Bayram Tatili Turizmcileri Sevindirdi: İşte İl İl Son Rakamlar

ITB Berlin 2025

Last Updated on 1 Nisan 2025 by Turizm Günlüğü

Türkiye’de bayram tatili süresince turizm sektöründe önemli bir hareketlilik yaşandı. Turizmciler, doluluk oranlarında ve rezervasyon taleplerinde gözle görülür bir artış olduğunu belirtirken, özellikle sahil bölgeleri ile tarihi ve kültürel destinasyonlar yerli ve yabancı turist akınına uğradı. İşte bayram tatiline ilişkin ziyaretçi sayıları ve turizm sektörünün yüzünü güldüren son rakamlar.

MARDİN

MARDİN (AA) – HALİL İBRAHİM SİNCAR – Açık hava müzesi konumundaki medeniyetler şehri Mardin, Ramazan Bayramı tatilinde yerli ve yabancı turistlerle doldu.

Farklı din, dil ve kültürden insanların hoşgörü içerisinde kardeşçe yaşadığı tarihi ve tescilli yapılarıyla ilgi gören kent, yılın her döneminde olduğu gibi Ramazan Bayramı tatilinde de turistlerin tercihi oldu.

Kente gelen yerli ve yabancı turistler camilere, medreselere, kiliselere yoğun ilgi gösterince Deyrulzafaran Manastırı, Kasımiye Medresesi ve kent merkezine 30 kilometre uzaklıktaki Dara Antik Kenti’nde kimi zaman uzun kuyruklar oluştu.

Kentte 20 bin yatak kapasitesinin bulunduğu otellerde doluluk yüzde 100’e ulaştı, bazı misafirler çevre illerde konaklamak durumunda kaldı.

Turist yoğunluğu hem turizm sektörünü hem de esnafı mutlu etti.

– “Bayramı gayet mutlu ve güzel bir şekilde geçiriyoruz”

Mardin Turizm ve Otelciler Derneği (MARTOD) Başkanı Özgür Gürgör, AA muhabirine, 85 otel, konaklar ve misafirhanelerin bulunduğu kentin bayram tatilini dolu dolu geçirdiğini söyledi.

Bayram öncesi ciddi taleplerin olduğunu anlatan Gürgör, “Misafirlerimiz geldiler. Mardin’in tarihi yapısını çok rahat bir şekilde gezdiler. Mardin’de bayramda yüzde 100 doluluğumuz oldu. Nisan ayı içinde ciddi bir doluluğumuz var. Mayısta da şu anda yüzde 50 doluluk var, ilerleyen tarihlerde o da dolacak. Bayramı gayet mutlu ve güzel bir şekilde geçiriyoruz.” dedi.

Geçen seneyi de yoğun geçirdiklerini kaydeden Gürgör, bu yıl da yoğunluğun artmasını beklediklerini anlattı.

Bu yıl konaklamada 1 milyonu aşmayı hedeflediklerini ifade eden Gürgör, şöyle konuştu:

“En büyük hedeflerimizden biri konaklama sayısını aşmak. Geçen sene 2 milyonu aşan bir günübirlik misafirimiz vardı. Bu sene de aynı çıkışları göreceğiz. Mardin’in son yıllarda trendi yükselerek devam ediyor. Bu açıdan mutluyuz. Doğu’daki huzur sadece Mardin’de değil bütün Türkiye’ye yayılmış olacak. Bölgemizde yaşanan bazı sıkıntılar Allah’a şükür yıllardır yaşanmıyor. Tamamen bitmesi bizleri daha mutlu edecek. Turizm hedeflerimizi yükseltecek, yatırımcılar daha fazla gelecek.”

Tarihi Kasımiye Medresesi’nde gönüllü rehberlik yapan Mardin Artuklu Üniversitesi Turizm Rehberlik Bölümü son sınıf öğrencisi Aysun Kortun da medreseyi gezen misafirlere medresenin tarihi hakkında bilgi verdiklerini söyledi.

Tarihi kentin özellikle bayramlarda ve turizm sezonlarında çok yoğun rağbet gördüğünü anlatan Kortun, “Bayram tatilinde de binlerce insanın ziyaret odağı Kasımiye Medresesi oluyor.” ifadesini kullandı.

AMASRA ve SAFRANBOLU

BARTIN/KARABÜK (AA) – Tarihi yapıları ve doğal güzellikleriyle ünlü Bartın’ın Amasra ve Karabük’ün Safranbolu ilçelerinde, Ramazan Bayramı tatilini geçirmek için gelenler dolayısıyla yoğunluk oluştu.

