervane
- Karbon fiber yapısal; hafif ve dayanıklı kabin ve motor kolları konstrüksiyonları
Teknik Özellikler
- Motor tipi: 8x BLDC
- Ölçüler (en X boy X yükseklik): 3730 x 4070 x 1870 mm
- Kalkış / iniş: Dikey kalkış-iniş
- Azami uçuş irtifası: 2000 m
- Hava kalma süresi: ~ 1 saat
- Seyir hızı: 100 km/s
- Menzil: 70-80 km
- Bataryaların tam dolumu için gereken süre: 1 saat
- Azami Kalkış Ağırlığı: 241 kg
Diğer Özellikler
- Araç gücünü şarj edilebilir bataryalardan sağlamaktadır ve %100 elektrik ile çalışmaktadır.
- Araç minimum teknik bilgi ve havacılık bilgisi ile uçurulabilecek şekilde tasarlanmaktadır.
- Araç kumanda kolu, irtifa kontrol kolu, dokunmatik komuta ekranı, iki adet fiziksel buton (Acil İn, Dur) ve iki adet anahtar (Motor Bataryası Anahtarı, Aviyonik Sistem Anahtarı) aracılığı ile kontrol edilmektedir.
- Cezeri Uçan Araba 8 adet BLDC motor ve pervane çiftinden oluşan, üstten pervaneli, tek koltuklu, döner kanatlı bir hava aracıdır.
Neler Yapabilir?
- Yüksek riskli savaş bölgelerine ikmal amaçlı kullanılabilir.
- Daha hızlı ve etkin bir kargo taşımacılığı hizmeti sağlayabilir.
- Ulaşım kaynaklı hava kirliliği azaltılabilir.
- Trafikte geçirilen zaman en aza indirilebilir.
- Şehir içi ulaşımda trafik sıkışıklığı azaltılabilir.
- Trafik kazaları azaltılabilir.
- Sağlık kurumlarının acil ihtiyaçlarına (kan, organ taşımacılığı vb.) hızlı şekilde cevap verebilir.
AirCar Nedir?
Türkiye’nin yerli uçan arabası AirCar, elektrikli ve yüzde 100 otonom bir araç olarak tasarlandı. Şehir içi ulaşımda kaybedilen zamanının azaltılması ve karbon emisyonunun düşürülmesi amaçlanıyor. Softtech’in yazılım sistemleri ile desteklediği yerli uçan otomobil AirCar’ın 2025 yılında İstanbul semalarında uçması hedefleniyor.
Öne Çıkan Özellikleri
- Motor: 2 adet elektrik motoru
- Pervane: 8 adet pervane
- Kapasite: 2 yolcu
- Menzil: 2 yolcu ile 50 kilometre, tek yolcu ile 80 kilometre
- Boş ağırlık: 250 kilogram
- Maksimum hızı: 170 kilometre/saat
- Maksimum uçuş süresi: 90 dakika