Site icon Turizm Günlüğü

Sağlık Turizminde Karşılaştığınız Sorunlardan Hukuken Kim Sorumlu?

Sağlık Turizminde Tehlike Çanları

Sağlık Turizmi Sorunları ve Hukuki Çözümler

Sağlık Turizminden Faydalanırken Karşılaştığınız Sorunlarda Hukuken Kim Sorumlu? Sağlık Turizmi Hukuku, Sağlık Turizmi Sorunları ve Hukuki Çözümlerin detayları özel haberimizde.

Son yıllarda dünyanın birçok yerinden turistler Türk Lirası’nın Euro ve Dolar karşısında değer kaybetmesi ve işçiliğin ucuzluğu sebebi ile diş yaptırmak, saç ektirmek, estetik operasyonlar başta olmak üzere pek çok alanda ülkemizi ziyaret ediyorlar. Bu ziyaretler sırasında tedavilerini olurken otellerde konaklayıp, bir yandan ülkemizi geziyorlar. Acenteler artık bu turları paket halinde satmaya başlamış durumda.

Sağlık Turisti Tüketici Olarak Kabul Edilir

Sağlık Turizmi Sorunları ve Hukuki Çözümler / Sağlık Turizminde Karşılaştığınız Sorunlardan Hukuken Kim Sorumlu?

Sağlık turistinin ticari ve mesleki amaçla hareket etmeyen, kural olarak gerçek kişi olduğu göz önüne alınırsa tüketici olarak kabul edilmektedir. Bu sebeple Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un tüketiciye sağladığı haklardan da faydalanabilmektedir. Aynı zamanda sağlık turistine verilen hizmetlerin bir bölümü yine 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunda yer alan paket tur sözleşmesinin konusunu oluşturur.

Sağlık Bakanlığınca Verilen Yetki Belgesi Bulunmayan Hastaneler ve Muayenehaneler Sağlık Turizmi Yapamayacaktır.

Hukuken temeli sağlığa dayanan her türlü seyahat sağlık turizmi olarak tanımlanmaktadır. Sağlık turizminin her geçen gün gelişmesi ile birlikte Sağlık Bakanlığı yürürlükte bulunan mevzuatlara sağlık turizmine yönelik eklemeler yapmak ile çalışmalarına başlamıştır. 2017 yılında Uluslararası Sağlık Turizmi ve Turistin Sağlığı Hakkında Yönetmelik yürürlüğe girmiştir. Bu yönetmelik ile kamu hastaneleri, özel hastaneler, muayenehaneler, özel sağlık kuruluşları sağlık turizmi faaliyetleri ile ilgili olarak Sağlık Bakanlığı’na bağlanmış ve yetki belgesi zorunluluğu getirmiştir.

Uluslararası Aracı Sağlık Kuruluşu Nedir?

Sağlık Turizmi Sorunları ve Hukuki Çözümler

Uluslararası sağlık turizmi sağlık tesisi, kendisine doğrudan başvuran uluslararası sağlık turistini kabul edebilecektir. Ancak genellikle bu süreç çok aşamalı olduğu için aracı kuruluş faaliyetlerine ihtiyaç duyulması halinde, bir aracı kurum ile anlaşarak sağlık turistini ağırlayabilir. Şöyle ki bir turistin farklı hizmetler almak için farklı ihtiyaçlarını tek bir kurum aracılığı ile çözebilmesi adına vize başvuru süreçlerinden, konaklamanın ayarlanması, transferin sağlanması, tercümanlık hizmetleri, taburcu işlemlerine kadar pek çok hizmeti sunan kuruluşlara aracı sağlık kuruluşu demekteyiz.

Bakanlıkça yetki verilen uluslararası sağlık turizmi aracı kuruluşu ile sağlık turizm tesisinin arasında bir protokol yapılması zorunlu hale getirilmiştir. İmzalanan protokolün bir örneği Müdürlük aracılığıyla Genel Müdürlüğe gönderilmek zorundadır. Bu düzenleme ile hastanın hakları korunmaya alınmış ve kontrol edilebilirlik sağlanmıştır. Ancak aracı kuruluşa ilişkin görev ve sorumluluk düzenlemesi kanunlarımızda bulunmadığı için birtakım boşluklar bulunmaktadır.

Uygulanan Yanlış Tedaviden Sağlık Tesisi mi Aracı Sağlık Kuruluşu mu Sorumlu?

Sağlık Turizmi Sorunları ve Hukuki Çözümler / Sağlık Turizminde Karşılaştığınız Sorunlardan Hukuken Kim Sorumlu?

Her mevcut olay bakımından farklılık gösterebilecek bir süreç olduğunu ve burada kusur tespitinin yapılması sürecinde alanında uzman bir avukattan hukuki destek alınmasının önemini vurgulamaktayız. Hasta ile aracı kuruluş arasında yer alan sözleşmenin ve tesis ile aracı kurum arasında yer alan sözleşmenin de incelenmesi önem arz etmektedir. Sorumluluğu doğuran sebebin kaynağı tedavi sırasında uygulanan bir yanlışlıktan kaynaklanabileceği gibi tedavi sonrasında gerçekleşen bir komplikasyonda olabilir. Bu sebeple mevcut durum tüm detayları ile incelenerek bir sorumlu belirlemek daha doğru olacaktır.

*İş bu yazı yalnızca hukuki bilgilendirme niteliğinde olup, detaylı bilgi için hukuk büromuza info@sahinpartners.com uzantılı mail adresimizden ulaşabilir, www.sahinpartners.com adresli web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Exit mobile version