Amasra Kalesi ile 2015’te UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne eklenen, el değmemiş koyları, temiz kumsalları, az dalgalı denizi ve doğayla bütünleşen güzelliklerinin yanı sıra balık ağırlıklı mutfak kültürüyle yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken Amasra, bayramda yoğun ilgi görüyor.

Helenistik, Arkaik, Klasik, Roma, Bizans, Ceneviz, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait çok sayıda eserin bulunduğu ilçede, Büyük Liman ve Küçük Liman mevkisindeki otoparklar bayramın ikinci gününde tamamen doldu.

İlçedeki Çekiciler Çarşısı, Büyük Liman, Amasra Kalesi, Kemere Köprüsü ve Kültür Parkı’nda vakit geçiren tatilciler, mendirek ve kayalıklarda bol bol fotoğraf çektirdi.

Belediye Başkanı Recai Çakır, AA muhabirine, ilçedeki 3 bin yatak kapasiteli otel ve pansiyonların tamamının dolduğunu, binlerce günübirlik turistin ilçeye akın ettiğini söyledi.

En yakın sahil olması nedeniyle özellikle Ankara’dan yoğun ziyaretçi ağırladıklarını, 6 bin nüfuslu ilçede günübirlik ziyaretçi sayısının 50 bini aştığını aktaran Çakır, “Amasra, bu bayram tatilinde de ciddi yoğunluk yaşıyor. Gelenlerin büyük çoğunluğunu Ankaralılar oluşturdu. İlçemizde Büyük Liman ve Küçük Liman mevkisindeki otoparklar doldu. İlçemizdeki bu yoğunluk, bayram tatili sonuna kadar artarak devam edecektir.” diye konuştu.

Amasra Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Hüseyin Boran da her mevsim günübirlik tatilci ağırlamalarında, balık ve salata ağırlıklı mutfak kültürünün de etkili olduğunu kaydetti.

Özellikle balık lokantalarında uzun kuyruklar oluştuğunu aktaran Boran, “Amasra Kalesi, Tavşan Adası ve Çekiciler Çarşısı gibi tarihi ve turistik yerleri gören misafirlerimiz, balıkçı lokantalarında taze çeşitlerle ziyafet yapma imkanı buluyor. Misafirlerimizin iyi bir bayram tatili geçirebilmesi için her türlü tedbir alındı.” dedi.

Safranbolu

Karabük’ün UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki Safranbolu ilçesi de Ramazan Bayramı’nda ziyaretçilerini ağırlıyor.

Tarihi konaklarıyla ünlü Safranbolu, 9 günlük bayram tatilinde yerli ve yabancı turistlerden ilgi görüyor.

Osmanlı döneminden kalma han, hamam, cami, çeşme, köprü ve konakların eşsiz güzelliğinde gezmek ve konaklamak isteyenler, anıt eserleri, kanyonları ve mağaralarıyla son yıllarda adından söz ettiren ilçeyi tercih etti.

Safranbolu lokumundan tadan ve hediyelik eşyalardan satın alan ziyaretçiler, tarihi ilçeyi gezerek tatillerinin keyfini çıkardı.

PAMUKKALE

DENİZLİ (AA) – Denizli’nin dünyaca ünlü turizm merkezi Pamukkale, Ramazan Bayramı ve ara tatil döneminde yerli ve yabancı turistleri ağırlıyor.

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Pamukkale, beyaz travertenleri ve tarihi yapılarıyla ilgi görüyor.

Çoğunluğu yerli misafirler, beyaz travertenler üzerinde yürüyüp hatıra fotoğrafı çekti. Ören yerindeki antik kenti de gezen tatilciler, zaman zaman etkili olan yağışa rağmen giriş kapılarında kuyruk oluşturdu.

Türkiye Otelciler Federasyonu Başkan Yardımcısı Gazi Murat Şen, AA muhabirine, bayram ve ara tatil dönemini hem tesisler hem de Pamukkale olarak oldukça verimli geçirdiklerini söyledi.

Bayramdan sonraki 3 günde kamu çalışanlarının idari izinli sayılmasının tatili uzattığını, bunun da turizmcilere can suyu olduğunu belirten Şen, Pamukkale’yi tatilin başladığı cumartesi gününden bu yana 19 bin 245 yerli ve yabancı turistin gezdiğini kaydetti.

Antalya’dan gelen Ali Teksoy da ilk kez gördüğü Pamukkale’yi fotoğraflardan daha güzel bulduğunu, herkesin en az bir kez buraya gelmesi gerektiğini ifade etti.

