İsrail ‘in Gazze ve Lübnan’daki Saldırıları Turizmi De Vurdu: 10 Ülkeden Seyahat Uyarısı Geldi

İsrail 'in Gazze ve Lübnan saldırıları
İsrail Filistin Savaşı. Görsel: Depositphotos

Last Updated on 27 Eylül 2024 by Turizm Günlüğü

İsrail Devleti’nin Gazze saldırıları ve Lübnan’da şiddetlenen çatışmalar, bölgedeki insani krizi derinleştirirken, turizm sektöründe de büyük yıkıma neden oldu. Gazze’de turistik tesislerin yüzde 69’u tamamen yok edildi, 15 bin 265 kişi işini kaybetti. Lübnan’da ise 14 hava yolu şirketi uçuşlarını durdurdu ve Beyrut Havalimanı’ndaki uçuş trafiği yüzde 40 oranında azaldı. Yabancı ülkeler, vatandaşlarına bu bölgelere seyahat etmekten kaçınmaları konusunda uyarılarda bulundu. Çatışma bölgelerinde yaşanan tüm bu süreci derleyerek bir araya getirdiğim özel dosya konusu sizinle…

İsrail-Gazze Şeridi

Filistin ve İsrail Bayrakları
Filistin ve İsrail Bayrakları – Görsel: Depositphotos

İsrail’in Lübnan ve Gazze sınırlarında gerçekleştirdiği saldırılarda son günlerde gerilimin arttığı gözlemleniyor. Taraflar arasında şiddetlenen çatışmalarda ise insani dram yaşanıyor. İnsanlığın öldüğünün kanıtı olan bölgelerde masum sivillerin hayatını kaybettiği, yaşayanlarında temiz suya ve sağlık hizmetine ulaşamadıkları kaydediliyor. İsrail’in 7 Ekim 2023 tarihinden beri tam 333 gündür soykırım yaptığı Gazze’de en az 16 bin 795’i çocuk, 11 bin 378’i kadın olmak üzere 41 bin 495 Filistinli hayatını kaybetti, 96 bin 6 kişi yaralandı. 212 Birleşmiş Milletler (BM) çalışanı da öldürüldü. Enkaz altında halen binlerce ölü olduğu bildirilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor.

İsrail Saldırıları Gazze’de 5 Bin Turistik Tesisin Yok Olmasına Neden Oldu

Filistin Merkezi İstatistik Bürosu ve Turizm Bakanlığı tarafından yayımlanan ortak rapora göre, İsrail ordusunun 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze Şeridi’nde yaklaşık 5 bin turistik tesisi yok ettiği belirtildi. Raporda, turistik işletmelerin yüzde 69,1’ini oluşturan 3 bin 450 tesisin ve yüzde 18,4’ünü oluşturan sanat alanında faaliyet gösteren 921 işletme dahil, turizm faaliyetinde bulunan 4 bin 992 işletmenin yıkıldığı vurgulandı. Bu yıkımlar, turizm sektöründe 15 bin 265 Filistinlinin işini kaybetmesine yol açtı. Ayrıca, Batı Şeria’daki turizm hareketliliğiyle ilgili de 2024’ün ilk yarısında otel misafir sayısında yüzde 84,2’lik bir düşüş yaşandığı ifade edildi.

İsrail-Lübnan Şeridi

İsrail ve Lübnan Bayrakları
İsrail ve Lübnan Bayrakları – Görsel: Depositphotos

İsrail ordusu, 23 Eylül 2024 Pazartesi gününden itibaren Lübnan’ın güney kentlerinin yanı sıra Bekaa ve Baalbek bölgelerine de yüzlerce hava saldırısı düzenledi. Lübnan Sağlık Bakanlığı verilerine göre, İsrail’in pazartesi günü itibarıyla ülkeye yönelik artan hava saldırılarında 609 kişi öldü. Lübnan Dışişleri ve Göçmenler Bakanı Abdullah Buhabib, İsrail’in saldırıları nedeniyle ülke içerisinde yerinden edilenlerin sayısının 500 bine yaklaştığını ifade etti. Ülkenin güney bölgelerinden başkent Beyrut ve kuzeyine göç dalgası devam ediyor.

