Last Updated on 4 Temmuz 2023 by Turizm Günlüğü
Tarihin ve doğanın iç içe olduğu Düzce, bir kültür gezisi seyahatinden tüm beklentilerinizi karşılayabilecek zenginlikte bir kent. Siz de bu Bitinya, Roma ve Bizans, Osmanlı ve Cumhuriyet Devri dönemlerine tanıklık eden Düzce şehrine davetlisiniz. İşte Düzce Gezi Rehberi.
Karadeniz’in batı ucundaki dağlarla çevrelenmiş bu eşsiz kent, doğayla iç içe güzel manzaralar eşliğinde huzur bulmak, dinlenmek, keşfetmek ve soyutlandığını hissederek kendini bulmak isteyenler için doğru bir seçenek olacaktır. Bu Düzce gezi rehberinde, Düzce’de görülmesi gereken yerler ve Düzce’de yapılacak etkinlikler ve daha fazlası hakkında bilgi bulabilirsiniz. Düzce gezi rehberi.
Yazıdaki Başlıklar
Düzce Nerede?
Batı Karadeniz Bölümü’nde yer alan Düzce, 1999’da Bolu ilinden ayrılarak il statüsü kazanmıştır. Şubat 2021 TÜİK verilerine göre merkez ilçeyle beraber 8 ilçesi (Akçakoca, Cumayeri, Çilimli, Gölyaka, Gümüşova, Kaynaşlı, Yığılca) olan il, birçok farklı etnik grupları barından bir şehirdir. Çevresinde Bolu, Sakarya ve Zonguldak illerine komşudur.
Düzce’ye Nasıl Gidilir?
İstanbul-Düzce arası yaklaşık olarak 230 km’dir. İstanbul’dan Düzce’ye özel aracı ile gelmek isteyenler, Kuzey Marmara Otoyolu/O-7 üzerinden rahat bir şekilde ulaşım sağlayabilir. Şehirlerarası yolcu otobüsleriyle ise 3,5-4,5 saatlik bir yolculuk sonrası Düzce’ye varabilirsiniz. Otobüs fiyatları 250 ile 350 TL arasında değişmektedir. (Temmuz 2023 fiyatlarıdır. Güncel fiyatları seyahat şirketinizden takip etmeyi unutmayın.)
Türkiye’nin bazı illerinden Düzce’ye ortalama yolculuk süresi ise şöyle: Zonguldak 2 saat, Sakarya 1 saat 10 dakika, Kocaeli 1 saat 40 dakika, Ankara 2,5 saat ve Bursa 3 saat 15 dakika. Antalya’ya ise 639 kilometre mesafededir. Şehir içi ulaşım ise halk otobüsleri, dolmuş ve taksiler ile sağlanmaktadır. Düzce gezi rehberi.
Düzce’ye Ne Zaman Gidilir? Kaç Günde Gezilir?
Düzce’yi ortalama 2 günde gezebilirsiniz. Ancak çevre illeri de ziyaret ederek rotanıza daha fazla yer katabilirsiniz. Mesela Zonguldak bu rotalardan biri olabilir. Zonguldak ile ilgili seyahat notlarımı okumak için tıklayın:
- İlklerin kenti Zonguldak gezi rehberi
- Karadeniz’in Saklı Cenneti: Zonguldak’ta Gezilecek Yerler
- Karadeniz Ereğli Gezi Rehberi: Herkül Kenti’nde Gezilecek Yerler
Ziyaret edilecek en iyi zaman ise yaz aylarıdır. Çünkü şehirde tipik Karadeniz iklimi hakimdir. Bu nedenle yağış miktarı da oldukça fazladır.
Düzce’de Nerede Kalınır?
Merkez ve sahil taraflarında 3, 4 ve 5 yıldızlı otellerin mevcut olduğu ilde sosyal tesisler, pansiyonlar, apart oteller ve kamp alanlarında da konaklayabilirsiniz.
Düzce’de Ne Yenir?
Gürcü, Abhaz, Çerkez, Manav, Karadeniz, Roman gibi birçok kültürün bir arada bulunduğu bu şehirde kültürel zenginlik yemek çeşitliliğini de etkilemiştir. Düzce’de hamur işi ürünler ve yeşil sebzeler üzerine yoğunlaşan bir lezzet tercihi olsa da yöresel anlamda yiyebileceğiniz şu yemekler bulunmaktadır: Hamsili Börek, Hamsi Pilavı, İsli Balığı, Buğulama, Çerkez Tavuğu, Mamalika, Boşnak Böreği, Bazlama, Höşmerim, Tavuklu keşkeği, Lepsi, Mamursa ve halujları, Kara lahana yemeği ve mısır ekmeği.