NEVŞEHİR

NEVŞEHİR (AA) – Nevşehir Valisi Ali Fidan, 2025 yılının ilk 2 ayında Kapadokya bölgesinde ağırlanan turist sayısının, geçen yılın aynı dönemine kıyasla artış gösterdiğini söyledi.

Nevşehir Vilayetler Evi’nde düzenlenen bayramlaşma programına katılan Fidan, gazetecilere yaptığı açıklamada, bölgenin turizm verilerine ilişkin bilgi verdi.

Fidan, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Kapadokya’daki tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerin, dünyanın farklı yerlerinden turistlerin ilgisini çektiğini ifade etti.

Ramazan Bayramı tatili dolayısıyla bölgede konaklama tesislerinde doluluk oranının yüzde 90’ları geçtiğini belirten Fidan, trafikte aksamaların önüne geçmek için geniş tedbirler aldıklarını dile getirdi.

Ziyaretçi verilerine değinen ve Kapadokya’nın her geçen yıl daha çok ilgi gören bir turizm merkezi olduğuna dikkati çeken Fidan, şunları kaydetti:

“Bayram tatilinde bölgemizde yerli misafirlerimizin sayısının çok daha fazla olduğunu görüyoruz. Bölgemizdeki tesisler neredeyse tam doluluğa ulaştı. Misafirlerimizin bayram tatilini huzurlu şekilde geçirmeleri için gereken tedbirleri aldık. Bayramın en güzel geçirileceği mekanlardan birinin Nevşehir olduğunu söylemek istiyorum. Geçen yılın ilk 2 aylık diliminde yaklaşık 310 bin olan turist sayısının bu yılın ilk 2 ayında 340 bine çıktığını görüyoruz. Bu da yüzde 10’luk bir artış olduğunu gösteriyor. 2025 yılının Kapadokya turizminde yeni bir rekor yılı olmasını bekliyoruz. Bu çerçevede hazırlıklarımızı yaptık.”

ÇANKIRI

ÇANKIRI (AA) – Çankırı’da Hititler döneminden beri tuz elde edilen ve “Yer Altı Tuz Şehri” olarak adlandırılan mağarada, Ramazan Bayramı dolayısıyla ziyaretçi yoğunluğu yaşanıyor.

Çankırı merkeze yaklaşık 20 kilometre mesafede bulunan, 18 bin metrekare kapalı alana sahip mağara, 200 yıllık olduğu değerlendirilen ve bozulmadan korunan eşek, tahnit edilmiş çeşitli hayvanlar ile çok sayıda heykel ve sanat eseriyle merak uyandırıyor.

Bayram tatilinde çeşitli illerden gelen ziyaretçiler, mağara içinde fotoğraf çektiriyor, tuzdan yapılmış figürleri inceliyor.

Yer Altı Tuz Şehri Sorumlusu Gürol Topcu, AA muhabirine, bayramın birinci günü öğle saatlerinden itibaren ziyaretçi kabul etmeye başladıklarını söyledi.

Mağaraya ilginin yoğun olduğunu belirten Topcu, “Türkiye’nin birçok şehrinden ziyaretçilerimiz geliyor. Çevredeki şehirlerin yanı sıra özellikle İstanbul, Hatay, Adana olmak üzere yoğun ilgi var. Bu ilgi de bizi sevindiriyor. Daha önce burası düzgün bir alan değildi ancak son yıllarda yapılan çalışmalarla, otopark, kafeterya peyzaj çalışmalarıyla tuz mağarası yeni bir çehre kazandı. Belediye Başkanı’mız İsmail Hakkı Esen de buraya büyük önem veriyor.” dedi.

Mağaranın astım, bronşit, nefes darlığı gibi rahatsızlıklara iyi geldiğini ifade eden Topcu, “Misafirlerimiz de hem sağlık amaçlı hem turizm amaçlı burayı ziyaret ediyorlar. Günlük ortalama 3 ile 5 bin kişi arasında ziyaretçi ağırlıyoruz. Yerin 150 metre altına iniyorsunuz. İçeride Çankırı’da çıkarılan 7-9 milyon yıllık fosillere ait rölyefler var. Geçmiş dönemde burada çalışan bir eşek var. Güzel bir ambiyansı var içerinin.” diye konuştu.

Mağarayı ziyaret etmek için İstanbul’dan gelen Suat Öztelli de tuz mağarasını sosyal medyada gördüğünü belirtti.

Mağaranın enteresan bir görüntüsü olduğunu söyleyen Öztelli, “Beklentimi fazlasıyla karşıladı burası. Ramazan Bayramı tatili dolayısıyla gezerek çıktık geldik.” dedi.