14 Hava Yolu Şirketi Lübnan’a Uçuşlarını Durdurdu, Beyrut Havalimanı’nda Sefer Sayısı Düştü

Lübnan Seyahat ve Turizm Acenteleri Derneği Başkanı Jean Abboud, Beyrut’taki Uluslararası Refik Hariri Havalimanı’ndaki uçuş trafiğinde ciddi bir düşüş yaşandığını açıkladı. 14 hava yolu şirketinin Lübnan’a olan uçuşlarını askıya almasının ardından, havalimanındaki yolcu sayısında yüzde 30 ila 40 oranında azalma görüldüğünü ifade etti. Ancak, bu düşüşle ilgili rakamların ne havalimanı yönetimi ne de hükümet yetkilileri tarafından resmi şekilde onaylandığını belirtti.

Abboud, uçuşları askıya alan 14 hava yolu şirketi arasında Lufthansa, Kuveyt Hava Yolu, Suudi Arabistan Hava Yolu, Swissair Havayolu, Air France, Transavia Hava Yolu’nun bulunduğunu kaydetti. Middle East Airlines’ın Lübnan’a uçuşların askıya alınmasıyla oluşan boşluğu doldurmak için ek seferler düzenlediğine dikkati çekti.

Havalimanındaki uçuş krizinin ne zaman sona ereceği belirsizliğini korurken birçok ülkeden kendi vatandaşlarına yönelik “Lübnan’a gitmeyin” ve “Lübnan’ı terk edin” uyarısında bulundu.

İşte İsrail’in Lübnan şeridinde gerçekleştirdiği çatışmalar yüzünden kendi vatandaşlarına seyahat uyarısında bulunan 10 ülke:

Schengen Başvurularında En Çok Onay Veren Ülkelerİngiltere

İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy, Lübnan’daki İngiliz vatandaşlarına ticari uçuşlar devam ederken ülkeyi terk etmeleri çağrısını yineledi. Lammy, “Lübnan’daki İngiliz vatandaşlarına mesajım, ticari uçuş seçenekleri devam ederken ülkeyi terk etmeleridir. Tansiyon yüksek ve durum hızla kötüleşebilir” uyarısı yaptı.

Ürdün

Ürdün Dışişleri Bakanlığı, İsrail’in Lübnan’a yönelik saldırıları nedeniyle vatandaşlarına bu ülkeye seyahat etmemeleri çağrısını yineledi. Lübnan’da bulunan Ürdün vatandaşlarının ise en kısa sürede ülkeden ayrılmaları istendi. Açıklamada, bu çağrıların Lübnan’daki Ürdün vatandaşlarının güvenliğini koruma amacı taşıdığı ve vatandaşların Ürdün Büyükelçiliği ile irtibata geçmeleri gerektiği belirtildi. İsrail’in saldırılarının tüm bölgenin güvenliğini tehdit ettiğine dikkat çekildi.

İspanya

İspanya Dışişleri Bakanlığı, İsrail’in Lübnan’a yönelik hava saldırılarının ardından Lübnan’daki vatandaşlarına ülkeden ayrılmaları tavsiyesinde bulundu. Yapılan açıklamada, Lübnan’a seyahat edilmemesi gerektiği vurgulanırken, orada bulunan vatandaşlara ticari ulaşım yolları açıkken ülkeyi terk etmeleri önerildi. Özellikle Lübnan’ın güney bölgelerinin tehlikeli olduğu belirtilirken, Bekaa Vadisi ve Litani Nehri’nin güneyine seyahat edilmemesi gerektiği ifade edildi.

İsviçre

İsviçre Dışişleri Bakanlığı, Lübnan’daki durumun belirsiz ve tehlikeli olduğunu belirterek vatandaşlarına bu ülkeye seyahat etmeme tavsiyesinde bulundu. X platformunda yapılan paylaşımda, Lübnan’da bulunan İsviçrelilere mümkünse ülkeyi terk etmeleri önerildi. Beyrut’taki İsviçre Büyükelçiliği’nin ise sınırlı yardımlar için açık kalmaya devam ettiği kaydedildi.