Bunlar haricinde Düzce, pek çok coğrafi işaretli ürüne de sahiptir: Akçakoca Melengücceği tatlısı, Akçakoca Mancarlı Pide, mevsim balıkları, tahinli fındık helvası (Akçakoca Sarı Fındığı), yufkalı Konuralp pilavı, Düzce köftesi, Düzce şırası, Düzce acıkası, kestane kabağı, şekerkamışı pekmezi, Kaplandede Kestanesi, Düzce kestanesi ve Düzce kestane balı. Bu enfes lezzetleri tadabileceğiniz, tarihi evleri ve el yapımı süs eşyalarını da görebileceğiniz Akçakoca Yukarı Mahalle Yöresel Pazarı’nı ziyaret etmeyi unutmayın.
Düzce’de Festivaller ve Etkinlikler
Şehirde yapılan tüm etkinlik ve festivallere buradan ulaşabilirsiniz.
Daha fazla Düzce fotoğrafı ve reels videosu için @fotokusagi instagram hesabımı takip edebilirsiniz. (:
Düzce’de Gezilecek Yerler
Aydınpınar Şelalesi
Aydınpınar köyü sınırları içerisinde bulunan Aydınpınar Şelalesi Tabiat Parkı, şehir merkezine 10 kilometre mesafededir. Güzeldere ve Samandere Şelaleleri arasında ve yol güzergahı üzerinde bulunan şelale, arka arkaya dökülen 5 ayrı şelale kümesinden oluşmaktadır. Aydınpınar Şelalesi Tabiat Parkı, Düzce’nin önemli yürüyüş parkurlarından birine sahiptir. Sağlıklı her insanın yürüyebileceği orta zorluk ve orta zorluğu aşan parkurları vardır. Gürgen, meşe, kestane gibi karışık yapraklı orman ağaçları arasında trekking, foto-safari, çadır kampı vb. aktiviteler yapılabilir. Özellikle mayıs ayında dağ çileği, Ağustos ve Eylül aylarında böğürtlenlerle renklenen vadi, Düzce’ye hakim bir konumdadır.
Konuralp Antik Kenti
Asıl adı Prusias ad Hypium olan antik kenti, Bitinya Kralı 1. Prusias tarafından ele geçirilmiştir. Kent, Melen (Hypium) çayının üstündeki Prusias anlamına gelen “Prusias ad Hypium” adını almıştır. Siz de bu kadim tarihin ayak izlerini Konuralp Antik Kneti’ni ziyaret ederek hissedebilirsiniz. Tiyatro, Roma Köprüsü, Batı Sur Duvarları ve Kemerkasım Su Kemerleri ilgi çeken unsurlardır.
Konuralp Müzesi
Düzce’nin tarihine bir pencere açan Konuralp Müzesi, Tunç Çağı’ndan Doğu Roma’ya farklı dönemlere ait birçok eseri bünyesinde barındırır. Müze, tarih meraklıları için görülmesi gereken bir yerdir. Arkeoloji, taş eserler ve etnografya salonu olmak üzere 3 salonu bulunan müzedeeserler kronolojik olarak sergilenmektedir.
Samandere Cadı Kazanı Şelalesi Tabiat Anıtı
Düzce’nin en popüler doğal güzelliklerinden biri olan Samandere Şelalesi, Türkiye’nin tescil edilen ilk tabiat anıtlarındandır. Dere boyunca anıt ağaçlar, üç adet şelale ve bir de şiddetle akan suların kayalık bölümde köpürmesiyle oluşan cadı kazanı adı verilen bölüm bulunmaktadır.
Güzeldere Şelalesi Tabiat Parkı
Rengarenk tonlardaki çeşitli ağaçlarıyla dikkat çeken Güzeldere Şelalesi Tabiat Parkı, ziyaretçilerine unutulmaz manzaralar sunmaktadır. En görkemli zamanı ise ilkbahar ve güz mevsimidir. Bisiklet, foto-safari gibi aktiviteler için elverişli olan şelale Aydınpınar ve Samandere gibi ortak olarak kamp, piknik, doğa yürüyüşü gibi aktiviteler de sunar. İçinde seyir ve dinlenme noktaları bulunmaktadır.
Ceneviz Kalesi
Düzce’deki en önemli tarihi yapılardan biri olan Roma ve Doğu Roma Dönemlerinden günümüze ulaşan, aynı zamanda UNESCO tarafından da Dünya Miras Geçici Listesi’ne alınan Ceneviz Kalesi, adını kaleyi inşa eden medeniyetten almıştır. İki büyüleyici koy arasında kalan ve yeşille mavinin mükemmel uyumunun kanıtı niteliğinde olan Ceneviz Kalesi, manzarasıyla ziyaretçilerine adeta cennetten bir köşe sunmaktadır.
Efteni Gölü
İsmini Prenses Eftelya’dan alan şifalı sularıyla efsaneleşen Efteni Gölü, göçmen kuşların göç yolunda olması nedeniyle kuş cenneti olarak da bilinir. Zengin flora ve faunaya ev sahipliği yapmasının yanı sıra ekolojik habitatlara da sahiptir. Yaklaşık 150 çeşit kuşa yuva olmaktadır. Kuş göçlerine şahitlik edebilir, doğayı fotoğraflayabilir ve piknik yapabilirsiniz.
