Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bolu Kartalkaya’da bulunan Grand Kartal Otel’deki yangın felaketi sonrasında sert açıklamalarda bulundu. Erdoğan, “Bir gecelik hasılatını, ‘Masraf olur’ diyerek yangın tedbirlerine harcamayan açgözlüler başta olmak üzere, hatası, kusuru, ihmali veya yanlışı olan kim varsa hepsinden tek tek hesap sorulacaktır” ifadelerini kullandı.
“Hatası Olan Herkes Hesap Verecek”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, yangının hemen ardından başlatılan soruşturma kapsamında görevlendirilen mülkiye, çalışma ve turizm başmüfettişlerinin raporlarının hazırlanma sürecinde olduğunu, bu raporların başsavcılık ile paylaşıldığını belirtti. Erdoğan, şöyle devam etti:
“Şunu tekrar açık açık belirtmek durumundayız: Bir gecelik hasılatını, ‘Masraf olur’ diyerek yangın tedbirlerine harcamayan açgözlüler başta olmak üzere, hatası, kusuru, ihmali veya yanlışı olan kim varsa hepsinden tek tek hesap sorulacaktır. Kaybettiğimiz canlarla canımız yandı, yüreğimiz yandı. İhmali olanların da adalet önünde canının yanacağından kimsenin şüphesi olmasın. Rabb’im milletimizi ve ülkemizi bu tür büyük acılardan muhafaza eylesin.”
Cumhurbaşkanı, turizm sektörüne de uyarılarda bulunarak “Her yıl daha çok turist ağırlayıp, daha fazla para kazanırken güvenliğe, konfora ve hizmete daha az yatırım yapamazsınız” dedi.
“Zihniyet Değişikliği Şart”
Erdoğan, Türkiye’nin geçen yıl 62 milyon 232 bin ziyaretçiyi ağırladığını, turizm gelirinin ise 61 milyar 103 milyon dolarla rekor kırdığını anımsattı. 2024 yılı için açıklanan hedeflerin ötesine geçildiğini belirten Cumhurbaşkanı, yeni hedefleri duyurdu:
“Turizmde 2025 yılı için hedefimiz 65 milyon ziyaretçi, 64 milyar dolar gelir. İnşallah, yakın vadede 100 milyar dolar rakamına ulaşmayı ümit ediyoruz. Şayet bu lige yükselmek istiyorsak zihniyet değişikliğine gitmemiz şart. İnsan hayatına ve onuruna gerekli değeri vermeyen bir anlayışın bilhassa turizm sektöründe asla başarı şansı yoktur. Sektörün sağlıklı büyüyebilmesi için çürükleri ayıklaması tercihten öte zaruret halini almıştır.”
Bolu Kartalkaya’daki Grand Kartal Otel faciasından gereken derslerin çıkarılması gerektiğini vurgulayan Erdoğan, “Hepimizin yüreğini dağlayan bu hadiseden turizmcilerimizin de gereken dersi alacağına inanıyorum” değerlendirmesinde bulundu.