Last Updated on 27 Eylül 2024 by Turizm Günlüğü
Türkiye’nin zengin kültürel mirası, bu yıl UNESCO tarafından neden göz ardı edildi? Her yıl ortalama bir eserle listeye girmeyi başaran Türkiye, bu defa listede yer alamadı. Turizmci Recep Yavuz, durumu değerlendiriyor ve UNESCO’nun seçim kriterlerini sorguluyor. UNESCO Bu Yıl Türkiye’yi Neden Pas Geçti?
İşte Recep Yavuz’un O Yazısı…
“Bunun nedenini anlamaya çalışıyorum. Türkiye UNESCO Mirası Listesinde ilk 10 Ülke içinde olması zenginliklere sahipken neden bir yıl var bir yıl gibi yapılıyor. 2014 yılından bugüne geçen 10 yıl içinde 10 Kültürel zenginliğimiz UNESCO dünya mirasına dahil edildi. Yılda ortalama 1 kültürel varlığımız ancak listeye girebiliyor. 79 adayımız var, 79 yıl gerekli.
UNESCO Markası: Kültür Turizminde Öne Çıkan Ülkelerin Başarı Simgesi
Kültür Turizminin en önemli ögelerinden biri UNESCO markasıdır. Kültür Turizminde öne çıkan ülkeler Kültürel varlıklarını bu marka ile güçlendirerek tanıtmaya çalışırlar ve bunda da etkili olurlar. Bu yönde hazırlanan kataloglarda UNESCO simgesi her zaman başa köşede yerini alır.
Her yıl yaz ortasında toplanan UNESCO Dünya Mirası Komitesi adaylık başvurularını inceleyerek kararını verir ve yeni UNESCO Dünya Miraslarını kamuoyuna açıklar. Bende her Temmuz ayında heyecanla beklerim. Zira çok değerli ve dünyadaki emsallerinden çok daha kıymetli onlarca kültürel varlığımız bekleme listesindedir.
UNESCO’nun Yeni Mirasları: 21 Ülkeden 26 Eser Dünya Mirası Listesine Eklendi
Komite bu yıl 21-31 Temmuz tarihlerinde Hindistan’ın Yeni Delhi şehrinde toplanarak yeni UNESCO şehirlerini belirledi. Buna göre Hindistan, Filistin, Almanya, İngiltere, Ürdün, Çin, Bosna Hersek, Fransa, Kuzey İrlanda, Brezilya,Etyopya, Güney Afrika, Burkino Faso, Japonya, Tayland, Rusya, Kenya, Malezya, İtalya, Suudi Arabistan, Romanya ve İran’dan 26 eser UNESCO Dünya Mirası listesine dahil edildi.
Türkiye’nin UNESCO Adayları: 79 Ören Yeri Neden Listeye Dahil Edilmedi?
Aday Miras listesinde 79 ören yeri bulunan (dünyada en çok) Türkiye’den hiçbir ören yerinin listeye dahil edilmemesi açıkçası anlaşılır gibi değil. Biz mi başvurmadık? Onlar mı seçmedi? bilmiyorum ama Dünya tarihine damga vuran onlarca eserimiz 20 -30 yıldır onay bekliyor.
Türkiye’nin Bekleyen Mirasları: İshak Paşa’dan Likya’ya UNESCO Adayları Ne Zaman Onay Alacak?
Bazılarını sayayım; İshak Paşa Sarayı, Ahlat Mezar Taşları, Sumela Manastırı, Perge, Zeugma, Aspendos Tiyatrosu, Yivli Minare, Assos, Bodrum Kalesi, Kızılırmak Deltası, Zeynel Abidin Camii, Mor Gabriel kilisesi, Kaunos, Tuz Gölü Havzası, Sart ve Bin tepeler, Likya Antik şehirleri gibi Dünya Kültüründe önemli yer tutan bu nadide şehirler aday listesinde yıllardır bekliyorlar. Daha ne kadar bekleyecekler?
Geçen Yılki Başarının Ardından Bu Yıl Neden Türkiye UNESCO Listesinde Yer Almadı?
Geçtiğimiz yıl Gordion ve Ahşap Camilerimiz ile iki kültürel varlığımız listeye dahil edilmiş ve aslında bu bize diğer bekleyen şehirlerimiz adına bir umut vermişti. UNESCO maalesef bu yıl Türkiye’yi pas geçti. Oysa Türkiye en az diğer ülkeler kadar UNESCO Mirasını hak edecek eserlere sahip.
UNESCO Dünya Mirası Listesi: Türkiye 21 Eserle Diğer Ülkelerin Gerisinde Kalıyor
UNESCO’nun Dünya Mirası listesinde 1272 eser mevcut. İspanya’nın 50, İtalya’nın 60, Almanya’nın 54, Yunanistan’ın 19, Çin’in 59, Meksika’nın 35 UNESCO Dünya Mirası bulunuyor. Türkiye’den ise 21 eser bugüne kadar Dünya Mirası listesine dahil edildi.
UNESCO’nun Adaletsiz Seçimleri: Avrupa’nın Önceliği ve Türkiye’nin Göz Ardı Edilmesi
Bence UNESCO bütün ülkelere eşit ve adil davranmıyor. Listeyi inceleyince Avrupa ülkelerinin ön planda olduğunu görüyoruz. Mesela Almanya’nın Türkiye’nin 2,5 katı daha fazla UNESCO Mirasına sahip olması ne tarihsel, ne görsel olarak olarak açıklanabilir.1994 yılında aday listesinde olan Karain Mağarasında yaşam belirtileri varken Almanya veya Avrupa diye bir yer yoktu. Seçilme kriterlerini biliyorum, okudum. Ancak seçilen yerlere bakınca kendi içinde çeliştiği aşikar ortada.
UNESCO’nun Bekleme Listesindeki Türk Eserleri: Adaletli Bir Karar Bekliyoruz
UNESCO Komitesinin daha adil davranarak yıllar öncesinde başvurduğumuz nadide eserlerinin daha fazla bekletilmeden bir an önce Dünya Mirası olarak ilan etmesini ümit ediyorum. Bunun için ne yapılabilir bilmiyorum. Kültür Turizm Bakanlığı da bu konuyu mutlaka takip ediyordur. .Belki de aday listesindeki eserlerimizi geri çekmek en doğrusu, nasılsa kabul edilmeyecekler bari bizim mirasımız bize kalsın…”