
Last Updated on 11 Nisan 2025 by Turizm Günlüğü
Vali Davut Gül, 2025’in ilk üç ayında ruhsatsız silah sayısında artış yaşandığını, tutuklama oranlarında ise dikkat çeken bir yükseliş olduğunu açıkladı. Peki bu tablo, İstanbul’un gerçekten daha huzurlu olduğunu mu gösteriyor?
İstanbul Valisi Davut Gül, 2025 yılının ilk üç ayında ele geçirilen ruhsatsız silah sayısının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6 artarak 3 bin 797’ye ulaştığını, tutuklama sayısının ise yüzde 79’luk artışla 604’e çıktığını duyurdu. Vali Gül, bu verileri kamuoyuyla paylaşırken İstanbul’un daha huzurlu bir şehir haline geldiğini ifade etti. Ancak veriler, kamuoyunda “Güvenlik artıyor mu, yoksa silahlanma mı?” sorusunu beraberinde getiriyor.
İSTANBUL (AA) – İstanbul Valisi Davut Gül, yılın ilk üç ayında, geçen yılın aynı dönemine göre kentte trafik denetimlerinin yüzde 21 arttığını ve can kayıplarının yüzde 26 düştüğünü bildirdi.
Vali Gül, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nde (AFAD) gerçekleştirilen toplantıda, İstanbul’un 2025 yılının ilk üç ayına ilişkin emniyet verilerini açıkladı.
Polis teşkilatının 180. kuruluş yıl dönümünü tebrik ederek şehitlere rahmet, gazilere sağlık ve afiyet dileyen Gül, yaklaşık 16 milyon nüfusa sahip İstanbul’u daha güvenli, daha huzurlu bir şehir haline getirmek için çalıştıklarını, her alanda gece gündüz demeden suç ve suçlulara karşı kararlı bir mücadele yürüttüklerini ifade etti.
İstanbul’da suç işleme oranlarının dünyadaki benzer şehirlerin çok altında olduğunu ve bu kentin dünyanın en güvenli şehirleri arasında yer aldığını vurgulayan Gül, “Bu yılın ilk üç ayında 2024’ün aynı dönemine göre kişilere karşı işlenen en önemli 8 suç yüzde 10,7 azaldı, aydınlatma oranı ise yüzde 99,1’e yükseldi. Yüzde 99 başarıdan sonra 0,1’lik artış bile bizim için çok kıymetli” dedi.
– “İstanbul’umuz geçen yılın aynı dönemine göre daha huzurlu”
Mal varlığına karşı işlenen en önemli 9 suçta yüzde 28,4 oranında azaldığını aktaran Vali Gül, geçen yılın aynı dönemine göre kapkaçta yüzde 50, otodan hırsızlıkta yüzde 59, yankesicilikte yüzde 47, motosiklet hırsızlığında yüzde 50, evden hırsızlıkta yüzde 42, dolandırıcılıkta yüzde 13 oranında düşüş olduğunu bildirdi.
Suçların aydınlatılması oranının yüzde 87,6’ya çıktığını dile getiren Vali Gül, “Bütün bunlar bize şunu gösteriyor, İstanbul’umuz geçen yılın aynı dönemine göre daha huzurlu.” ifadesini kullandı.
Vali Gül, çeşitli suçlardan yıllardır aranan kişilerde yakalanan sayısının, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7’ye yakın azaldığını, 7 önemli suçta yakalamaların geçen yıla göre yüzde 3,5 azaldığını açıkladı.
Bu rakamsal azalmaların daha az aranan şahıs yakaladıkları anlamına gelmediğine vurgu yapan Gül, “Tam aksine, sayın Bakanımızın öncülüğünde personel sayımızın, teknolojik imkanlarımızın artmasıyla sokakların suçlulardan temizlendiği, aranan suçluların azaldığı anlamına geliyor. Dolayısıyla yeni suçların işlenmesinin de önüne geçilmiş oluyor.” diye konuştu.
– Ruhsatsız silaha tutuklama
Vali Gül, 2025 yılının ilk üç ayında ele geçirilen ruhsatsız silah sayısının geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 6 artışla 3 bin 797 olduğunu, tutuklama sayısının da yüzde 79 artışla 604’e çıktığını belirtti.
Güvenlik ve asayiş noktasında hassasiyet gösterdikleri bir diğer konunun izinsiz, günübirlik kiralanan konutlar olduğuna işaret eden Gül, herhangi bir yerin konaklama tesisi olarak kullanılabilmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığından kaydının olması gerektiğini söyledi.
Bu tip yerleri sürekli denetlediklerini dile getiren Gül, bir önceki yılın aynı dönemine göre cezai işlem uygulanan konut sayısının 4 kat yükseldiğini kaydetti.
Vali Gül, organize suçlar konusunda, geçen yılın aynı dönemine göre, suç çetelerine karşı operasyon sayısının yüzde 49 arttığına dikkati çekti.
Bu çalışmaların hiçbirine rakam olarak bakmadıklarının altını çizen Gül, “Biliyoruz ki buradaki her bir operasyonla hemşerilerimizin hayatından bir olumsuzluğu kaldırmış oluyoruz. Şehrimizde huzurun bozulmasına fırsat vermemiş oluyoruz. Hemşerilerimize her zaman söylüyoruz, müsterih olsunlar. Hiç kimse devletten daha güçlü değildir.” şeklinde konuştu.
