Vali Köşger: Adana’da Turizmi 365 Güne Yaymak İstiyoruz

Last Updated on 20 Ekim 2024 by Turizm Günlüğü

Adana Valisi Köşger, yerel ve ulusal basın mensupları ile gerçekleştirdiği toplantıda, Adana’yı içine alan geniş çaplı bir gastronomi havzası oluşturma planlarını paylaştı. Vali Köşger, ‘Turizmi 365 gün sürdürülebilir kılmak istiyoruz. Gastronomi, Adana’nın turizmde en güçlü olduğu alanlardan biri. Hatay, Antep ve Adana’yı kapsayacak bir rota üzerinde çalışıyoruz. Amacımız, bu bölgeleri kapsayan ve çevre ilçeleri de dâhil edecek şekilde düzenli paket turlar organize etmek’ dedi. Projenin, ilgili şehirlerin başkanlarıyla istişarelerle şekillendiğini belirten Köşger, gerçekleşmesi planlanan bu projenin, şehrin tarihi ve arkeolojik zenginlikleriyle turistlere unutulmaz deneyimler sunacağını vurguladı. Ayrıca, sulama kanallarının kapalı sisteme dönüştürülmesiyle elde edilecek alanların şehre kazandırılacağını da ekledi.

Adana Valiliği himayesinde hayata geçirilen 8. Uluslararası Adana Lezzet Festivali keyifli etkinlikler ve dolu dolu içeriklerle 19 Ekim’de de devam etti. Ulusal medya mecralarında görev yapan çok sayıda köşe yazarı, ekonomi müdürü, muhabirler ve yayın sorumluları festival kapsamında dün şehrin önemli iki turizm “lokomotifini” yakından tanıma fırsatı buldu.

Basın mensupları önce Karataş ilçesindeki mavi yengeç ve deniz mahsulleri üretim çiftliğini ziyaret etti. İlçe kaymakamı ve belediye başkanının ağırladığı grup ardından Magarsus antik kenti kazı alanını gezdi. Adana Valisi Yavuz Selim Köşger, şehrin ekonomi ve turizm alanındaki bu önemli iki noktasının anlatıldığı geziler sonrasında festival alanında bir araya geldiği basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Adana Valiliği himayesinde Adana Büyükşehir Belediyesi, dört merkez ilçe belediyesi ve oda başkanlarının katkılarıyla düzenlenen 8. Uluslararası Adana Lezzet Festivali, yerli ve yabancı ziyaretçilerin yoğun katılımıyla dün de devam etti. 17-20 Ekim tarihleri arasında düzenlenen festivale ulusal, bölgesel ve yerel basının ilgisi de oldukça yüksekti. Festival alanında tüm gün etkinlikler sürerken ulusal basın mensupları da Adana’nın ekonomisine ve turizmine katkısı giderek artan iki önemli noktayı ziyaret etti. Karataş Kaymakamı Necati Aktan ve Karataş Belediye Başkanı Ali Bedrettin Karataş tarafından ağırlanan basın mensupları ilk olarak Türkiye’nin en büyük lagünü olan Akyatan Dalyanı’na gitti. Lezzetiyle deniz mahsulleri mutfağında çok özel bir yere sahip olan mavi yengeç üretilen tesiste yetkililer üretim süreçleri ve yıllık ekonomik işlem hacmi hakkında basın mensuplarına detaylı bilgi verdi.