Kanada

Kanada Dışişleri Bakanı Melanie Joly, X platformunda yaptığı açıklamada, bölgedeki durumun istikrarsız olduğunu ve gerginliğin artabileceğini belirtti. Joly, Lübnan’a seyahat için giden veya ülkeye yerleşmiş Kanada vatandaşlarına “derhal evinize dönün” çağrısı yaparken, Lübnan’a seyahat etmek isteyen Kanada vatandaşlarına ise “Şimdi uygun zaman değil” dedi.

Belçika

Belçika Dışişleri Bakanlığı, Lübnan’daki güvenlik durumunun daha da kötüleşebileceği gerekçesiyle vatandaşlarına seyahat etmeme uyarısında bulundu. Yapılan açıklamada, ülkedeki Belçika vatandaşlarının mümkün olan en kısa sürede Lübnan’ı terk etmeleri istendi. Güvenlik durumunun öngörülemez olduğuna dikkat çekildi. Lübnan’da yaklaşık 1800 Belçika vatandaşının yaşadığı tahmin ediliyor.

Azerbaycan

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı, 3 ve 5 Ağustos tarihlerinde yapılan İsrail ve Lübnan’a seyahat uyarılarının dikkate alınması gerektiğini vurguladı. İsrail’de olağanüstü hal ilan edilmesi nedeniyle vatandaşlarına Lübnan sınırına yakın bölgelere gitmemeleri ve yerel makamların güvenlik talimatlarına uygun davranmaları tavsiye edildi. Azerbaycan Hava Yolları (AZAL) ise güvenlik gerekçesiyle Bakü-Tel Aviv uçuşlarını durdurduğunu açıkladı.

Mısır

Mısır Dışişleri Bakanlığı, İsrail’in Lübnan’a yönelik saldırıları nedeniyle vatandaşlarına seyahatten kaçınmaları çağrısında bulundu. Lübnan’da bulunan Mısırlılara tehlikeli bölgelerden uzak durmaları tavsiye edilirken, Mısır havayolları EgyptAir de Beyrut uçuşlarını güvenlik gerekçesiyle durdurduğunu açıkladı. Kahire’den Beyrut’a uçuşları, Lübnan’daki durum istikrara kavuşana kadar iptal edildi.

Hindistan

Hindistan’ın Beyrut Büyükelçiliği, artan gerilim nedeniyle vatandaşlarına Lübnan’a seyahat etmeme tavsiyesini yineledi. Yapılan duyuruda, tüm Hindistan vatandaşlarına ülkeyi derhal terk etmeleri çağrısında bulunulurken, ülkede kalmaya devam edecek vatandaşların ise seyahatlerini kısıtlayıp dikkatli olmaları gerektiği vurgulandı. Büyükelçilik, 1 Ağustos’ta da benzer bir uyarı yapmıştı.

Avustralya

Avustralya Dışişleri Bakanlığı, vatandaşlarına Lübnan’a yönelik seyahat uyarısını yenileyerek, istikrarsız güvenlik durumu nedeniyle seyahat edilmemesi gerektiğini vurguladı. “Smart Traveller” sitesindeki güncellenen uyarıda, güvenlik risklerinin artabileceği belirtilirken, Lübnan’da bulunan Avustralyalılara, ticari uçuşlar devam ederken derhal ülkeden ayrılmaları tavsiye edildi. Öte yandan Avustralya Dışişleri Bakanı Penny Wong, Lübnan’daki Avustralyalıların sayısının hükümetin tahliye kapasitesinin ötesinde olduğunu ifade etti. Lübnan’da 15 ila 30 bin arasında Avustralya vatandaşı olduğu düşünülüyor.

Gazze ve Lübnan’daki İsrail Saldırılarını Kınadılar

İsrail’in Gazze’ye ve Lübnan’a düzenlediği ve yüzlerce kişinin ölümüne yol açan saldırılardan dolayı birçok ülke gerilimin azaltılması için çağrıda bulunuyor. Şiddet sarmalının durması gerektiği mesajını veren ülkeler acil ve kalıcı ateşkes öneriyor. Tüm tarafların sivil hayata ve Uluslararası İnsancıl Hukukun temel ilkelerine saygı duyması gerektiği ifade ediliyor.