Gül, kaçakçılıkla mücadele kapsamında operasyon sayısını 825’ten 1067’ye çıkardıklarını belirterek, sahte ve kaçak alkolle mücadele kapsamında ele geçirilen miktarın 43 bin litreden 126 bin litreye yükseldiğini, alkollü içkiden sigaraya, makarondan emtia ürünlerine, ele geçirilen kaçak ürünlerle önlenen vergi kaybının yüzde 61 artışla 405 milyon lira olduğunu dile getirdi.
Sahte içki konusunun cinayete teşebbüsle eşdeğer olduğunu ifade eden Gül, uyuşturucu madde bağımlılığı konusunda da “imal ve ticarete” yönelik operasyonların geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 13 arttığını bildirdi.
Vali Gül, Narkotik Vaka Analiz Sistemi (NARVAS) ile narkotik suçlarla mücadelede vatandaşların daha aktif rol oynamaya başladığını belirterek, ele geçirilen uyuşturucu hap miktarının 4,5 kat, kök kenevir miktarının 8 kat arttığını, “En İyi Narkotik Polisi Anne Projesi” kapsamında da bu yılın ilk üç ayında bilgilendirilen annelerin sayısının 2024’ün aynı dönemine göre 2 katını aştığını belirtti.
Siber suçlar konusunda özellikle terör, yasa dışı bahis ve çevrim içi çocuk istismarına yönelik sıkı çalışmalar neticesinde suç unsuru tespit edilen şahıs veya hesap sayısının yüzde 52 arttığını belirten Gül, siber suçlara karşı en güçlü silahın farkındalık olduğunu dile getirdi.
– Trafik kazalarında motosiklet uyarısı
İstanbul’da trafiğin güvenli ve düzenli akışını sağlamak için sayısı gittikçe artan ekip ve personelle denetimlere devam ettiklerini söyleyen Gül, “Geçen yılın aynı dönemine göre denetimlerimiz yüzde 21 arttı, can kayıplarımız yüzde 26 düştü.” dedi.
Trafik kazalarının yüzde 50’den fazlasının motosiklet türü araçların karıştığı kazalardan oluştuğuna dikkati çeken Gül, “Motosiklet kullanırken lütfen daha dikkatli olalım. Sürüş esnasında kask ve koruyucu ekipman kullanmayı ihmal etmeyelim.” diye seslendi.
Gül, okul servisleri, çakarlı araçlar ve ticari taksilere yönelik denetimlerin de artırılarak devam ettiğini belirterek, özellikle verilen cezaların artmasıyla usulsüz çakar kullanımının azaldığını, bu konuda cezai işlem rakamlarının yüzde 75 düştüğünü kaydetti.
Bayram tatili boyunca tek bir vatandaşı dahi trafik kazalarında kaybetmemek için yollarda denetimleri en üst seviyeye çıkardıklarını vurgulayan Gül, “Bu doğrultuda, 2024 yılı Ramazan Bayramı’na göre araç denetimlerimiz yüzde 26 arttı, cezai işlem sayımız yüzde 16 düştü. Bu ne demek? Sürücülerimizin çoğu, temel trafik kurallarına uyuyor demek.” ifadelerini kullandı.
Vali Gül, İstanbul’da geçen sene Ramazan Bayramı tatilinde 7 kişinin hayatını kaybettiğini, bu yıl Pendik’teki kazada 4 kişinin yaşamını yitirdiğini aktardı.
Başta aşırı hız, sonrasında temel trafik kurallarına uymamayı kazaların sebepleri olarak gösteren Gül, “Bu kapsamda yapılan denetimlerde 36 bin 530 sürücümüze aşırı hızdan cezai işlem uyguladık. 7 bin 414 araç, eksikleri giderilinceye kadar trafikten men edildi. 911 sürücünün ise ehliyetine kurallara uymamaktan el konuldu.” bilgisini paylaştı.
– Düzensiz göçmenlikle mücadele
İstanbul’da kayıtlı 1 milyon 26 bin 659 yabancının yaşadığını, bunlar arasında sporcular, öğrenciler, ticaret veya sağlık için gelenlerin de olduğunu belirten Gül, “Bunların kim olduğunu, nerede yaşadığını, ne yaptığını biliyoruz. Bizim asıl mücadele alanımız, illegal yollarla şehrimize gelen ya da legal yollarla gelmiş olup kalış süresi bitenler.” açıklamasını yaptı.
Bu konuda dünyaya örnek olan mobil göç noktalarıyla başarılı bir mücadele yürüttüklerinin altını çizen Gül, “Bu araçlarımızda bilgilerini sorguladığımız yabancı sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 51 arttı, tespit edilen düzensiz göçmen sayısı yüzde 21 azaldı.” dedi.
Toplantıya İl Jandarma Komutanı Tümgeneral Yusuf Kenan Topcu, İl Emniyet Müdürü Selami Yıldız ile Sahil Güvenlik Marmara ve Boğazlar Bölge Komutanı Tuğamiral Serkan Tezel de katıldı.