Last Updated on 11 Ekim 2024 by Turizm Günlüğü
Zeytin sezonunda yoğun bir döneme girildi. Ege Bölgesi’nde ilk zeytin hasatları yapılmaya başlandı. Uzmanlar bu yılki verimi göz önünde bulundurarak zeytinyağı fiyatlarının geçen yılki seviyelerde olabileceği zam beklenmediğinin sinyallerini verdiler.
Sürdürülebilirlik konusunda deniz suyunu arıtıp bahçe sulamasından kullanmaktan tutun da tüm atıkları dönüştüren bir sistemi bundan 30 yıl önce hayata geçiren Sea Garden otelde hasat gününe katıldım. Tüm bu güncel bilgileri ve beni şaşırtan daha fazlasını orada öğrendim.
Bodrum’un eşsiz koylarından Yalıçiftlik’te Hapimag Sea Garden Resort Bodrum’da sezonun ilk zeytin hasadı yapıldı.
Olivurla Kurucu Oleolog Pelin Omuroğlu işbirliğiyle ve Türk Hava Yolları sponsorluğunda gerçekleşen etkinlik, yerel zeytin üreticileri ve zeytin profesyonellerini biraraya getirdi.
Etkinliğe Bodrum Kaymakamı Mustafa Çit, Milas İlçe Jandarma Komutanı Yarbay Gökhan Kurgan, Muğla Kültür ve Turizm Müdürü Hüseyin Toprak, Milas İlçe Milli Eğitim Müdürü Aslan Korkmaz, Milas Ticaret Odası Başkanı Reşit Özer, Milas Ziraat Odası Başkan Yardımcısı Ferit Korkmaz ve Hapimag Sea Garden Otel Operasyon Müdürü İlker Adaş katıldı.
Organizasyonda bir birinden değerli akademisyen, doktor, diyetisyen, ekolojist, şef ve üreticiler vardı. Panellerin yanı sıra zeytinyağı tadımı, atıksız sürdürülebilir mutfak workshop’u, zeytin hasadı ve çekiçge gibi etkinlikler düzenlendi.
Çiftlik Mustafa Yazıcı İlkokulu öğrencileriyle fidan dikimi, zeytin hasadı ve zeytinyağı sıkımı gibi birçok etkinlik gerçekleştirildi. Oleolog Pelin Omuroğlu moderatörlüğünde düzenlenen panellere, Hapimag Sea Garden Resort Bodrum Executive Chef Orhan Demirkol, Dr. Levent Köstem, Dr. Şahnur Irmak, Prof. Dr. Selçuk Aktürk, Diyetisyen Zeynep Paylı, Şef Çağrı Burak Sağlam, Ekolojist Mehmet Laleli ve Defnelia Kurucusu Özden Gözlüklü Saka katıldı.
Çocuklara çevre bilinci kazandırmak ve doğayla güçlü bağ kurmalarını sağlamak amacıyla düzenlenen fidan dikimi, zeytin hasadı ve zeytinyağı sıkımı gibi etkinliklerin gelecek nesillere sürdürülebilir yaşam farkındalığı kazandırmak açısından çok kıymetli etkinlikler olduğunu düşünüyorum.
Kendi zeytinyağını üretiyor, lokal ürünlerin tanınması için sorumluluk alıyor
Sürdürülebilirlik stratejisi kapsamında yerel ürün üretimini destekleyen Hapimag Sea Garden ResortBodrum, yıllardır soğuk sıkım usulü ile kendi zeytinyağlarını ürettiğini ve bu ürünleri mutfaklarında hazırlanan yemeklerle kıllandıklarını öğrendim.
Ayrıca tesis içindeki mandalina ağaçlarından toplanan Bodrum Mandalinaları, meyve suyu ve reçel üretiminde, keçiboynuzu ağaçlarından toplanan keçiboynuzları ise kurabiye ve tatlı yapımında kullanılıyormuş . Ayrıca yakın zamanda kurulacak kovanlar aracılığıyla tesis kendi balını üretmeye de başlayacakmış.
Yerel üreticileri destekleme konusunda büyük hassasiyet gösteren Hapimag Türkiye Ülke Direktörü Kerem Demirkol,
“Ülkemiz zeytin konusunda dünyanın lider üreticilerinden biri. Yerel üreticilerimizin ve Türk mutfağının önde gelen isimlerinin zeytin ve zeytinyağıyla ilgili gerçekleştirdikleri çalışmaların daha fazla insana ulaşması için altı yıldır Hasat Günleri’ni düzenliyoruz. Etkinliğimizi sürdürülebilir hale getirmekten büyük mutluluk duyuyoruz. Önümüzdeki yıllarda da bu alandaki faaliyetlerimizi ve bölgemizdeki yerel üreticileri desteklemeye devam edeceğiz. Ayrıca Yemek artıkları ve organik atıkların gübreye dönüştürülerek tesisteki bahçelerde ve zeytinliklerde kullanıyoruz. Artan gübrenin de çevre köylerde yaşayan üreticilere dağıtıyoruz “ dedi.
Otelde yapılan ekşi mayalı ekmeklerde bile kullandıkları Karakılçık Unu’nu yakınlardaki Karaova bölgesinden temin ettiklerini ifade eden Demirkol, yöre halkının ürettiği şaraplar, incir, gambilya bakla gibi mahsullerin de menülerinde yer aldığına dikkati çekti.
“Sürdürülebilir zeytin ve zeytinyağı üretimi, turizmi de beraberinde getirir”
Zeytin ağaçlarına sahip çıkmayı sağlıklı besin değeri yüksek zeytinyağı üretimi ve fazlasını misyon edindiğini ifade eden Oleolog Pelin Omuroğlu ise, “Oleolog olarak yıllardır zeytinin ve zeytinyağının değerini, sadece bir besin olarak değil, bir yaşam kültürü olarak ele alıyorum. Sürdürülebilir zeytin ve zeytinyağı üretimi ile mutfak kültürü, sağlık ve lezzetin buluşma noktası olan turizmi de beraberinde getirir. Zeytin, yalnızca bir ürün değil, geleceğimizi besleyen bir miras.” dedi.
Sofralık zeytinde dünya lideriyiz
Türkiye, 2022 rakamlarına göre sofralık zeytin üretiminde dünya lideri olmaya devam ediyor . Zeytinyağı üretiminde ise İspanya’dan sonra ikinci sırada .
2022 rekor yılıydı
2022’de yüzde 71 artış ile 2 milyon 976 bin 654 ton olan zeytin ve yüzde 79 artış ile 421 bin 717 tona ulaşan zeytinyağı üretimi, tüm zamanların rekoru olarak kayıtlara geçti. Bu yükselişte zeytin ağacı varlığındaki artışın etkisi büyük. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın üreticilere sağladığı destekler de üretimin artmasında önemli rol oynadı.