Ankara’dan gelen Barış Dilsiz de aslen Çankırılı olduğunu, tuz mağarasını öteden beri bildiğini dile getirdi.

Son yıllarda yapılan çalışmalarla mağaranın yeni bir görünüm kazandığını söyleyen Dilsiz, “Turizme yakışır bir hale gelmiş. Gurur duyuyoruz memleketimizin böyle bir kıymetini halka da açmış olmaktan dolayı, herkese tavsiye ediyoruz. En son 12-13 yıl önce gelmiştim. Çok fazla değişmiş burası. Bugün gördüğümüz yeni mimari tasarım, dekor yoktu, çok gelişmiş, ilimizin turizmine de önemli bir katkı sağlamış, farklı bir yer olmuş.” ifadesini kullandı.

DÜZCE

DÜZCE (AA) – Düzce’nin Akçakoca ilçesindeki Fakıllı Mağarası, Ramazan Bayramı’nda tatilciler tarafından ziyaret edildi.

Kentin önemli turizm destinasyonları arasında yer alan ve ilçe merkezine 7 kilometre uzaklıktaki mağarada, çeşitli yönlere giden galeriler, sarkıt ile dikitler bulunuyor.

İstanbul ve Ankara başta olmak üzere çevre illerden bayram tatilini geçirmek için bölgeye gelen ziyaretçiler, toplam uzunluğu 1017 metre olan mağaranın ziyarete açık 350 metrelik kısmını gezme fırsatını yakaladı.

Mağaradaki doğal oluşumları hayranlıkla inceleyen ziyaretçiler, özellikle damlataş bakımından zengin “beyaz oda” olarak anılan bölgelere ilgi gösterdi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğünce 1. derece sit alanı olarak tescillenen Fakıllı Mağarası’nı her yıl ortalama 40 bin kişi ziyaret ediyor.

ÇANAKKALE

ÇANAKKALE (AA) – Türkiye’nin en çok ziyaret edilen açık hava müzelerinden biri olan Gelibolu Yarımadası Tarihi Alanı’nda Ramazan Bayramı nedeniyle ziyaretçi yoğunluğu yaşandı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, Gelibolu Yarımadası Tarihi Alanı, Ramazan Bayramı’nda da ziyaretçilerden yoğun ilgi gördü.

Bayram tatili nedeniyle Çanakkale’nin Eceabat ilçesi sınırlarında yer alan bölgeye gelenler, Şehitler Abidesi, 57. Alay Şehitliği, Akbaş Şehitliği, Conkbayırı ve Arıburnu bölgeleri ile Seyit Onbaşı ve Yahya Çavuş anıtını ziyaret etti.

Tarihi Yarımada’nın kültürel, tarihi ve doğal dokusunu yaşama fırsatı bulan binlerce kişi şehitliklerde dua edip, fotoğraf çektirdi.

GAZİANTEP

GAZİANTEP (AA) – Güneydoğu’nun tarihi mekanları ve gastronomisiyle önde gelen kentlerinden Gaziantep’te turizm yoğunluğu yaşanıyor.

UNESCO’nun gastronomi alanında “Yaratıcı Şehirler Ağı”na dahil ettiği kent, bayram tatili nedeniyle Türkiye’nin dört bir yanından gelen misafirlerini ağırlıyor.

Gaziantep Kalesi ve çevresi ile Bakırcılar Çarşısı, Almacı Pazarı, tarihi Tahmis Kahvesi’nin bulunduğu alanlarda turizm yoğunluğu yaşanıyor.

Gastronomisi ve tarihi mekanlarıyla öne çıkan kent, turizmde adeta çifte bayram yaşıyor.

Acante sorumlusu Gül Er, AA muhabirine, GAP’a sürekli tur düzenlediklerini belirterek, “Her geldiğimde çok severek geziyorum. Yine bu bayram 50 kişilik grupla geldik. Gaziantep’i, Şanlıurfa’yı çok seviyoruz. Herkes çok memnun ama en çok da yemeklerini merak ediyorlar.” diye konuştu.

Kente gelen turistlerden Neşe Koçanalı da Gaziantep’e ikinci kez geldiğini ve çok sevdiğini ifade ederek, kentin çok kültürlü bir şehir olduğunu ve görülecek birçok yeri olduğunu kaydetti.

Tarihi Tahmis Kahvesi işletmecisi Selim Bağcı ise her bayram olduğu gibi bu bayram da yoğunluk yaşandığını ifade ederek, “Bayramın üçüncü gününde sokaklar cıvıl cıvıl.” dedi.