Müziğiyle Dünyayı Gezdi

Müziğiyle Dünyayı Gezdi
Müziğiyle Dünyayı Gezdi

Last Updated on 25 Eylül 2024 by Turizm Günlüğü

Slovenyalı şarkıcı, söz yazarı ve müzisyen Katja Sulc, yaptığı müzikle farklı ülkeleri ziyaret ettiğine işaret ederek, “Müzik aracılığıyla farklı yerlere seyahat etmek büyük bir sevinç.” dedi.

İSTANBUL (AA) – ÖZLEM LİMON – Ankara konserinin ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Dairesi Başkanlığına bağlı İBB Turizm ve Beyoğlu Belediyesi tarafından düzenlenen “Beyoğlu Günlükleri” kapsamında sahne alan sanatçı, müzik aşkını ve kariyer yolculuğunu AA muhabirine anlattı.

Küçük yaşlardan itibaren hayatının önemli bir bölümünde müzik olduğunu aktaran sanatçı, “Benim müzik yolcuğum uzun bir hikaye. Küçüklüğümden beri korolarda ya da kamp ateşinin yanında gitarla şarkı söylüyordum. Aslında bir müzisyen olarak yolculuğum, 25 yıl önce Meksika’ya ilk seyahatimde başladı. Orada uzun süre kaldım. Sonra şarkıcı ve müzisyen olmaya karar verdim. Ondan sonra bu yolu takip ettim. Daha önce hiç müzik eğitimi almadım. Eğitimime Meksika’dan sonra yani çok geç başladım. 25 yaşındaydım. Dedikleri gibi, geç çiçek açan biriydim. New York’ta üniversiteye de gittim. Sonrasında albüm yaptım ve işte şimdi buradayım.” diye konuştu.

Başarılı sanatçı, verdiği konserler dolayısıyla farklı ülkeleri gezmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Hedefim aynı şekilde devam etmek. Müzik aracılığıyla farklı yerlere seyahat etmek büyük bir sevinç.” dedi.

Sulc, İstanbul’daki ilk konserini 2013’te verdiğini dile getirerek, “Buradaki bir sanat galerisindeydi. Bence artık yoktur. O konser bir serginin parçasıydı.” değerlendirmesinde bulundu.

Konserinde Türk dinleyiciler için küçük bir dünya turu hazırladığını dile getiren 51 yaşındaki sanatçı, şunları kaydetti:

“Ben Slovenya’dan bir sanatçıyla geldim. Bu benim Türkiye’deki ilk küçük turum. Önce Ankara’daydım ve şimdi İstanbul’dayım. Dinleyenlerim için küçük bir yolculuk hazırladım. Balkanlar’da bazı geleneksel şarkıları gezdik. Sonra Doğu Avrupa… Balkanlar’dan çingene ya da Roman şiirlerine dayanan üçüncü albüme geçtik. Sonra Meksika’ya gittik. Orada da bir albüm yaptım. En son bu yıl çıkan son albümüm vardı. Kuzey Amerika’dan yerli şiirleri içeriyor.”

Türk müziğini ilk kez bir belgeselde duyduğunu belirten Sulc, “Çok büyük bir geleneğiniz var. Evet, bu bir referans. Oradaki müzisyenler inanılmazdı. Konya’da Mevlevi sema törenine gittiğimde ve orada müzik dinlediğimde de çok etkilendim. Bu hayatımdaki en dokunaklı deneyimlerden biriydi.” ifadelerini kullandı.

Türk müzisyenlerle çalışmak istediğine de değinen Sulc, “Şu ana kadar Türk müzisyenlerle tanışmadım henüz. Türkiye’de iki konserim vardı. Burada olmaktan çok mutluyum. Çok güzel bir mekan, çok güzel bir ortam. Çok duyarlı, çok sıcaktılar. Bazıları da dans ediyordu. İnsanların müziğimle dans etmesine bayılıyorum.” dedi.

– Katja Sulc kimdir?

Slovenyalı sanatçı Katja Sulc, 2008’de yayınlanan ilk albümü “Mila”dan bu yana farklı kültür ve dillere odaklanan çalışmalarıyla tanınıyor.

Çağdaş halk müziği, modern ve geleneksel şiir, tükenmekte olan diller ve kültürler aracılığıyla şiir ve müziği bir araya getiren Sulc, şimdiye kadar 5 stüdyo albümü çıkardı.

Sanatçının 2013’te çıkan ikinci albümü Twisted Delight, New School’da ustalaştığı New York’taki şiir atölyelerinde yazılmış orijinal şarkı sözlerini içeriyor. Bu albümle MTV Avrupa Müzik Ödülleri’nde dikkati çekerek ses getirdi.

Sulc, 2024 baharında Kızılderili şiiri ve metinlerden esinlenen beşinci albümü “West Wind Blow From Your Prairie Nest”i müzikseverlerle buluşturdu.