EKONOMİYE KATKISI YILLIK 10 MİLYON TL

Balıkların doğal üreme alanı olan, boterga ve mavi yengeç başta olmak üzere sazan, yılan balığı, kefal gibi balıkların yetiştirildiği lagün aynı zamanda pelikan, flamingo ve sakarmek gibi kuşların da göç yolundaki konaklama noktası olması itibarıyla kuş cenneti statüsünde ve koruma altında. Ziyarette basına bilgi veren tesis yetkilileri ABD, İspanya, Japonya gibi ülkeler başta olmak üzere birçok noktaya yapılan ihracatla Akyatan Dalyanı’nın yıllık 10 milyon TL ekonomi yarattığını, doğal üreme ve avlama süreçlerine, bakanlıklar tarafından belirlenen kotalara uyularak dengenin korunduğuna da dikkat çekti. Burada tesisi yerinde inceleme fırsatı bulan ulusal basın mensupları, Kaymakam Aktan ve Belediye Başkanı Karataş’ın eşliğinde Magarsus antik kenti kazı alanını da ziyaret etti. Tarihi 6-8 bin öncesine uzandığı tahmin edilen antik kentle ilgili kazı başkanı Doç. Dr. Fatih Erhan’ın detaylı anlatımından sonra şehir merkezine dönen basın mensupları buradaki festival alanında Vali Yavuz Selim Köşger ile bir araya geldi.

“ADANA’DA TURİZMİ 365 GÜNE YAYMAK İSTİYORUZ”

Vali Köşger sorularını yanıtladığı basın mensuplarına verdiği bilgilerde Adana’yı da kapsayan bir gastronomi havzası oluşturma projesine de değindi. “Turizmi 365 güne yaymak istiyoruz. Gastronomi de Adana’nın turizm açısından en güçlü olduğu alan. Biz de Hatay, Antep ve Adana merkezli bir rota oluşturmayı, çevre ilçelerden bazılarını da kapsayacak bir gastronomi havzası kurmayı, yıl içerisinde düzenli olarak bu noktaların ziyaret edileceği paket turlar satılmasını planlıyoruz. Bu konuyu ilgili şehirlerin başkanlarıyla masaya yatırdık. Çünkü biz valiler yolcuyuz, başkanlar ise hancı, yani şehirlerin asıl sahipleri onlar. Bu projeye asıl onların sahip çıkmasını arzu ediyoruz” dedi. Adana’nın gastronomi turizmindeki öneminin yanı sıra tarihiyle, arkeolojik alanlarıyla, şehirde vakit geçirilecek tesisleriyle ziyaretçilerine dolu dolu “içerik” verdiğini de sözlerine ekledi. Sulama kanallarının kapalı sisteme geçirileceğini, buradan oluşacak alanların şehre kazandırılacağını da belirtti.

YARIŞMALAR, PANELLER VE ETKİNLİKLERLE DOLU BİR FESTİVAL GÜNÜ DAHA

Vali Köşger’in “Yaklaşık 3 milyar TL gelir bekliyoruz” dediği Adana Lezzet Festivali’nin bu yıl Merkez Park festival alanındaki tüm sahne programı içeriklerini oluşturan Gökmen Sözen’in ekibiyle birlikte hazırladığı etkinlikler de şehir merkezindeki festival alanında gün boyu devam etti. Festivalin üçüncü gününde merkez alandaki etkinlikler resmi açılış töreni ve Vali Köşger’in konuşmasıyla başladı. Ardından düzenlenen panellerde yerel yönetimlerin turizmdeki rolü, gastronomi turizminin ekonomiye katkıları, yeni yatırımcılar bulabilmek için gereken stratejiler, sürdürülebilirlik gibi önemli başlıklar alanlarında uzman konuklar tarafından masaya yatırıldı. Şehrin yerel lezzetlerinin Adanalı tanınmış şefler eşliğinde yorumlandığı etkinlikler büyük ilgi görürken atölye çadırları ve genç şefler yarışmaları da ilgi odağındaydı.

GALA YEMEĞİ ADANA MÜZESİ’NDE GERÇEKLEŞTİ

Adana Valiliği himayesinde Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyeler ve tüm odaların katkılarıyla gerçekleşen 8.Uluslararası Adana Lezzet Festivali, katılımın yoğun olduğu bir gala yemeği düzenledi. Protokolün festivale dair yaptığı konuşmaların ardından bölgeye ait tüm yemeklerin sergilendiği gala gecesinde konuklar birçok yöresel lezzeti tatma fırsatı buldu.