Fakıllı Mağarası
Işıklandırmalarıyla daha da büyüleyici hale gelen, içinde dikitler ve sarkıtlar bulunan Akçakocadaki Fakıllı Mağarası’nda Beyaz Oda adı verilen ve içinde Damlataşlar bulunan bir bölüm yer almaktadır. Bu göz alını mağarayı gezdikten sonra dilerseniz dışardaki mesire alanına çıkıp keyifli bir piknik deneyimi yaşayabilirsiniz. Düzce Gezi Rehberi.
Akçakoca Tarihi Evleri ve Mehmet Arif Bey Köşkü
Koruma altına alınmış olan bu evlerin pek çoğu ilçedeki en eski yerleşim yerlerinden biri olan Yukarı Mahalle’de bulunmaktadır. Yaklaşık 150 ila 200 yıllık tarihe sahip olan bu evler, sizi tarihi bir dizi setinde hissettirecek. Bu benzersiz evlerin en büyüğü ve popüler olanı beyaz dış cepheye sahip 28 odadan oluşan Mehmet Arif Bey Köşkü’dür.
Düzce’de gezilecek diğer yerler
Elbette Düzce’de gezilecekler yerler yukarıdaki listede adı geçen rotalarla sınırlı değil. Bu şehirde gidebileceğiniz daha birçok yer var. İşte onlar:
- Dokurdeğirmen Köyü
- Büyük Melen Çayı Rafting Parkuru
- Çuhallı Plajı, Ceneviz Kalesi Plajı
- Sarıkaya Mağarası
- Yoğunpelit Şelalesi, Aktaş Şelalesi, Harmankaya Şelalesi
- Kurugöl Kanyonu, Geyiklibel Kanyonu Tabiat Parkı
- Çamlıpınar Göleti
- Kültür Parkı
- Hasanlar Baraj Gölü
- Eş Şeyh Aliyyü-l Müslahiddin Hazretleri Türbesi
- Sarsılmaz Harp ve Av Silahları Müzesi
- Camiler: Hemşin Köyü Cami, Çayağzı Köyü Orhan Gazi Camii, Karaçalı Orhangazi Camii, Gaziler Köyü Orhangazi Cami, Akçakoca Merkez Camii, Uğurlu Köyü Yeni Meze Camii.
- Yaylalar: Kardüz Yaylası, Pürenli Yaylası, Balıklı Yaylası, Odayeri Yaylası, Torkul Yaylası, Topuk Yaylası ve Göleti, Kocayayla Yaylası, Derebalık Yaylası.
Düzce’de Neler Yapılır?
Yukarıda bahsi geçen tüm bu rotalarda; aşağıdaki aktiviteleri gönül rahatlığıyla yapabilirsiniz:
- Rafting
- Trekking
- Lezzet Turu
- Bisiklet gezisi, dağ bisikleti
- Foto-safari
- Piknik
- Yüzme
- Kuş Gözlemciliği
- Off-road
- Atlı gezinti
- Çadır kampı, karavan
Düzce’de Bunları Yapmadan Dönme!
- Bitinya’dan günümüze ulaşan kadim tarihin izlerini Prusias ad Hypium Antik Kenti’nde takip edin.
- UNESCO Dünya Geçici Miras Listesi’nde yer alan Ceneviz Kalesi’nde manzaranın tadını çıkarın.
- Samandere Şelalesi Tabiat Anıtı’nda zengin flora ve jeolojik formasyonları görün.
- Doğu Roma İmparatoru’nun kızı Eftelya’ya şifa olmasıyla hikâyelerde anlatılan Efteni Gölü’nde kuş göçlerine tanıklık edin.
- Cumayeri Dokuzdeğirmen Köyü Rafting parkurunda adrenalin seviyenizi yükseltin.
- Sarıkaya Mağarası ve Güzeldere Şelalesi Tabiat Parkı’nda doğanın sesine kulak verin.
- Çantı tekniği ile inşa edilen, Hemşin Köyü Camii, Çayağzı Köyü Orhangazi Cami ve Karaçalı Orhangazi camilerinin mimari harikalarına tanıklık edin.
- Topuk Yaylası ve Göleti’nde kano, ATV, trekking gibi aktivitelere katılın.
- Coğrafi işaret tescilli Düzce köftesi başta olmak üzere kentin yöresel lezzetlerini tadın.
- Kardüz Yaylası’ndan başlayıp, Abant’a kadar devam eden yaylalar bütününde gölleri, gürül gürül akan şelaleleri ve Karadeniz’e özgü yemyeşil bitki örtüsünü görün, trekking, foto safari, bisiklet, motocross ve çadır kampı yapın.