Site icon Turizm Günlüğü

Mardin’de Dizi Çekimlerinin Yapıldığı O Köy Turizme Kazandırılacak

Mardin Dereiçi Killit Köyü - Fotoğraf: Mardin İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Mardin’in Savur ilçesinde farklı din, mezhep ve dillere mensup kişilerin buluşmasıyla birlikte yaşamın sembollerinden biri olan, dizi ve film çekimleri için de kullanılan Dereiçi Mahallesi’nde restorasyon çalışmalarına başlanıyor.

MARDİN (AA) – HALİL İBRAHİM SİNCAR/EMİN KAVAK – Yöreye özgü mimari dokusu, Katolik, Ortodoks ve Protestan kiliseleri, 3 manastırı ve camisiyle ilgi gören mahalle, birçok dizi film ve klip çekimine de ev sahipliği yaptı.

Hristiyan bir köyde 3 farklı mezhebe ait kilisenin olduğu tek örnek

Dereiçi Mahallesi’ndeki potansiyelin tanıtılması, tarihi ve doğal güzelliklerin turizme kazandırılması için Savur’da kaymakamlık ve belediyenin girişimiyle, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Valilik, Dicle Kalkınma Ajansı, GAP Bölge Kalkınma İdaresi ve diğer kurumların desteğiyle başlatılan çalışmalar devam ediyor.

Hazırlanan projelerle alt ve üst yapı, sokak sağlıklaştırma çalışmaları tamamlandı. Aydınlatma çalışmalarının sürdüğü mahallede geçen hafta imzalanan “Dereiçi Köyü Sürdürülebilir Turizm Projesi” kapsamında imzalanan protokolle yapılarda restorasyon ve cephe giydirme tasarımlarına başlanacak.

Çalışmaların tamamlanmasıyla mahallenin doğal film platosu haline gelmesi ve turizme katkı sunması hedefleniyor.

“Burası Türkiye’nin en güzel tatil köylerinden biri olacak”

Savur Belediye Başkanı Engin Uğur Hamidi, “Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Mardin’e geldiğinde 3. etap çalışmaları için de bize söz verdi. Bununla ilgili protokol imzaladık. 3. etabı da yakın bir zamanda hayata geçireceğiz. 3. etap çalışmalarında arka mahallelerdeki evlerin tamamının restorasyonu var. Bu evlerin tamamını aslına uygun restore edeceğiz. Bir kilisemizde restorasyona ihtiyaç yok ama Katolik ve Protestan kiliselerimizin restorasyonu olacak. Burada butik oteller, kafeler, restoranlar olacak. Burası bölgenin değil Türkiye’nin en güzel tatil köylerinden biri olacak. Savur ve Dereiçi, Türkiye’nin parlayan yıldızı olacak. Dereiçi kültür ve doğa turizminde, film platolarında bir numara olacak” dedi.

Exit mobile version